Ékes beszéd — egyetemista szónokverseny
SZARKA Ákos
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Ékes beszéd — egyetemista szónokverseny

Október 25-én másodízben szervezte meg az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara az Ékes beszéd című egyetemista szónokversenyt. Ebben az évben a Tanítóképző Kar adott otthont a rendezvénynek.

A megmérettetés délután 3-kor kezdődött. Noha csak heten versenyeztünk, a kis létszámért az elhangzott szövegek tartalma és minősége (ezt a Katona Edit, Molnár Csikós László, Takács Izabella, Beke Ottó és Viakter Olga összeállítású bírálóbizottság is megerősítette) kárpótolta a jelenlevőket, és pezsgő légkört teremtett a vetélkedőnek.

A versenyzők két kategóriában nevezhettek: az előadóiban egy klasszikus vagy modern prózai szöveget kellett elmondani. Ebből a kategóriából Maletaški Krisztina (Ada) a BTK-ról, Ágó Mónika (Szabadka) és jómagam, Szarka Ákos (Bácsfeketehegy) pedig az MTTK-ról jutottunk tovább a 2014 tavaszán megrendezendő Kazinczy-versenyre. A másik kategória az írói volt. Ebben a saját, előre megírt szónoklatukat kellett bemutatniuk a jelentkezőknek. A szónoklat témája: Hálózatok rabságában élünk? Ebben a kategóriában Hunyadi Tünde (a BTK-ról) fogja képviselni egyetemünket a november 8-9-én Budapesten megrendezésre kerülő Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen.

A verseny után a szervezők finom estebéddel kedveskedtek nekünk a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében.

Úgy érzem, érdemes volt elmenni és megmérettetni. Új élményekre és tapasztalatokra mindig szükség van, főleg akkor, ha azok a kultúrával kapcsolatosak, hiszen jól tudjuk, hogy anyanyelvünk és műveltségünk egyre nagyobb veszélyben van, és ezt csak mi háríthatjuk el!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..