home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Vivienne Westwood
Salvai Ramona
2017.11.02.
LXXII. évf. 43. szám
Vivienne Westwood

Divattervezés és társadalmi felelősségvállalás

Ha Vivienne Westwood nevéről elsőként Carrie Bradshaw menyasszonyi ruhája jut eszedbe, akkor ez a cikk Neked íródott. Ha pedig aktívabb követője vagy a tervezőnő munkásságának, akkor már tudhatod, hogy Westwoodról olvasni mindig érdemes, szükséges és inspiráló. Vivienne Westwood divattervező, a punk megalkotója és prototípusa, elkötelezett környezetvédelmi és emberi jogi aktivista. Sokoldalúságáról már több korábbi, a rovatban megjelent cikkben szó esett. Írtunk róla például a legnevesebb brit tervezők bemutatásakor, sőt, a punk brit ágának történetében is kiemelkedő szerepet kapott.

Ezúttal viszont egy önálló cikket szentelünk neki, melyben a hagyományos életrajz helyett hat olyan tényt emelünk ki, amely egy átfogó képet hivatott adni munkásságának és művészetének jelentőségéről.

Habár divattervezőként kategorizáljuk, sok szempontból eltér attól a végtelen tömegtől, amelybe ez a titulus önmagában besorolná. Nem követi a trendeket, nem alkalmazkodik a divathoz, hanem diktálja. Nem sorolható egyetlen irányzathoz sem — saját maga kreálja az elveit, a világát. Hagyományos értelemben véve sohasem tanulta a divattervezést, filozófiája a do it yourself (csináld magad), melynek legtökéletesebb példája a saját életműve. 2014-ben életrajzi könyve (Ian Kelly — Vivienne Westwood: Vivienne Westwood) jelent meg, mely kétségtelenül kötelező olvasmány! S egy ideje már magyar nyelven is elérhető.

Az alábbiakban hat pontban összegeztük életútját:

1. Idilli családban nőtt fel. Ő maga viszont nem követi a hagyományos mintákat. Vivienne Isabel Swire 1941-ben született egy Tintwistle nevű angol faluban. Tizenhét éves volt, amikor szüleivel és testvéreivel Londonba költöztek. Divattervezést sohasem tanult, csupán néhány hónapig vett részt egy művészeti képzésen. Végül befejezett egy tanárképzést, majd több éven át tanított is. Huszonegy évesen feleségül ment Derek Westwoodhoz, közös fiuk is született, Ben. Házasságuk azonban csupán három évig tartott. Nem sokkal később öccse révén ismerkedett meg Malcolm McLarennel, akivel hosszú és viharos kapcsolatban éltek. Malcolm az édesapja Vivienne második fiának, Joe Corrénak. 1992 óta Andreas Kronthalerrel él házasságban. Az osztrák tervező nemcsak a magánéletben, de a munkában is társa Viviennek.


Balról: Malcolm McLarennel; jobbról: Andreas Kronthalerrel.

2. Malcolm McLarennel megalkották a punkot. Vivienne még ma is ezt képviseli. Vivienne Westwood a punk megalkotója és prototípusa. Az igazi rebellis. Akkori partnerével, Malcolm McLarennel (a Sex Pistols menedzserével) váltak a brit punk mozgalom és egy életstílus megalkotóivá. Az öltözködési stílust és a zenét hozták összhangba. Kompromittáló szabás, szegecsek, csontok, tollak, biztosítótűk, lyukak, láncok, bőr, latex és provokatív szlogenek — mindezt pedig egy olyan üzletben kínálták, amelynek atmoszférája is ugyanezt a lázadó, karakteres, újszerű irányvonalat képviselte, és hamar a punkviselet és -életforma mekkájává vált. Vivienne szerint ő maga még most is a punk életformát képviseli — ami abban nyilvánul meg, hogy felemeli a hangját az igazságtalanság ellen, és sokat tesz a változás előmozdításáért.


A londoni butik, melyet a King’s Roadon nyitottak meg,
több név alatt is működött: a S.E.X. idején lett igazán népszerű,
később nevezték át World’s Endre, mely ma is használatos.

 

3. Ragaszkodik az angol gyökereihez. Szülőhazája és annak gazdag múltja, kultúrája is nagy hatással van a munkáira. A szabás, a kockázatvállalás, a lázadás, a kollekciói történelmi és egyéb hivatkozásai mind az angolságot fejezik ki. Noha kezdetben botrányosnak találták azt, amit csinál, később maga a királynő tüntette ki. Emiatt került a neve elé a Dame rangjelzés.

4. Történetet mesél a ruháival. Hisz abban, hogy a ruháknak erejük van, illetve hogy üzenetet, álláspontot közvetíthet velük, így nem csupán egyetlen szezonra készülnek. „A ruháimnak egyéniségük, személyiségük és céljuk van. Ezért válnak klasszikussá. Történetet mesélnek. Folyamatosan.” Kollekcióinak visszatérő eleme és a Westwood-örökség jelképe a hagyományos, skótkockás minta, emellett számos divattörténeti jelentőségű szabást és innovációt is köszönhetünk neki. 


5. Hisz a kultúrában. Rengeteget olvas, a londoni múzeumok állandó látogatója, és kollekcióinak inspirációs anyaga is a rendkívüli műveltségéről, tudásáról tesz tanúbizonyságot. Sok szakmabelivel ellentétben ő nem szakít a múlttal, viszont nem is nosztalgiázik. Ehelyett a jövő megformálására használja a múlt tanulságait.


Vivienne Westwood & Andreas Kronthaler, Annie Leibovitz, Vogue US, 2001

6. Kiáll az igazáért. Gondol a jövőre, és tesz is érte. Használja a hangját. Munkáival, alkotásaival már a kezdetektől véleményt formál, megkérdőjelez, üzenetet közvetít. Legalább annyira elkötelezett aktivista, mint divattervező. Szívügye a környezetvédelem, a klímaváltozás és a globális társadalmi felelősségvállalás. Politikával és a divatipar etikusságával is foglalkozik. Tavaly az ages kérdéskörére reagálva rövid, természetes ősz hajra váltott, büszkén vállalva ezzel az életkorát. 

Divatbemutatóit és nyilvános megjelenéseit kampányainak népszerűsítésére használja. Egy ideje blogot is ír (climaterevolution.co.uk), melyen folyamatosan és részletesen tájékozódhatunk az aktuális projektumairól.


Kampányai: Ethical Fashion Africa, Climate Revolution, Save the Arctic, #TalkFracking

1989-ben John Fairchild, az elismert divatíró hat divattervezőt emelt ki mint a XX. század végének legmeghatározóbb alakjait. Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, Emanuel Ungaro, Karl Lagerfeld és Christian Lacroix neve mellett Vivienne Westwood egyetlen női tervezőként szerepelt a listán. Nyilván vitatható ez a felsorolás, az viszont nem kérdés, hogy kevés az olyan meghatározó női alak a divatszakmában, mint Vivienne Westwood. Története a kislánykori Disney-hercegnős álmaink antitézise. Manapság rengeteget és sok platformon beszélünk a nemek közötti egyenjogúságról, a női szerepekről meg a társadalmi változásokról. Ha pedig alakulnak az álláspontjaink, akkor talán annak is itt az ideje, hogy új példaképeket állítsunk a kislányok, nagylányok, nők elé. Mondjuk, Vivienne Westwoodot.


Képek: Pinterest

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..