home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Van kertemben minden jó
Dudás Viktor
2020.08.31.
LXXV. évf. 35. szám
Van kertemben minden jó

Falusi gyerek vagyok, nálunk nemcsak zöldség termett az udvarban, hanem némi gyümölcs is. Emlékszem, a barackfa ágai beterítették a fedett ólakat, s így lehetőségünk volt a barátokkal a tetőn fekve majszolni a kéztávban levő, édes, sárga csonthéjast. Mindeközben nagyanyám a napon savanyította az uborkát... Nos igen, a gyerekeknek jutott ki a móka nagyja része. Nosztalgia kikapcs. A gyümölcs és a zöldség kapcsán két személyt kerestem fel, akik a következőkben azt ecsetelik, hogy mi a helyzet jelenleg a kertekben és a gyümölcsösökben.

Elsőként az olvasók számára már jól ismert Juhász Árpád kertészmérnököt kértem a mikrofonhoz.

— Fóliasátrainkban főként babura paprika, erős paprika és paradicsom van, melyeknek az értékesítése már nagyban folyik. Uborkával is foglalkozunk, de az már a vegetációja vége felé közelít. Azt még egy rövid ideig szedjük, és a felszámolása következik. A helyére vagy fehér retek, vagy spenót kerül majd. Szabad földön is termesztünk babura paprikát, melynek az értékesítése augusztus elején kezdődött a padlizsánéval együtt, mely szintén kint terem, csakúgy mint a bokros paradicsom. Ez már elérte a tömeges terméshozás fázisát, tehát feldolgozható. Paradicsomlé lesz belőle. Levélzöldségeink is vannak, mángold és a mifelénk raštannak nevezett káposztaféle. Ezek mellett még őszi káposztafélék, tehát őszi fejes káposzta, brokkoli, karfiol és bimbós kel.

* Felütötte-e valamilyen betegség a fejét?

— Igen, a paradicsomnál még az érés előtt felfedeztünk némi problémát. Alternáriás levélfoltosság jelentkezett nála, mely ellen könnyedén védekeztünk. Szerencsére nagy károk nem keletkeztek. Ezenkívül más betegségek nem léptek fel számottevően. A repce betakarításakor azonban bekövetkezett egy nem szokványos gond: amikor aratták, nálunk éppen akkor folyt az őszi káposztafélék palántálása, és a repcebarkók váratlanul elárasztották az egész kertet. A frissen palántált növények közepe ki lett rágva, aminek következtében új kacsokat hoztak, tehát új fejet akartak nevelni. Ezt egyszerű csipkedéssel orvosoltuk, ám mégis pluszmunka volt.

A gyümölcshelyzetről Fodor Tamást kérdeztem, aki maga is termel, mégpedig Zentán. Elsődlegesen a hozamot fejtegettük.

— A körte tekintetében egy egészen szép évet zárhattunk, ezzel szemben a többi gyümölcs kevesebbet hozott a vártnál. A sárgabarack például még a tavasszal, a virágzás idején teljesen elfagyott. Most a szilva szedésén van a sor. Jól termett még a birsalma is, mellyel kapcsolatban ki merem jelenteni, hogy 100%-os volt a hozam. Az ágakat több helyen alá is kellett támasztanom, nehogy letörjenek a nagy súlytól. Igaz, ennél a fajtánál ez minden évben így van.

* Említette, hogy a vilmoskörte szépen termett az idén. Betegségek érték-e?

— Ezt a gyümölcsöt nehéz úgy megóvni a különféle viszontagságoktól, hogy jól is mutasson, és még finom is legyen. A körtebolhával például minden évben harcolunk. Az elmúlt három hónapban nagyon sok eső esett, ami a gombabetegségek számára kiváló körülményeket hozott létre. A védekezés pedig csak költségekkel jár.

* Az árak változtak 2019-hez viszonyítva?

— Némely esetben megmaradtak a tavalyiak, de vannak gyümölcsök, melyek ára 5—10%-kal csökkent. Üröm az örömben, hogyha sok a termés, akkor mások is hasonló sikerekben részesültek, tehát nagy az ellátottság, ezért az árak is csökkennek. A vilmoskörte nagyban 50 és 60 dinár között mozog, a piacon az első osztályú kilójáért akár 80—100 dinárt is elkérhetünk.

* A jelenlegi árakkal kifizetődő a gyümölcsészet?

— Nagyjából pozitív nullára jövünk ki, tehát meggazdagodni nem tudunk belőle. A nagy, 500—1000 hektáros szántóföldeken termelő gazdák egyre csak gyarapítják vagyonukat, de a kis családi gazdaságoknak, mint a miénknek is, nehéz haladniuk. Van valami haszon, de az csak a vergődéshez elegendő.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..