home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Zivatarban vagy napsütésben, de egy fedél alatt
(Tha)
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Zivatarban vagy napsütésben, de egy fedél alatt

Vendégek az asztalnál: Kovács Elvira, Pásztor Bálint, Dudás Károly, Dévavári Zoltán és Mérges Sándor -Szabó Attila fotóiEsős időben indultunk, ragyogó napsütésben érkeztünk a múlt héten Dél-Bánság csücskébe, Hertelendyfalvára, ahol a Hét Nap szerkesztősége tartott élőújságot. A rendezvény k...

Vendégek az asztalnál: Kovács Elvira, Pásztor Bálint, Dudás Károly, Dévavári Zoltán és Mérges Sándor -Szabó Attila fotói

Esős időben indultunk, ragyogó napsütésben érkeztünk a múlt héten Dél-Bánság csücskébe, Hertelendyfalvára, ahol a Hét Nap szerkesztősége tartott élőújságot. A rendezvény keretében szó volt a Magyar Nemzeti Tanács -- akkor még közelgő -- megválasztásáról is. A vendégeket és az érdeklődőket -- közöttük Halász Béla tiszteletes urat -- a házigazda, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület nevében Lőcsei Vilmos elnök, majd Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője köszöntötte.

A hertelendyfalvi közönség

A jelenlévőkhöz szólt Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke, és kiemelte: éppen a délvidéki magyarság mondhatja el, hogy a saját kezébe veszi az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a nyelvhasználat kérdéseinek a megoldását azáltal, hogy a gyászos trianoni békediktátum 90. évfordulója után két nappal közvetlenül választott nemzeti tanácsot magának. Mérges Sándor, a Magyar Összefogás lista jelöltje a szórványmagyarság sorsát vázolta fel, Kovács Elvira és Pásztor Bálint, a szerb parlament képviselői a hertelendyfalvi közösségről beszéltek, amely a nehézségek ellenére is megőrizte székely nyelvjárását és a hagyományait, valamint köszönetet mondtak azért, hogy a településen élők feliratkoztak a magyar választói névjegyzékre. Hangsúlyozták azt is, hogy különbség van magyar és magyar között, hiszen vannak olyanok, akik a tömbben és a szórványban egyaránt évtizedek óta fáradhatatlanul munkálkodnak a vajdasági magyarság sorsának a jobbításáért, és olyanok is, akiket Belgrádból vezérelnek.
A műsorban a Hét Nap vendégeként fellépett a szabadkai Juhász zenekar két tagja, Juhász Gábor és Gyula, valamint Kónya Sándor csókai versénekes, Martinek Imre, a Bánáti Újság dél-bánáti munkatársa pedig furulyaszólóval mutatkozott be. Szerkesztőségünkből jelen volt még Szabó Attila fotóriporter, Lackó Ildikó példányszámfelelős és Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője, aki egyben a műsorvezető szerepét is betöltötte. A Hét Nap élőújsága, amely ebben a sorozatban éppen a hetedik volt, ezúttal is tárgysorsjátékkal zárult, valamint az érdeklődők megtekinthették Szalai Attila karikatúra-kiállítását.
Az est kezdetén elhangzott, a szórványban élők gyakran úgy érzik, mindenki megfeledkezett róluk, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Hét Nap a több mint 15 éve létező Bánáti Újság című mellékletében ezzel a vidékkel is gyakran foglalkozik. ''És a cél ugyebár egyszerű: hogy békességben s igazságban éljünk mindnyájan egy fedél alatt. S kiket egyformán ver a zivatar, egyformán süssön azokra a nap is.” (Wass Albert)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..