home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ékes beszéd — egyetemista szónokverseny
SZARKA Ákos
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Ékes beszéd — egyetemista szónokverseny

Október 25-én másodízben szervezte meg az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara az Ékes beszéd című egyetemista szónokversenyt. Ebben az évben a Tanítóképző Kar adott otthont a rendezvénynek.

A megmérettetés délután 3-kor kezdődött. Noha csak heten versenyeztünk, a kis létszámért az elhangzott szövegek tartalma és minősége (ezt a Katona Edit, Molnár Csikós László, Takács Izabella, Beke Ottó és Viakter Olga összeállítású bírálóbizottság is megerősítette) kárpótolta a jelenlevőket, és pezsgő légkört teremtett a vetélkedőnek.

A versenyzők két kategóriában nevezhettek: az előadóiban egy klasszikus vagy modern prózai szöveget kellett elmondani. Ebből a kategóriából Maletaški Krisztina (Ada) a BTK-ról, Ágó Mónika (Szabadka) és jómagam, Szarka Ákos (Bácsfeketehegy) pedig az MTTK-ról jutottunk tovább a 2014 tavaszán megrendezendő Kazinczy-versenyre. A másik kategória az írói volt. Ebben a saját, előre megírt szónoklatukat kellett bemutatniuk a jelentkezőknek. A szónoklat témája: Hálózatok rabságában élünk? Ebben a kategóriában Hunyadi Tünde (a BTK-ról) fogja képviselni egyetemünket a november 8-9-én Budapesten megrendezésre kerülő Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen.

A verseny után a szervezők finom estebéddel kedveskedtek nekünk a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében.

Úgy érzem, érdemes volt elmenni és megmérettetni. Új élményekre és tapasztalatokra mindig szükség van, főleg akkor, ha azok a kultúrával kapcsolatosak, hiszen jól tudjuk, hogy anyanyelvünk és műveltségünk egyre nagyobb veszélyben van, és ezt csak mi háríthatjuk el!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..