home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Összeállította: T. L.
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Virtuális kirándulás a Buckingham palotában — Okostelefon helyett okosruha — Új orosz űrkikötő épül — A legforróbb évet a még forróbb év követi

Virtuális kirándulás a Buckingham palotában

Mostantól minden érdeklődő a világ bármely részéről bármikor megcsodálhatja II. Erzsébet királynő palotáját, idegenvezető kíséretében. A Buckingham-palota a napokban nyitotta meg kapuit az internet világa előtt. A brit monarchia hivatalos YouTube-csatornáján a számítógép- és az okostelefon-tulajdonosok 360 fokos felvételek segítségével térképezhetik fel a palotát. Anna Reynolds, a palota kurátora vezeti végig a tízperces túrán a virtuális látogatókat, akik a többi közt a tróntermet is megnézhetik, és láthatják azt a titkos ajtót is, amelyet II. Erzsébet a fogadások alkalmával használ. Mivel a felvételeket nemrég készítették, az internetezők pillanatnyi képet kaphatnak az épületről. A Buckingham-palota-beli túra egyébként iskolás gyerekek ötlete volt.

Okostelefon helyett okosruha

Hamarosan már a pulóverünk vagy a pólónk is képes lehet arra, amit egy okostelefon tud. Mindezt egy holland ruhatervező állítja, aki olyan darabokat tervez, amelyek meghökkentőek és integrált szoftvereket is tartalmaznak. A ruhákba különféle szenzorok vannak belevarrva, melyek regisztrálják a körülöttünk történt eseményeket, egyúttal reagálni tudnak bizonyos információkra. „Kifejlesztettük az okostelefonokat, az okosórákat, a fitneszkarkötőket, de valóban szükségünk van rájuk? Nem hiszem. Az eszközök eltűnnek majd, és a technikát közvetlenül azokba a készülékekbe fogják integrálni, amelyek már léteznek. Az elektronika lesz a második bőrünk, a divat pedig az új kezelői felület. A ruhánk jobban ismer majd bennünket, mint mi saját magunkat — ecsetelte Anouk Wipprecht, a tervező.

Új orosz űrkikötő épül

Oroszország már régóta tervezi egy saját űrhelyszín kialakítását. Az elképzelést most egy vadonatúj videón szemlélhetjük meg. A filmen leginkább egy irodakomplexumhoz hasonlító helyszínt vehetünk szemügyre: https://goo.gl/3KlCGy. A Vosztocsnij űrkikötő az Amúr régióban fog felépülni, Szibéria keleti részén, nagyjából 100 km-re a kínai határtól. A tervek szerint a Moszkvától hat időzónára található környéken egy hatalmas bázist hoznak létre, mely mintegy 30 000 embernek ad majd munkahelyet, egyúttal otthont is. Az építkezés második fázisának részeként 2018-ra készül el a kilövőállás, mely méretében nagyobb lesz a korábbiaknál. Erre szükség is lesz, hiszen az oroszok itt szeretnék megkezdeni az új, PTK NP névre keresztelt kapszulák alkalmazását, melyek a Szojuz utódjai lesznek.

A legforróbb évet a még forróbb év követi

A NASA szakemberei hivatalosan is bejelentették, hogy a 2015. esztendő volt az eddigi legforróbb év, viszont az idén még melegebb lehet az átlaghőmérséklet, és ismét csúcsok dőlhetnek meg. Az új számítások szerint csupán 0,01 százalék az esélye annak, hogy ezek a rekordok az éghajlat természetes változékonyságának következményei. Mivel az idei év egy rendkívül erős El Ninóval indult, valószínűleg ismét rekord-hőmérsékleteket mérhetünk majd. A NASA jelentése emellett azt is kiemeli, hogy az eddig mért 16 legforróbb évből 15 az ezredfordulót követő időszakra esik. 2015 azonban még ebből a mezőnyből is kiemelkedik, hiszen 0,14 Celsius-fokkal haladta meg az előző év átlagát, ekkora különbség pedig két egymást követő év között 1998 óta nem fordult elő. Sőt, a globális átlaghőmérséklet most emelkedett először 1 Celsius-fokkal az 1880 és 1899 közötti időszak átlaga fölé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..