home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zöldülő FolkUdvar – Fenntartó néphagyomány
Csermák Zoltán
2019.07.19.
LXXIV. évf. 29. szám
Zöldülő FolkUdvar – Fenntartó néphagyomány

A Hagyományok Háza programjai a Művészetek Völgyében

Kapolcson 29. alkalommal rendezik a Művészetek Völgye Fesztivált július 19-e és 28-a között, a magyar nyári kulturális élet rangos seregszemléjét. A Hagyományok Háza ismét a FolkUdvar gazdag programjaival színesíti a kínálatot.

A Balaton-felvidék legjelentősebb összművészeti programját, a Művészetek Völgye Fesztivált idén 29. alkalommal rendezik.  A palettán mintegy ezerötszáz program szerepel, s minden korosztály megtalálhatja magának az érdeklődéséhez illőt. A Hagyományok Háza a tíz nap alatt a FolkUdvar gazdag kínálatával járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

Amíg az előző évben az együttélés volt a találkozó vezérmotívuma, addig az idei évi rendezvény a fenntarthatóságot hirdeti. Ennek nyomán az egész fesztivál igyekszik „zöldülni”, ezért a vendéglátóhelyek lebomló evőeszközökkel, edényekkel, „repohárral”, az újrahasznosítható ibrikkel várják a vendégeket. Emellett a szervezők mindenkit ösztönöznek saját evőeszköz és tányér használatára, amely talán még családiasabbá teheti az együttlétet.

A Hagyományok Háza programjai is követik az alapmotívumot, ennek szelleme a szabadegyetemi előadások tematikáját is meghatározza – teszi hozzá Tucsni Anna, a Hagyományok Háza Szervezési osztályának vezetője. – Praktikák a néphagyományban címmel egy új programsáv jelent újdonságot, amelyben bemutatjuk, hogy a néphagyomány területein a XXI. században hogyan érvényesül a fenntarthatóság. Ennek keretében a festőnövények felhasználásából, a természetes anyagból készített ruhák elkészítéséből, a népi gasztronómia fogásaiból hozunk fel ideillő példákat.”

A fenntarthatóságot a hagyományos paraszti kultúrában nem kellett magyarázni, hiszen az emberek szerves egységben voltak a környezetükkel, a lakóhelyüket övező földekből, erdőkből, vizekből éltek, így természetes, hogy vigyáztak rá. Nem használtak műanyagot, amit csak lehetett maguk állítottak elő természetes anyagokból, ha elromlott megjavították, vagy új funkcióban használták tovább.

A FolkUdvar programkínálata idén is figyelemreméltó. A tíz nap alatt tíz nagy koncert, három „házigazda zenekar”, négy „táncos udvargazda páros” várja az érdeklődőket. A programstruktúra kialakításakor fontos szempont volt, hogy a néphagyomány minél több ágát megismerhessék a látogatók, a tárgykultúrától a szóbeli hagyományokig, a népdalokig, a népmeséig. Cél volt, hogy a vendégek halljanak minél több autentikus népzenét, ha lehetőség adódik, idős mesterektől, akik ezt még nem iskolában, hanem gyerekkorukban szüleiktől, nagyszüleiktől, a falu öregjeitől tanulták. Az idei koncertek során azt mutatják meg, hogyan fordulnak a különböző művészeti ágak időről-időre a néphagyomány felé ihlető forrásként, abból merítve motívumot, témát, kifejezési eszközt. A komolyzenétől a jazzig, a 70-es évek világzenéjétől a máig hallgathatjuk a népzene és más zenei ágak kapcsolódását. Fellép a tíz nap alatt az udvarban a Muzsikás együttes Petrás Máriával, a 45 éves Vujicsics együttes, a 25 éves Etnofon, Szalonna és bandája, az Eszterlánc zenekar, ifj. Csóri Sándor és az Ötödik évszak, Lakatos Róbet és zenekara, Dresch Mihály, Ágoston Béla, a Romengo.

Idén némileg változott a programstruktúra, minden nap már tíz órától megnyílik az udvar, mivel a vendéglátós már reggelivel is várja a betérőket. Egy órával később a kézműveseké lesz a főszerep, délután két órától pedig zenés-interaktív családi előadásokkal folytatódik az udvar programja.

A Hagyományok Háza együttműködése a Művészetek Völgyével 2015-re tekint vissza. Az Intézmény a Fonó Budai Zeneházzal, a Kobuci Kerttel és a Hungarian FolkEmbassy zenekarral együtt vett részt először a FolkUdvar programjainak megszervezésében. A Kárpát-medence hagyományos kultúráját minél teljesebben bemutató műsorajánlat minden évben, így idén is nagyon gazdag.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..