Villanyáram „huzatból”

Villanyáram „huzatból”

„Cserépalja, Nagylajosfalva és Torontálvásárhely falvak határaiban 2015 szeptemberében 76 szélgenerátor, 76 trafóállomás és e szélmalmok megközelítését lehetővé tevő műutak kiépítése kezdődik. A községi szélpark áramfejlesztői az illetékesek tervei szerint legkésőbb 2016 végéig megkezdik működésüket” (Forrás: Večernje novosti, 2015. január 26.).

A Vetropark Kovačica elnevezésű projektum 2012-ben kezdett körvonalazódni. Lépésről lépésre ötvözve a tudást, a technológiai fejlődés eszközeit, illetve a dél-bánsági régiót szinte egész évben fáradhatatlanul bejáró szelek erejét. Népszerűbb nevükön a huzatot, mellyel hajdanán a debellácsiak ősei is működtettek szélmalmot. Kenyérgabonát őrölni. Azóta sajnos nemcsak a faluvégi vitorlás téglaépületet, de magát a malomipart is elfújták a szelek a környékről. Meghagyva az emlékezést a szájhagyománynak és a falumonográfiának. Továbbá egy 1971-ben készült, 1 : 50 000 léptékű, Vajdaságot bemutató topográfiai térképnek, mely a néhai „széllovast” a keleti földrajzi hosszúság 18˚ 15’-én fellelhető parányi szimbólummal jelzi. A legújabb típusú szélmalmok villanyáramot termelnének, 250 MW összkapacitással.

A fentebb citált januári cikk az Antalfalva község elöljáróival készített beszélgetés nyomán készült. Mivel magáról az elképzelésről korábban már a község Informator című közlönye is tájékoztatta municípiumának polgárait, az országos napilapban közöltek legfeljebb csak a konkrétumok terén hoz(hat)tak újdonságot. Legalábbis a tárgyban érintett települések lakóinak. Névlegesen a befektetés értékéről, az új szélpark kiépítésében foglalkoztatottak, majd a turbinák beüzemeltetése után alkalmazható karbantartók számáról... Az új szélpark gazdaságosságáról szóló elaborátum elkészítését, a fő terv kidolgozását, illetve a szükséges építészeti engedélyek beszerzését a belga Elektrawinds K–Wind belgrádi leányvállalata fogja elvégezni. Az eleddig folytatott terepi megfigyelések és vizsgálatok elsősorban a szélturbinák élő környezetre tett hatására összpontosultak. Ideértve a madarak és a denevérek átvonulását is a leendő szélgenerátorok számára elképzelt sávokban.

A községi illetékesek nyilvánosságra hozott tervei szerint az antalfalvi szélpark alapkövének letételére ez év szeptemberében kerülne sor. Ezt 76 szélgenerátor, 76 trafóállomás és e szélmalmok megközelítését lehetővé tevő műutak kiépítése követné. A községi szélpark környezetbarát áramfejlesztői legkésőbb 2016 végéig kezdenék meg összehangolt működésüket.

A torontálvásárhelyi hajdani szélmalom fotója a Hosszú a jegenyesor című falumonográfiából származik.

Megjegyzés:

A forrásként megnevezett cikk a http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:530818-Lale-prave-struju-od-promaje címen olvasható.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Villanyáram „huzatból”
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Villanyáram „huzatból”
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink