Zentán is kiosztották az iskolakezdési ösztöndíjat

Zentán is kiosztották az iskolakezdési ösztöndíjat

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal, minden évben iskolakezdési ösztöndíjat adományoz azoknak a diákoknak, akik az anyanyelvükön, magyar tannyelvű osztályban kezdték meg a tanulmányaikat.


A szerző felvételei

A 2019–2020-as tanévben már nem csak a szórványban élők részesülnek a 10 ezer forintos egyszeri támogatásban, hanem minden vajdasági első osztályos tanuló.

A Rákóczi Szövetség tavasszal felkereste a magyar óvódásokat és egy-egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet ajándékozott nekik, majd mindazok, akik magyar első osztályba iratkoztak, iskolatáskát kaptak tőlük. A tanév kezdetén a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomaggal köszönte meg a családoknak, hogy a magyar oktatást részesítették előnyben. A program folytatásában az elmúlt napokban kiosztott támogatás következett, amelyet a Rákóczi Szövetség tagjai a legkisebb falvakba is eljuttattak.

Zenta község általános iskoláiban a magyar elsősök 2019. november 21-én vehették át a pénzösszeget. A Rákóczi Szövetség képviselői a délutáni órákban Kevibe, Tornyosra, Bogarasra és Felsőhegyre látogattak, a zentai kisdiákok pedig szüleik kíséretében, közös rendezvényen, a Művelődési Házban kapták kézhez az ösztöndíjat. 

A megjelenteket elsőként Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte, aki elmondta, a község falvaiban összesen 36 első osztályos diákhoz jutott el a támogatás.

De Negri Ibolya, az Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja hangsúlyozta, Vajdaságban 1313, ebből Zentán 118 elsős tanuló részesült az iskolakezdési donációban. Két nap alatt a Rákóczi Szövetség három csoportja és az MNT tagjai 62 helyszínen jártak.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársa, arra kérte a szülőket, ne csak a borítékban lévő összegre figyeljenek, hanem arra a nagyszabású anyaországi megmozdulásra és összefogásra is, amely lehetővé tette ennek az akciónak a megvalósulását.

— Itt ugyanis arról van szó, hogy közel félezer magyarországi önkormányzat, rengeteg cég, vállalat, vállalkozás, magánszemély, alapítvány, egyesület adakozott, ki-ki a saját teherbírásának megfelelően. A motivációjuk az volt, hogy az önök iskolaválasztását megköszönjék, és a gyermeküknek ezen a módon is eredményes tanévet, sok sikert kívánjanak.

Az alkalmi műsorban két zentai tanuló lépett fel. Galusz Áron Fehér Kálmán Összjáték című ifjúsági regényéből mondott el egy részletet, Szeles Veronika pedig népdalcsokrot énekelt.

Felvételeink a szerződés aláírásának pillanatait örökítették meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Zentán is kiosztották az iskolakezdési ösztöndíjat
Oktatás
  • 2020.06.23.
  • LXXV. évfolyam 25. szám
Zentán is kiosztották az iskolakezdési ösztöndíjat
Oktatás
Facebook

Támogatóink