home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Veszélyes szerek a hazai drogpiacon
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Veszélyes szerek a hazai drogpiacon

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja értesülései szerint csaknem hetente azonosítanak új, illegális kábítószert az EU tagállamaiban. A drogok — főleg a partidrogok — sajnos hazánkban is egyre népszerűbbek, különösen nyáron, a fesztiválok és a szabadtéri bulik idején. Mivel a kábszerek listája évről évre bővül, az orvosok nem győzik tanulmányozni a segítséget kérő fiatalok eseteit és a tudatmódosító szerek mellékhatásait.

„Pincelaboratóriumokban” készülnek

Dr. Snežana Šušljik szabadkai pszichiáter lapunknak azt nyilatkozta, hogy hazánkban körülbelül 1988 óta vannak jelen a különféle partidrogok a szórakozóhelyeken, az elmúlt években pedig csak nőtt az új szerek száma országunkban. 

A szabadkai kórházban egyre több olyan új kábítószereket fogyasztó személlyel találkozunk, amelyekről korábban nem hallottunk. Ezek az úgynevezett pincelaboratóriumokban előállított drogok, melyek olcsóságukból adódóan annyira népszerűek. Van olyan szintetikus anyag, amelynek pirulája csupán 250 dinárba kerül. Ahhoz, hogy a fiatalok távol maradjanak a drogoktól, nekik és a szüleiknek is jól kell informálódniuk ezeknek a szereknek a hatásairól, a fogyasztásukkal járó következményekről. Általában azt mondják, és azzal próbálnak védekezni, hogy ezek a kábítószerek nem okoznak nagy kárt, nem lehet tőlük függővé válni, illetve hogy az emlegetett káros hatások csak ijesztgetések. Előfordulhat ugyan, hogy bizonyos drogok rövid távon nem okoznak fizikai függőséget, de pszichikai addikciót igen, és különösen az érzékenyebb lelkűeknél alakulhat ki kötődés. A legtöbbször sajnos csak azok kérnek pszichiátriai segítséget, akik már több éve élnek ezekkel a szerekkel, és testileg annyira legyengültek, hogy úgy látják, nem maradt más választásuk, ha életben szeretnének maradni. A sürgősségi osztályra általában azok a fiatalok jutnak, akik alkohollal vagy energiaitallal fogyasztottak valamilyen kábítószert. Mivel önkívületi állapotban kerülnek a rendelőbe, rendszerint nem tudjuk az adott pillanatban megállapítani, hogy mit is szedtek be. Csak klinikai tesztekkel tudjuk kimutatni a drog jelenlétét a szervezetben, és az orvosoknak gyorsan kell cselekedniük. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a használt kábszerről, jól felszerelt laboratóriumra volna szükségünk — mondta a doktornő.

Kati és Gina nem jó barátnők

A designerdrogok kémiai szerkezete eltér a kábítószerlistákon található anyagokéitól, azaz nem szerepelnek a tiltólistákon. Ezért terjeszthetőek, vagyis forgalmazásuk és használatuk legális. Ez még nem jelenti azt, hogy használatuk biztonságos, sőt!

• A Kati kábítószer az afrikai kat növényben található hatóanyagról kapta  nevét. Ezenkívül olyan adalékanyagokat is tartalmaz, melyek tisztítószerekben, illetve növényvédő szerekben is fellelhetőek. Aki Katit fogyaszt, euforikus állapotba kerül, hallucinál, túlzottan nyitottá, vagy esetleg agresszívvé, erőszakossá válik, másnap pedig mély depresszióba zuhan, étvágytalan lesz.

• A Ginát — melynek hatása nagyon hasonlít a legelterjedtebb partidrogéhoz, vagyis az ecstasyéhoz — folyékony állapotban fogyasztják. Se szaga, se íze nincs, könnyen megihatja bárki, akinek belekeverik az italába. A szexdrogként emlegetett tudatmódosító szert a lányok rémálmának is nevezik, hiszen akár tizenkét órás emlékezetkiesést is okozhat a gyanútlan áldozatnál, aki csak később szembesül a lehetséges következményekkel. Az ember már néhány cseppnyi Ginától is tudattalan állapotba kerülhet.

