home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Víz, víz, tiszta víz
2005.01.05.
LX. évf. 1. szám
Víz, víz, tiszta víz

István Márta fotójaVelimir Ilić nagyberuházásokkal megbízott köztársasági miniszter és Predrag Bubalo gazdasági miniszter Nagykikindán ismertette a bánsági községek képviselőivel azt a projektumot, amely a térségnek kellő mennyiségű és minőségű ivóvizet biztosíthat. Az érintetteken múl...

István Márta fotója

Velimir Ilić nagyberuházásokkal megbízott köztársasági miniszter és Predrag Bubalo gazdasági miniszter Nagykikindán ismertette a bánsági községek képviselőivel azt a projektumot, amely a térségnek kellő mennyiségű és minőségű ivóvizet biztosíthat. Az érintetteken múlik, hogy felmérve a kínálkozó lehetőséget, milyen döntést hoznak. Ha támogatják a közös tervezetet, amely mintegy három év alatt valósulhat meg, akkor anyagilag is hozzá kell járulniuk.
Az elképzelés a bánsági Dunadombó (Dubovac) környékén lévő forrásnál vízgyár létesítését irányozza elő, majd a fővezeték kiépítését Nagykikindáig, mintegy 140 kilométer távon. A projektum kezdetére a köztársasági kormány egymillió eurót ajánl fel, de a kivitelezés költségeit hitel útján tervezik fedezni. A nagyberuházásokkal megbízott köztársasági miniszter szerint a finanszírozási lehetőség kedvező, hiszen részben a községek költségvetéséből pénzelnék, de más támogatási lehetőség is előfordulhat. Sőt, a polgárok megértésére és segítőkészségére is számítanak. Kiemelte azt is, hogy nagy lehetőség ez a Bánságnak, ahol gondok vannak az ivóvíz minőségével. A tervezetet az izraeli Tahal cég dolgozta ki, amely jelen van már Belgrádban, Leskovacon és Ub községben is. A belgrádi képviselet igazgatója szerint az elgondolás akkor járhat sikerrel, ha a községek, illetve a polgárok tudnák vállalni a beruházások mintegy egyharmadának a finanszírozását. Amennyiben nem kap támogatást a bánsági községekben, más körzetnek kínálják fel.
A jelenlévők egyetértettek azzal, hogy valóban fontos lenne a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz gondját tartós időre megoldani, a projektum felkeltette az érdeklődésüket, de pontos számadást kérnek arról, hogy egy-egy községnek mekkora megterhelést jelentene.
Hollósi Zoltán, az észak-bánáti és Tisza menti körzet vezetője viszont a köztársasági Építkezési Igazgatóság küldöttségét fogadta az óév végén. A munkajellegű megbeszélés célja a környék és a körzet időszerű fejlesztési projektumainak a megismerése volt. Az, hogy a körzet valamennyi községe azonos ütemben fejlődjön, elsősorban az intézmények támogatásától függ, amelyek között szerepel a Szerbiai Építkezési Igazgatóság is. Valamennyi községben a kommunális infrastruktúra befejezése az egyik legégetőbb gond, a kivitelezéséhez azonban még meg kell találni a megfelelő pénzügyi támogatást. Nagy problémát jelent még az ivóvíz biztosítása és a szemétlerakó kiépítése is, melynek a központja egyes elképzelések szerint Nagykikindán lenne. A kis- és középvállalkozások szempontjából is hasonló segítségre szorulnak a körzet községei.
(Kikindai Újság)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..