home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ökumenikus imahetet tartottak Nagybecskereken
(Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda )
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Ökumenikus imahetet tartottak Nagybecskereken

A hagyományokhoz híven az ökumenikus imanyolcad keretében három közösségben — a római katolikus, a református és a szlovák evangélikus — találkoztak, és imádkoztak a krisztushívők egységéért Nagybecskereken.

Az egyház mindig egységes volt

A hagyományokhoz híven az ökumenikus imanyolcad keretében három közösségben — a római katolikus, a református és a szlovák evangélikus — találkoztak, és imádkoztak a krisztushívők egységéért Nagybecskereken.

Az imanyolcadot a református közösségben nyitották meg, a katolikus közösségben folytatták, s az evangélikus közösségben zárták a találkozók sorát. A részvevők reményüket fejezték ki, hogy egy év múlva a keresztények összetartozásáért vallási hovatartozástól függetlenül ismét közösen imádkoznak majd magyarok, horvátok, németek, szlovákok.

A székesegyházban szervezett imaalkalmon első ízben vett részt mindhárom felekezet főpásztora. Az összejövetelt dr. Német László SVD nagybecskereki püspök nyitotta meg, igét hirdetett Halász Béla református püspök és Samuel Vrbovsky evangélikus püspök.

— Az egyház mindig egységes volt, noha mi, emberek talán úgy látjuk, hogy külön részekre oszlott. Az anyaszentegyház azonban egy: egy ugyanis a hit, egy a keresztség, egy a megváltó, a Jézus Krisztus. Mi mindnyájan Isten teremtményei vagyunk, és elhívatottak vagyunk, hogy az ő szent nevéről bizonyságot tegyünk az emberek előtt — hangsúlyozta a református püspök. — Az emberi társadalom akkor lesz jobb, ha a keresztyének összefognak, szóban és cselekedetben az egységet hirdetik. Adja a mindenható Isten, hogy ez az egység egyre láthatóbb legyen a mindennapi életünkben, a templomainkban, a munkahelyünkön, a családokban, a népek közt. Jézus ma is közöttünk van, Jézus ma is velünk van. Meg vagyok győződve róla, hogy ebben az órában figyel ránk, segít bennünket. Az ő segítségében bízva imádkozzunk a keresztyének egységéért.

— Különleges nap a mai, amikor összejöttünk ebben a gyönyörű székesegyházban, hogy együtt imádkozzunk a keresztények egységéért. Ez köt össze bennünket, ad erőt a mindennapokban, és mutatja meg az egységhez vezető utat. Örülök, hogy részese lehetek a nagybecskereki imatalálkozónak, és hiszem, hogy az együtt töltött idő felemel bennünket Istenhez, ugyanakkor megmutatja további feladatainkat is — mondta az evangélikus püspök.

A főpásztorok mellett a közösségek lelkipásztorai is jelen voltak: msgr. Gyuris László székesegyházi plébános és elődje msgr. Tietze Jenő apostoli protonotárius, Kiss Nándor református lelkész, Vladimir Lovas evangélikus lelkipásztor és édesapja, Vladimir Lovas nyugalmazott evangélikus lelkész, valamint a bácspetrőci ökumenikus központ igazgatója, Vladislav Ivičijak evangélikus lelkész.

A találkozók keretében a közösségek lelkipásztorai jelképesen az Úr és a megjelentek elé helyezték ajándékaikat, egy-egy számukra kedves vallási jelképet. Msgr. Gyuris László atya a szentolvasót, az egyik leggyakrabban mondott imádság jelképét mutatta be. Kiss Nándor református lelkész Szikszai György Keresztyéni tanítások és imádságok könyvéről beszélt, amely minden református családban több mint kétszáz éve családi örökségként száll nemzedékről nemzedékre. Lovas Vladimir evangélikus lelkész hangsúlyozta, hogy számukra nagyon fontosak a vallási énekek, ugyanakkor az Imádkozó kezet, Albrecht Dürer szimbolikussá vált művét is sajátjukként tisztelik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..