• Az Ilike fantázianevű kábítószert valójában nagyobb testű állatok  altatásakor vagy érzéstelenítésekor használják. Korábban nazálisan vagy orálisan fogyasztották, manapság pedig vénásan adagolják. Bódultságot és hallucinációt okoz, valamint rövid időn belül függőséget.

Bárkivel megtörténhet

— Az egyik barátnőm, akit most nevezzünk Anikónak, nagyon pórul járt egy közös ismerősünk születésnapján. A bulit nem Anikó lakhelyén rendezték meg, hanem egy másik településen, ezért a lány megkérte a szüleit, hogy a barátnőinél tölthesse az éjszakát a születésnap után. A szülők ebbe nehezen, de beleegyeztek. Anikóról tudni kell, hogy nem dohányzik, és általában nem iszik alkoholt, csak különleges alkalmakkor. Az iskolában is nagyon jó eredményei vannak, eléggé visszahúzódó típus. A szabadtéren megrendezett bulin egy pillanatra — amikor az ajándékot adtuk át az ünnepeltnek — nem figyelt oda az italára, melyet később elfogyasztott. Közelebbi barátai vették észre, hogy a lány kezd rosszul lenni. Hányingerre panaszkodott, ezért a mellékhelyiségbe kísérték, és ott hosszú időn át habot hányt. Látszólag egy kicsit jobban lett, ezért nem foglalkoztak vele különösebben, csak leültették egy padra — mondta el az egyik vendég, aki anonim kívánt maradni.

A társaság akkor ijedt meg, amikor Anikó elvesztette az eszméletét. A fiatalok taxit hívtak. Mivel a barátnők féltek Anikó szüleinek szigorától, nem hívták fel őket, hanem az egyikük családi házába szállították a lányt. Szerencsére a barátnő szülei felmérték a helyzet súlyosságát, és felhívták Anikó édesanyját és édesapját. Tájékoztatták őket az esetről, majd a sürgősségi osztályra vitték az alig tizennyolc éves lányt.

— Csak másnap értesültünk róla, hogy Anikó szervezetébe opiát került, és ha húsz perccel később kerül kórházba, akkor akár le is állhatott volna a légzése. Az esetből mindannyian tanultunk, és csak feltételezzük, hogy valamit belecsempészhettek a poharába — mondta a vendég.

A taxisok sincsenek biztonságban

A legtöbb, illuminált állapotban lévő személy általában taxival kerül haza vagy kórházba egy-egy nagyobb bulizás után. A szabadkai taxisofőrök lapunknak elmondták, hogy visszautasíthatják az alkohol vagy az egyéb szerek hatása alatt állók szállítását, de akár többet is fizettethetnek azzal, aki összepiszkítja az autó belsejét.

— Nem vagyunk kiképezve annak megállapítására, hogy a személy, akit szállítunk, alkohol vagy valami más szer hatása alatt áll-e. Ha észrevesszük, hogy nincs jól, akkor akár el is utasíthatjuk, vagy megkérhetjük az illetőt, hogy szálljon ki a járműből. Ugyanígy járunk el abban az esetben is, ha például egy három-négy — már ittas — főből álló társaságot szállítunk, mely hangoskodik, és zavarja a sofőrt a munkájában. Nagyobb gond, hogy minket semmilyen rendelet nem véd. A belgrádi kollégák azonban, mivel nekik nem kötelező a biztonsági öv használata, ha támadás éri őket — akár egy drog hatása alatt álló személy részéről —, legalább meg tudják védeni magukat. Mi Vajdaságban nem tudjuk, mert eddig nem hoztak ilyen rent — nyilatkozta Boban,az egyik szabadkai taxisofőr. — Egyszer hazafuvaroztam egy részeg fiatal fiút, aki ahelyett, hogy kifizette volna a szolgáltatást, kilépett az autóból, és letörte a visszapillantó tükröt, majd elszaladt. A rendőrök sosem találták meg, és kártérítést sem kaptam. Nagyon oda kell rá figyelnünk, hogy kit engedünk be a gépjárművünkbe. Különösen a nyári hétvégéken kell ébernek lennünk, mert olyankor sok minden megtörténhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..