home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Zelenszkij: az ukrán kikötők blokádja migrációs válságot okozhat
2022.06.03.
LXXVII. évf. 22. szám
Zelenszkij: az ukrán kikötők blokádja migrációs válságot okozhat

Az ukrán kikötők orosz blokádja destabilizációhoz és tömeges tiltakozásokhoz vezethet Afrikában és Európában — mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pozsonyi nemzetközi biztonsági fórumon, videókapcsolás útján elmondott felszólalásában.

„Nem kerülhetjük meg kikötőink orosz blokádjának kérdését. Emiatt a világ élelmiszerválság küszöbén áll. Nem csak élelmezési problémákról van szó, ez piaci hiányt okoz, katasztrofális drágulást az alapélelmiszerek esetében, és több tízmillió embert fenyeget éhezéssel. Ha ezt nem akadályozzák meg, akkor Afrika és Ázsia egyes országaiban politikai káoszhoz vezet, és ebből adódóan migrációs válsághoz is Európában, amikor az éhezéssel küzdő országokból oda menekülnek majd” — idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnököt.


Fotó: Tanjug/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Oroszország Ukrajna területének most mintegy 20 százalékát tartja megszállva, 2603 települést kell az ukrán erőknek visszavenniük — jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a luxemburgi parlament előtt videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az orosz fegyveres erők nagy pontosságú levegő-föld fegyverekkel megsemmisítették az ukrán Kraken és Azov ukrán „náci” alakulat vezetési pontjait Harkiv közelében — jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. Korábbi orosz tájékoztatás szerint a Kraken, melynek soraiban szabadon bocsátott bűnözők szolgálnak, az orosz hadifoglyok megkínzása és az oroszbarátnak nyilvánított civilekkel szembeni kegyetlenkedése által vált hírhedtté. Az Azov a mariupoli Azovsztal acélműben kapitulált alakulatnak a náci jelképeket immár mellőző, újraszervezett változata.

 
Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

„Átment” a hatodik brüsszeli szankciós csomag — közölte a külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az európai uniós országok nagykövetei csütörtökön jóváhagyták az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedések végső szövegváltozatát. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán így értékelt: „Hosszú csatát vívtunk, de megérte. Megérte ellenállni a nyomásgyakorlásnak, megérte szembe menni a nemzeti érdekeink feladását követelő mainstreammel, és megérte elviselni számos európai politikus és újságíró hazug vádjait.”

A magyar diplomácia vezetője hozzátette: „Megérte, mert a csővezetékes szállításnak adott szankciós mentességgel meg tudtuk védeni hazánk energiaellátásának biztonságát. Ha nem harcoltunk volna, akkor ellehetetlenült volna Magyarország kőolajellátása, és a gazdaság leállt volna.”

Szijjártó Péter bejegyzésében kitért arra, hogy Kirill orosz pátriárkát végül sikerült levetetniük a szankciós listáról. „Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen — a nemzeti érdekhez hasonlóan — a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk” — írta. A miniszter szerint „belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése”.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5453 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 100 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..