home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Véletlenből életpálya
Markovics Annamária
2023.03.25.
LXXVIII. évf. 12. szám
Véletlenből életpálya

Néhány évvel ezelőtt az interneten találtam rá a nagykikindai Mester Tibor fafaragóra, aki dísztárgyakat és sütéshez szükséges kellékeket is készít. Nem tudom, mit kerestem, vagy hogyan került elém, de csodálatos faragott turulszobrot készített, és nekem azonnal kellett egy olyan. Bekövettem a Facebookon, és az évek során sok mást is vásároltam tőle, az utóbbi időben főleg kekszpecséteket, nyújtó- és ütőfákat. A süteményeim kinézete rengeteget javult a fafaragómester munkáinak köszönhetően.

Mester Tibor önmagát kézműves-fafaragónak vagy faművesnek nevezi. Az eredetileg vasipari végzettségű férfi soha nem tevékenykedett a tanult szakmájában, munkanélküliként egy asztalosnál kezdett dolgozni, ott tanulta meg a fával kapcsolatos munkákat, a bútorasztalosságot, az építészeti asztalosságot és a szakmai finomságokat. Azt meséli, mivel mindig is nagyon szeretett rajzolni, a rajzok után faragni is kezdett. Szakmai élete azonban egy véletlennek köszönhető.

— Azelőtt hobbiból festettem, de mivel a háborús idők alatt nagyon drága volt a vászon meg az olajfesték, áttértem a fára, a faragásra. Véletlenül kezdődött, a családban sem foglalkozott soha senki fával — magyarázza.

Azt mondja, azt készít, amire igény van: leginkább faliórákat pirográfiával, dísztárgyakat és játékokat, amelyeket a vásárokban árusít. A koronavírus-járvány kitörésekor mindenki otthon maradt, és elkezdett sütni-főzni, akkor kezdett bele a kekszpecsétek és nyújtófák készítésébe, mert az emberek ezt kérték tőle. Ez is véletlen volt, megjelentek ugyanis ezek a termékek a piacon, de azok mind lézerrel készültek, a motívum nem volt elég mély, nem hagyott nyomot a tésztán, ezért azt kérték tőle, készítsen hasonlót mélyebb faragással.

— Általában az kerül ki a műhelyemből, amit nem lehet megvenni, és az emberek kérik, hogy én készítsem el — részletezi. A járvány alatt sok megrendelése volt, ez most már csökkent, de a pirográfiára például mindig van kereslet. — A vallási témák, lovas és traktoros motívumok, a faluval, földműveléssel kapcsolatos témák és az órák mindig népszerűek, általában azt viszik a rendezvényeken meg a vásárokon. Emellett a magyar motívumok, a magyar címer, a turulmadár, a turulszobrok és a kisebb szobrok is kelendőek — meséli Tibor.

Mivel engem a személyes érintettségem miatt leginkább a süteményekkel kapcsolatos munkái érdekelnek, erről kérdeztem a fafaragót, és elmondta, minden terméket már készítés közben kipróbál, hogy elég mély nyomot hagy-e, elég szép-e a minta, mit kell még rajta javítani. A teszteléshez fehér agyagot használ, mely hasonló állagú, de keményebb a tésztánál, vagyis ha az agyagba bele tudja nyomni a mintát, akkor a tésztával biztosan nem lesz gond.

— Mindegyik mintát ki kell próbálni, hogy szép nyomatot hagyjon, olyat, hogy még annak is, aki nem eléggé ügyes, megmaradjon a tésztán — magyarázza nevetve.

Mester Tibor naponta három—hat órát dolgozik, emellett pedig a kislányára és az unokájára is vigyáz, hivatalosan ugyanis munkanélküli, így ráhárulnak a háztartás terhei, és ő az, akit a családban mindig megkérnek, hogy segítsen.

Felmerül persze a kérdés, hogy meg lehet-e ebből élni. Tibor nem túl megnyugtató választ adott. Azt mondja, évente van három hónap, amikor végül is meg lehetne ebből élni, de a maradék időszakban ez inkább csak jövedelemkiegészítésnek jó.

— Aki fafaragó akar lenni, annak nagyon kell ezt akarnia. Amikor én bejelentettem a családnak, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, mindenki azt mondta, nem vagyok eszemnél — emlékszik vissza a kezdetekre. — Bezárkóztam a műhelybe, két hétig csak faragtam, összevissza vagdostam a kezeimet. Nem volt megfelelő szerszámom sem. Szóval ezt nagyon kell szeretni, és akkor belekezdeni. Most már, így harminc év után, könnyen beszélek, de az első tíz évben nagyon nehéz volt — meséli. Hozzáteszi, autodidakta módon tanult, de azért eljárt fafaragó táborokba, illetve kollégákkal is találkozott, beszélgetett, mert ebben a szakmában „jóformán mindennap tanul az ember, mert mindegyik fadarab másmilyen”.

Mester Tiborhoz az a faragás áll közel, amely nincs szabályokhoz kötve, és a kihívásokat is kedveli. Örül, ha újdonságot kérnek tőle, amihez fantázia kell. Szereti, ha szabad kezet kap az alkotásban, a motívumok közül pedig a virágok állnak hozzá legközelebb.

Mester Tibor alkotásai a Facebook-oldalán vagy az Instagramon tekinthetőek meg, személyesen pedig a különféle vásárokban lehet vele találkozni. Keressék a turulszobrokat, ott lesz Tibor is!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..