home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vízummentesség!?
(o. i.)
2009.07.22.
LXIV. évf. 29. szám

TÖRTÉNELMI ESEMÉNY A BALKÁNON. Ezzel a mondattal jelentette be Brüsszelben, június 15-én Olli Rehn, az EB bővítési biztosa, hogy az Európai Bizottság ajánlása szerint január elsejétől Szerbia polgárai vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezethez tartozó EU-s országba. A politikus annak a meggyőződé...

TÖRTÉNELMI ESEMÉNY A BALKÁNON. Ezzel a mondattal jelentette be Brüsszelben, június 15-én Olli Rehn, az EB bővítési biztosa, hogy az Európai Bizottság ajánlása szerint január elsejétől Szerbia polgárai vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezethez tartozó EU-s országba. A politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezt a Szerbiára, Montenegróra és Macedóniára vonatkozó ajánlást az Európa Tanács ,,szinte biztosan elfogadja' majd. Azt is elmondta: biztonsági okokból a vízumliberalizáció nem vonatkozik a Kosovóban élő polgárokra. A nagy érdeklődéssel várt bejelentést megelégedéssel vették tudomásul a szerbiai hatalmi koalíció képviselői, maga Boris Tadić államfő pedig úgy nyilatkozott: a vízummentesség rendkívül fontos az ország polgárai számára. Az ellenzék többsége is - nemcsak a liberálisok, de az egykori radikális Tomislav Nikolić, az SZHP elnöke is - kedvezően fogadta a bejelentést. A Szerb Radikális Párt, az Új Szerbia és a Vojislav Koštunica vezette Szerbiai Demokrata Párt viszont úgy véli: Szerbiának nem szabad elfogadnia a vízummentességet, mivelhogy az a Kosovóban élő szerbekre nem vonatkozik. Koštunica szerint ha Tadić elfogadja a vízummentességnek ezt a formáját, akkor az azt jelenti, hogy közvetve elismeri Kosovo függetlenségét, a szerb kormány pedig hátat fordított a déli tartományban élő szerbeknek. Az ellenzéki felvetések kapcsán Božidar Đelić ismételgette a nyilvánosság előtt: az Európai Bizottság ajánlása, az Európa Tanács várható döntése nem szerződés, nem megállapodás, amelyet mindkét félnek alá kellene írnia, s nem olyan dokumentum, amelyet vissza lehet utasítani. Ez egy egyoldalú kinyilatkoztatás, pozitív gesztus, mely nem ad okot arra, hogy bárkit is leárulózzanak Szerbiában.
VAJDASÁG STATÚTUMA. Szalagcím a Blic napilapban: ,,Veszekedés a Demokrata Párt belgrádi központja és tartományi bizottsága között?' Majd a cím - ,,Pajtić: A statútum alkotmányosságát a bíróság dönti el, és nem egyének'. A napilap arról számol be, hogy július 15-én a DP két magas rangú tisztségviselője teljesen ellentétes nyilatkozatot adott a vajdaság statútumával kapcsolatban. A belgrádi DP-s Milan Marković államigazgatási és önkormányzati miniszter azt nyilatkozta: ,,az a megoldás, hogy a Vajdaság törvényerejű határozatokat hozhat, ellentétben áll az érvényes alkotmánnyal.' A tartományi kormányfő, a DP-s Bojan Pajtić pedig erre azt válaszolta: ,,a jogállam Szerbiában az alkotmánybíróság az egyetlen intézmény, mely dönthet egy-egy jogi döntés alkotmányosságáról. Az egyéni vélemény és impresszió nem lehet indíték arra, hogy változtassunk a Vajdaság statútumának tervezetén'. A tartományi adminisztráció megalakulásának egyéves évfordulóján megtartott sajtótájékoztatón Pajtić elmondta: a TVT mindent megtett, amit megtehetett a statútum és a hatásköri törvény elfogadása ügyében, s ,,mi most azt várjuk, hogy a dolog ott rendeződjön, ahol a gubanc keletkezett'. A tartományi illetékesek a maguk részéről készek arra, hogy segítsenek bármely belgrádi minisztériumnak a hatásköri törvény kidolgozásában. ,,Várjuk, hogy a kormány a parlament elé terjessze a törvényjavaslatot, mert ez az ő dolguk, nem a miénk.'
