home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Végső ideje megoldani a kistermelők járulékfizetésének az ügyét!
2015.10.23.
LXX. évf. 42. szám

Varga László parlamenti képviselő ma önálló képviselői indítványként benyújtotta a parlamentnek a Kötelező társadalombiztosítási járulékokról szól törvény módosításáról és kiegészítéséről és a Nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosításáról szóló törvények javaslatát. Az alábbiakban sajtónyilatkozatát közöljük.

Végső ideje megoldani a kistermelők járulékfizetésének az ügyét!

A Szerb Haladó Párt és a VMSZ 2014. április 27-ei koalíciós megállapodásának 6/d pontja az alábbiak szerint rendelkezik: „A társadalombiztosítási szabályok módosításával összhangba kerül a kistermelők járulékfizetési kötelezettsége az általuk megművelt földterület nagyságával és mezőgazdaságból származó jövedelemükkel.”

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár közel másfél évvel később, 2015. szeptember 19-én Topolyán bejelentette, hogy áttörést értek el a mezőgazdasági termelők kötelező nyugdíj- és egészségbiztosításának ügyében. Az államtitkár a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának kihelyezett ülése után nyilatkozta, hogy az érintett minisztériumok egyetértésre jutottak a kistermelőket terhelő járulékokkal kapcsolatban. Szavai szerint a megművelt terület nagyságával és a családi gazdaságok gazdasági erejével összhangban szabják majd ki a járulékokat. „A következő időszak technikai dolgokról szól, hogy ez a törvénymódosítási indítvány beilleszthető legyen a törvénybe és a parlamenti eljárásba jusson.” – ígérte a mezőgazdasági államtitkár.

Szeptember 19-e óta bő egy hónap telt el és nem történt semmi. Pedig a számos kistermelő számára elviselhetetlen mértékű járulékok csökkentéséhez mindösszesen két törvény egy-egy szakaszának a módosítására lenne szükség.

Ezért a mai napon önálló képviselői indítványként benyújtottam a parlamentnek a Kötelező társadalombiztosítási járulékokról szól törvény módosításáról és kiegészítéséről és a Nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosításáról szóló törvények javaslatát.

A benyújtott törvényjavaslatok értelmében:

  1. Mindazok a termelők, akik 3 hektárnál kisebb méretű gazdasággal rendelkeznek, mentesülnének a kötelező nyugdíjjárulék fizetése alól.

  2. Azok a termelők, akiknek a gazdasága 3-tól 5 hektár méretű, a nyugdíjjárulék jelenlegi összegének a 30%-át fizetnék.

  3. Az 5 és 7 hektár közötti gazdasággal rendelkezőket a jelenlegi összeg 60%-át kitevő nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség terhelné.

  4. Azok esetében, akiknek 7 hektárnál nagyobb méretű a gazdasága, nem változna a nyugdíjjárulék jelenlegi összege.

  5. Az egészségbiztosítási járulék birtokmérettől függetlenül nem változna.

  6. Az állattenyésztéssel, kertészettel, szőlőtermesztéssel, haltenyésztéssel, gombatermesztéssel, csigatenyésztéssel, méhészettel és egyéb tenyésztéssel és termesztéssel foglalkozó termelőkre az alábbi szabályok vonatkoznának:

  7. az ő esetükben a nyugdíjjárulék-fizetés a 0,3 hektáros birtokméret felett lenne kötelező,

  8. 0,3 és 0,5 hektár között ezek a termelők a jelenlegi nyugdíjjárulék 30%-át fizetnék,

  9. 0,5 és 0,7 hektár közötti birtokméret esetében a mostani járulék 60%-a terhelné őket,

  10. a 0,7 hektár feletti gazdaságokat a jelenlegi nyugdíjjárulék terhelné.

    A törvénymódosítási javaslatokat a Parlamenthez való benyújtással egyidejűleg a Mezőgazdasági Minisztériumba is eljuttattam.

Végső ideje (lenne) megoldani a kistermelők járulékfizetésének az ügyét!

Varga László parlamenti képviselő

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..