home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
XIX. Apáczai Nyári Akadémia – Történelem és magyarság (5.)
Martinek Imre
2019.07.12.
LXXIV. évf. 28. szám
XIX. Apáczai Nyári Akadémia – Történelem és magyarság (5.)

Helyszíni tudósítónktól

Az ötödik munkanap összefoglalója

Zárónapjához érkezett július 12-én Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében megvalósuló XIX. Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés.


A szerző felvételei

Az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában zajló akkreditált pedagógusi továbbképzés ötödik napjának első szakelőadását dr. habil. Ujváry Gábor, CSc történész, a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet vezetője tartotta meg, aki az 1918 és 1919 közötti időszak magyar felsőoktatás politikáját elemezte.

Dr. Császtvay Tünde a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Intézet főmunkatársa és osztályvezetője, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum·kör·út elnevezésű vándorkiállításának főkurátora, szakmai projektumvezetője a Trianoni hétköznapokat, vagyis nemzetünk traumájának mindennapjait bemutató, a Nemzeti Összetartozás Évévé nyilvánított 2020-as esztendő lényegére érzékenyítő, interaktív projektum szegmenseit méltatta.

Az idei Történelem és magyarság pedagógusi továbbképzését lekerekítő előadásban az egybegyűltek Láda Zoltánné dombóvári pedagógussal és annak 2018-ban megjelent, a magyar múltról, jelenről, kultúráról és nevelésről egyaránt tárgyilagosan szóló hiánypótló alkotásával, a Vipera az iskolában című könyvvel találkozhattak.

Az ötnapos szakmai konferencia nyilvános (ki)értékeléssel, köszönetnyilvánítással és a tanúsítványok kiosztásával ért véget. Természetesen, a jövő nyári folytatásban is bizakodva.

Mottó: „Aki szolgál, az kész az odaadásra, aki szeret, az odaadja magát, aki áldoz, magából ad a másiknak, és ezt a másik el tudja fogadni.” (Karácsony Sándor)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..