home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Versmuzsika
(Tha)
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám
Versmuzsika

Közönségkedvencek Tóth Lívia fotójaAz Énekelt Versek Zentai Fesztiválja 1995-ben a helybeli Zyntharew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére - a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával -, azzal a szándékkal jött létre, hogy minél több fiatal figye...

Közönségkedvencek Tóth Lívia fotója

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja 1995-ben a helybeli Zyntharew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére - a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával -, azzal a szándékkal jött létre, hogy minél több fiatal figyelmét felkeltse az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamanyag iránt. Az idei, 15. rendezvényt Erkel Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója jegyében tartották meg. A nevezők számára ezúttal igencsak izgalmas kötelező feladatot találtak a szervezők: Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő Ne gyere vissza című versét vagy annak egy részletét kellett ugyanis megzenésíteniük.
A versenyprogram vendége volt Lackfi János író, költő, műfordító, napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekversírója, aki bemutatkozásával teljesen elbűvölte a nézőket. A megméretésre az erdélyi Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről és Nagybányáról, a felvidéki Tardoskeddről és Farnádról, Budapestről, valamint Szabadkáról, Szegedről, Csókáról, Adáról és Zentáról érkeztek a szólisták, illetve együttesek. Dicséretes, hogy a fellépők között számos fiatal volt, akik a saját vidékük költőit népszerűsítették.
A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, Lackfi János író, költő, műfordító, Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Szögi Csaba író, költő és Verebes Ernő zeneszerző, költő több különdíjat is odaítélt. Az Égtájak Iroda könyv-, illetve CD-csomagját kapta a kötelező vers legjobb megzenésítéséért a szabadkai StarKalap együttes, a legjobb hangszerelésért és a legőszintébb beszólásért a szabadkai-szegedi Folton Folk együttes, a leglíraibb énekhangért a tardoskeddi Borbély Katalin. A legerősebb színpadi jelenlétért a Kaláka együttes jutalmát érdemelte ki a nagybányai Bertóti Johanna, Lackfi János pedig a szabadkai Háze együttest díjazta a legkreatívabb dallamvezetésért és kamarazenei felfogásért. A közönség kedvence az idén is a zentai-adai Vaccanto együttes lett. A harmadik helyre a budapesti Aphonia együttes (Gál Hedda és Molnár György) került, második a farnádi Saróka Liliána, a fesztiválgyőztes címnek viszont a csíkszeredai Alkalmi együttes tagjai - Páll András, Farkas Szabolcs, Bojtor Attila - örülhettek.
Amint a években az esemény versenyzői és vendégművészei Zentán kívül ezúttal is felléptek még Óbecsén, Topolyán, Újvidéken és a horvátországi Dárdán is. A gálaműsor közönsége Lackfi János és a negyvenéves Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) jubileumi hangversenyét élvezhette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..