Az elmúlt év legnagyobb sikerének, és egyben legnagyobb sikertelenségének a tartomány új statútumának elfogadását és belgrádi el nem fogadását tarja Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, aki a vajdasági parlament egyéves tevékenysége kapcsán tartott sajtótájékoztatót. A Reggeli az újságírókkal elnevezésű találkozón a parlament elnöke elmondta: ,,Elvben egyetértek azzal, hogy Szerbia területén arányosan kell fejleszteni a régiókat, s abban is, hogy minden régióinak szüksége van arra, hogy jogi szubjektummá váljék az önálló tevékenységhez. Ezt azonban nem nemzetközi nyomásra kell megtenni. Az autonómia megvalósulásához pedig politikai akarat szükséges, ez az akarat, sajnos, Belgrád részéről hiányzik. Azért nem fogadták el a mai napig a Vajdaság statútumát, mert Belgrád nem szolidáris velünk. Féltik a központi integritásukat és előjogaikat, ezért állandó akadályokat gördítenek a vajdasági statútum elfogadása, és az autonómia kiteljesedése elé.'
PARLAMENT ELåTT. Csütörtökön kezdődött a szerbiai parlament rendkívüli ülése, melynek napirendjén szerepel a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet is. Egy nappal korábban, Újvidéken, a tartományi parlament épületében Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke és dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségügyi titkár fogadta a nemzeti tanácsok képviselőit. Az ülés fő témája a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet volt, melyet nemrég fogadott el a szerbiai kormány. Az összejövetelen elhangzott: olyan törvényről van szó, mely immár hat (6!) éve ,,van előkészületben', de csak most kerül a szerbiai parlament elé, ezért a nemzeti közösségek képviselői a tervezet sürgős elfogadását várják a tisztelt háztól. A nemzeti közösségek érdekeinek képviseletéhez ugyanis elengedhetetlen az intézményes keret, a nemzeti tanácsok működését és pénzelését szabályozó törvény. ,,Az elmúlt három évben a nemzeti tanácsok többsége törvényes mandátum nélkül működik, így aktivitásaik és döntéseik is vitathatók és könnyen megtámadhatók. Éppen ezért a tartományi adminisztráció és a nemzeti tanácsok ragaszkodnak a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet mielőbbi elfogadásához' - mondta az összejövetelen Egeresi Sándor. Dr. Korhecz Tamás szerint a törvénytervezet szövege egy széles konszenzust tükröz, melyben Szerbia minden nemzeti közössége egyetértett. A dokumentum világosan és pontosan meghatározza a nemzeti tanácsok hatásköreit a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás, a hivatalos nyelvhasználat és írásmód, a nemzeti tanácsok megválasztásának módja témakörében és más kérdésekben, melyek fontosak a munkájukban.
Itt mondjuk el, hogy az oktatási törvénycsomag tervezete is napirenden van, melyről Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője pozitív értékelést adott. Azt mondja, a törvényes keret jó megoldásokat tartalmaz a nemzeti tanácsokról szóló törvényben foglaltak érvényesítéséhez. Utóbbi ugyanis az oktatás területén is komoly hatásköröket ad a nemzeti tanácsoknak. Nem tudni viszont, hogy mit hoz a szavazási nap az új sajtótörvény kérdésében. Ezekben a kánikulai napokban Belgrádban a parlamentben erről folyt a leghevesebb, legádázabb vita.
GYÁSZNAP. Az újvidéki Perla Tours utazási iroda szervezésében Egyiptomban nyaraló szerbiai turisták egy csoportját (14 felnőttet és 3 gyermeket) szállító autóbusz - Luxorba tartottak - összeütközött egy tehergépkocsival. A csütörtök reggeli tragikus közúti balesetben életét vesztette 9 szerbiai polgár, 8 utast súlyosabb/könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Tekintettel arra, hogy az utasok többsége semmilyen dokumentumot nem vitt magával a kirándulásra, a halálos áldozatok és sebesültek gyors azonosítása szinte lehetetlen volt, így a külügyminisztérium azonnal két ingyenes telefonvonalat nyitott, hogy a polgárok érdeklődhessenek nyaraló hozzátartozóik iránt. A pénteki napot Szerbiában gyásznappá nyilvánították. A tragédia napján ugyancsak Egyiptomban - Sarm el-Sejkben, az el nem kötelezett országok csúcsértekezletén - tartózkodó szerbiai államfő, Boris Tadić részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, s megígérte, hogy az állam mindenben segítségére lesz az érintetteknek. Másnap az államfő és a külügyminiszter meglátogatta a közlekedési tragédia sérültjeit, s Boris Tadić (könnyeivel küszködve) a kamerák előtt azt nyilatkozta: fájdalmas családi drámákkal találkozott. Nyilván arra az újvidéki családra gondolt, amelyben a férj elvesztette feleségét és két kiskorú gyermekét. Az áldozatok között egy nagybecskerei, három belgrádi és öt újvidéki illetőségű volt. A három belgrádi halálos áldozat is egy család volt: férj, feleség és a 15 éves kislányuk.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..