home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zűrös év volt
Talpai Lóránt
2011.01.05.
LXVI. évf. 1. szám

JANUÁR - Spanyol elnöke lett az Európai UniónakSpanyolország lett az Európai Unió soros elnöke, Svédországtól vette át a stafétabotot fél évre. Spanyolország után az év második felében Belgium, az új év első felében pedig Magyarország látja el az elnöki teendőket. E három ország azonban egymással sz...

JANUÁR - Spanyol elnöke lett az Európai Uniónak
Spanyolország lett az Európai Unió soros elnöke, Svédországtól vette át a stafétabotot fél évre. Spanyolország után az év második felében Belgium, az új év első felében pedig Magyarország látja el az elnöki teendőket. E három ország azonban egymással szorosan együttműködő triót alkot, így a spanyolok hivatalba lépésével bizonyos értelemben Magyarország szerepe is erősödött az uniós tagállamok kormányait megjelenítő tanácsi munkában.
FEBRUÁR - Ukrán elnökválasztás, Janukovics a győztes
A 2010. évi elnökválasztás volt az ötödik a független Ukrajna (1991) létrejötte óta. Az első fordulót, amelyet 2010. január 17-én tartottak, Viktor Janukovics nyerte meg a szavazatok 35,38%-ának megszerzésével, a ,,második helyezett'' - 25,05%-kal - Julija Timosenko lett. Az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, ezért második fordulót is tartottak, ebből is Janukovics került ki győztesen 48,95%-os szavazataránnyal. Timosenko 45,47%-ot kapott.
MÁRCIUS - Terrortámadás a moszkvai metróban
Két pokolgép robbant egymást után, 30 perces különbséggel, a moszkvai metró Lubjanka, illetve Kultúrpark megállójánál.
A terrortámadásban, melyet Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emírség vezére vállalt magára, 39 ember vesztette életét, és kilencvennél több sérült meg.
ÁPRILIS - A szmolenszki légi katasztrófa
Oroszországban lezuhant a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép. A szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben történt a katasztrófa. A lengyel elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, továbbá a lengyel parlament alelnöke és egy külügyminiszter-helyettes. Kaczynski elnök Katynba készült, a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét szándékozott felkeresni.
MÁJUS - David Cameron az új brit miniszterelnök
Májusban benyújtotta lemondását a miniszterelnöki tisztségről Gordon Brown brit miniszterelnök Erzsébet királynőnek. Utóda a konzervatív David Cameron, aki a liberálisokkal alakított kabinetet. Cameron megválasztását követően kijelentette, hogy kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták ,,teljes körű koalíció''-jával kívánja megalakítani. Az új kabinet egyébként a brit politikatörténet utóbbi hét évtizedének első koalíciós kormánya lett.
JÚNIUS - G8-as csúcs Kanadában
A Torontótól északra fekvő Huntsville-ben ült össze a G8, azaz az iparilag legfejlettebb nyolc államot tömörítő elit társaság. A tanácskozás napirendjén elsősorban a gazdasági válság utáni újjáépítéssel kapcsolatos témák szerepeltek. A G8-as csoport kiegészült hat afrikai ország vezetőjével is, akikkel főként fejlesztési és biztonsági kérdéseket vitattak meg. A szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezett csúcstalálkozó részvevői ezt követően csatlakoztak a fejlett és fejlődő országokat tömörítő G20-as csoport többi tagjához, és újabb kétnapos tanácskozásra gyűltek össze Torontóban.
JÚLIUS - Labdarúgó-világbajnokság Dél-Afrikában, Spanyolország a világbajnok
A XIX. labdarúgó-világbajnokság megnyitója júniusban volt Johannesburgban, de a 64 meccses torna döntőjére csak júliusban került sor. A spanyol válogatott lett a világbajnok. A hektikus, sok szabálytalansággal és megkérdőjelezhető játékvezetői döntéssel tarkított döntőben egy góllal legyőzve az akkor már emberhátrányban játszó hollandokat.
AUGUSZTUS - Elhagyta Irakot az utolsó amerikai dandár
Az utolsó csapatok kivonulását követően, augusztus végén Barack Obama elnök hivatalosan is bejelentette az Iraki szabadság hadművelet végét. 2010-ig csaknem ötezer amerikai katona vesztette életét Irakban.
2003 tavasza (az amerikai invázió kezdete) óta pedig több mint 110 ezer iraki esett áldozatul erőszakos cselekménynek.
SZEPTEMBER - Koránégetés az Egyesült Államokban
A 2001-es terrortámadás évfordulóján fanatikus keresztények az Egyesült Államokban Koránt égettek. Ennek hatására az egész muzulmán világban tiltakozások kezdődtek. Afganisztán fővárosában, Kabulban a rendőrök csak figyelmeztető lövésekkel tudták feloszlatni az Amerika-ellenes tüntetést. A megmozduláson több ezren vettek részt. ''Halál Amerikára!”, ''Halál a keresztényekre!” - skandálták egyesek.
OKTÓBER - A chilei bányászok mentőakciója
Sorra hozták fel a mélyből azt a 33 bányászt, akik augusztus elején egy chilei bányában rekedtek. A bányászcsapat vezetője, akit utoljára hoztak fel, kijelentette: meghajlik emberei összefogásának ereje előtt.
NOVEMBER - A koreai tűzpárbaj
Háborúba torkollik a koreai tűzpárbaj? - vetődött fel a kérdés novemberben, amikor tűzpárbaj robbant ki a két Korea között, s emiatt a legmagasabb szintű készültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget. Az észak-koreaiak váratlanul ágyúzni kezdtek egy szigetet a vitatott tengeri határ körzetében. Legalább ötven lövedék csapódott be, több mint tíz ház kigyulladt. A térségben állomásozó dél-koreai katonák viszonozták a tüzet. A támadásban egy koreai katona meghalt, tizennégy pedig megsebesült. A támadást követően dél-koreai F-16-os repülőgépek emelkedtek a levegőbe. A dél-koreai elnök tanácsadóival egy földalatti bunkerban rendkívüli ülést tartott.
DECEMBER - Világméretű WikiLeaks-botrány
Az oknyomozó portál 250 ezer oldalnyi titkos dokumentumhoz jutott hozzá, állítása szerint az amerikai diplomácia belső, bizalmas jelentéseiből. A rakétakereskedelemtől egészen addig, hogy melyik ország melyiket támadná meg - amerikai segítséggel. Az ügy áprilisban robbant ki, amikor felkerült a WikiLeaks honlapjára egy videó. A 2007-es felvételen amerikai katonák helikopterről civileket lőnek. Köztük a Reuters két újságíróját is így ölték meg, mert egyikük a fényképezőgépét gránátvetőnek nézték. Feltehetőleg ezt is ugyanaz az Irakban szolgáló amerikai közlegény juttatta el a WikiLeaks portálnak, akihez valószínűleg a mostani kiszivárogtatások is köthetők.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..