home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zelenszkij szankciókkal sújtotta Putyint és az egész orosz kormányt
2022.06.10.
LXXVII. évf. 23. szám
Zelenszkij szankciókkal sújtotta Putyint és az egész orosz kormányt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön rendeletet írt alá, melyben szankciókat vezetett be Vlagyimir Putyin orosz elnök, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője és az orosz kormány minden tagja ellen, beleértve Mihail Misusztyin miniszterelnököt is — számolt be róla az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A rendelet értelmében Zelenszkij az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatát hagyta jóvá. Kijev harmincöt magas rangú orosz tisztségviselőt sújtott büntetőintézkedésekkel, köztük — az említettek mellett — az orosz biztonsági tanács tagjait és titkárát, Nyikolaj Patrusevet is. Ezenfelül visszavonják a korábban nekik adott ukrán állami kitüntetéseket, törlik az összes, Ukrajnában kiadott engedélyüket, ezen túlmenően pedig zárolják pénzügyi eszközeiket, és vagyontárgyaikat sem szállíttathatják ki Ukrajnából.


Fotó: Tanjug/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Napokon belül eleshet Szeverodonyeck városa — közölte Luhanszk kormányzója. Az ukrán elnök úgy nyilatkozott, ha ez megtörténik, az az egész kelet-ukrajnai országrész sorsát megpecsételi. Kijevi források szerint az orosz hadsereg rakétazáporral tizedeli a város ukrán védőit — számolt be az M1 Híradója.

Halálra ítélt a csak Moszkva által függetlennek elismert „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága csütörtökön két brit és egy marokkói állampolgárt azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. Aiden Aslin, Shaun Pinner és Szaaudun Brahim a TASZSZ hírügynökség szerint megfellebbezi majd a verdiktet.


Fotó: Tanjug/ AP/ Maxar Technologies

Erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az ukrán fegyveres erők az Azot vegyi üzem föld alatti létesítményeiben — jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője a csütörtök késő este megtartott tájékoztatóján. Mizincev szerint az ukrán fegyveres erők vegyszert (salétromsavat, ammóniát és ammónium-nitrátot) tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani az üzemből való visszavonulásuk során. A tábornok közölte, hogy az ukrán fegyveres erők több más ipari létesítményt — köztük egy Harkivhoz közeli hőerőművet — is aláaknáztak, katonai célokra használva fel őket, civilekkel élő pajzsként védve magukat.


Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Elemi érdek, hogy minél előbb béke legyen, és az ukrajnai háború ne eszkalálódjon — mondta Novák Katalin köztársasági elnök az M1-nek nyilatkozva. A csütörtökön sugárzott beszélgetésben azt hangsúlyozta: a Kárpátalján élő magyarok ne csak élhessenek a szülőföldjükön még száz év múlva is, hanem legyen ott valóban magyar élet. A magyarok érdekeit sorolva Novák Katalin a 48 perc című műsorban fontosnak tartja, hogy akiknek el kellett menekülniük, visszatérhessenek, és használhassák az anyanyelvüket.

Most már több mint száz napja tart ez a háború, amelynek még mindig nem tudunk napirendre térni a napi borzalmai felett — mondta, hozzátéve: a másik oldalon látja az őszinte segítségnyújtást, elfogadást még ebben a nehéz helyzetben is.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5283 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 3359-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 224 ember, köztük 97 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..