home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám

Jövendőbeli hírolvasók — A Facebook lélektani hadviselése — Szelfi a Marsról — Lélegzetelállító szuperhold

Jövendőbeli hírolvasók

A jövőben robotbemondók, avagy úgynevezett droidok szoríthatják ki az élő hírolvasókat a televízióból. A Kodomoroid nevű japán fejlesztésű robot képes úgy felolvasni a híreket, mint egy hús-vér ember, sőt akár jobban is! Ha beválik, könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva már nem lesznek nyelvbotlások, bakik, rosszul felolvasott hírek, a bemondók helyét ugyanis robotok vehetik át. A prototípust már be is mutatták, és noha kisebb fejlesztésekre még szükség van, a főbb jellemzőket tekintve egész élethűnek tűnik. A Kodomoroid névre — mely a gyermek szó japán megfelelőjéből és az Android ötvözéséből alakult ki — hallgató bemondónő időről időre felhúzza a szemöldökét, pislog, a megfelelő helyeken biccent a fejével, és néha még a kezével is úgy mozdul, mint egy ember. Az alábbi videón mindez meg is tekinthető: http://bit.ly/1nWtl7r

A Facebook lélektani hadviselése

Magyarázkodásra kényszerült a Facebook egy vitatott pszichológiai kísérlete miatt, amelynek során 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot, azaz befolyásolta, hogy milyen érzelmekkel találkozzanak a felhasználók. A tesztnek csaknem hétszázezren voltak részesei — tudtukon kívül. A kutatást két amerikai egyetemmel közösen végezte, hogy megvizsgálja, változtatnak-e a felhasználók a posztolási szokásaikon attól függően, hogy milyen érzelmekkel találkoznak barátaik hírfolyamában — áll a Facebook közleményében. Ennek ellenére többen bírálták a kutatás módszerét.

Szelfi a Marsról

Egy szelfivel ünnepelte első, Marson töltött évét a Curiosity. Mint ismeretes, az űrszonda 2012. augusztus 6-án landolt a vörös bolygón. Egy marsi év 687 földi napnak felel meg, az égitest ugyanis ennyi idő alatt kerüli meg a Napot. Az „önarckép” valójában a NASA szakemberei által készített mozaik azokból a felvételekből, amelyeket a kutatórobot küldött. Ez az oka annak, hogy nem látszik a fényképezőgépet tartó kar, amely a fotót készítette. Az űrszonda egyébként eddig majdnem nyolc kilométert tett meg, és háromszor vett mintát a Mars felszínéből. Kerekei azonban a sziklákon való átkelés során behorpadtak, elromlottak, noha felületkezelt alumíniumból gyártották őket.

Lélegzetelállító szuperhold

A napokban csodálhattuk meg az úgynevezett szuperholdat. A Földet kísérő égitest július 12-én 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak látszott, mint egy átlagos holdtöltekor. A mellékbolygó ekkor az elliptikus pálya földközeli pontján állt, ezért tűnt olyan hatalmasnak. Az alábbi képen a salgói vár mögötti csodálatos holdfelkeltét láthatjuk. A felvételt Komka Péter, a Magyar Távirati Iroda fotósa készítette.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..