home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vállalkozz, Vajdaság!
Kartali Róbert
2020.09.03.
LXXV. évf. 36. szám
Vállalkozz, Vajdaság!

Ismét egy élen járó és egyedi kezdeményezést indított útjára a Prosperitati Alapítvány. Vállalkozz, Vajdaság! címmel online vállalkozásfejlesztési program készült a kezdő vállalkozók megsegítése céljából. A platform bárki számára ingyenesen elérhető, a képzési tematika pedig a legfontosabb és a legaktuálisabb vállalkozói tudnivalókat dolgozza fel, az üzleti tervezéstől kezdve a könyvelésen át az adózási ismeretekig.

A program elindítását Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője jelentette be Szabadkán. A projektum kivitelezője a Pro Scientia Naturae Alapítvány, mely a helyi szakembereket összegyűjtve valósította meg a vajdasági magyarok gazdasági előrehaladását támogatni hivatott elképzelést.

— A Vállalkozz, Vajdaság! online képzési platform megvalósításához az ötletet részben az online gazdaképzés adta, részben pedig az a mentorprogram, amelyet az alapítvány közösen valósított meg Magyarország Miniszterelnökségével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával — emelte ki Juhász Bálint. Mint mondta, ott fogalmazódott meg, hogy igény van a kezdő vállalkozók segítésére, és az eszközökben nyújtott támogatáson túl egy nagyon fontos segítség lenne maga a képzés is. — A program helyi, szakmai és módszertani tudásra épült. A Pro Scientia Naturae Alapítvány összefogta a helyi szakembereket, pénzügyi tanácsadókat, jogi szakértőket, és ennek a csapatnak a produktuma az, ami útjára indul Vállalkozz, Vajdaság! néven. Ez egy újszerű, szituációvezérelt program, mely modellezi a vállalkozás indítása, a kezdeti lépések és a fejlődés során felmerülő kérdéseket, döntési helyzeteket. Ehhez írásbeli és videós tananyagot, előtudást is nyújt, és természetesen a döntések következményeiként fog a vállalkozás fejlődni, a cégek, az egyéni vállalkozók és a kft.-k működésébe nyerhetnek így betekintést azok, akik szeretnék magukat kipróbálni vállalkozóként, de mindezt egy online térben tennék, és nem rögtön a való világban.

— A legfontosabb, hogy az elmúlt években sikerült megszilárdítani, megerősíteni a politikai intézményrendszert, hiszen ez teremti meg a magyarságnak az útját, amit közösen, összefogva, együttesen tud járni — emelte ki Potápi Árpád János. Mint mondta, nem véletlen az, hogy ebből a régióból rajtolt el számos kezdeményezés, mely azóta az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően össznemzeti szintre emelkedett. Hozzátette, hogy a Vajdaságban elindult gazdaságfejlesztési programhoz és mentorképzéshez hasonlóan a Vállalkozz, Vajdaság! is jó példát mutat majd a Kárpát-medencében. — Ezzel a programmal szintén a fiatalokat és a kezdő vállalkozásokat szólítjuk meg. A nemzetpolitika sosem képzelhető el a gyerekek és a fiatalok bevonása nélkül, hiszen csak ennek van értelme, csak rajtuk keresztül lehet nemzetpolitikát megvalósítani. Természetesen az idősekre is szükség van, és támogatjuk őket, mégis azt gondolom, hogy a jelen és a jövő is a fiatalokon keresztül valósítható meg. Ez a program is alapvetően őket célozza meg.

— Az idén a vajdasági magyar közösség megmutatta, lehet, hogy számában csökkent a jelenléte, de elkötelezettségben, lélekjelenlétben, szándékban, ragaszkodásban, kapaszkodásban ugyanott van, vagy talán még előrébb is, mint volt — hangsúlyozta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy értékelte, hogy a Prosperitati Alapítvány működésében ez egy mérföldkő, mert a vállalkozói támogatásnak egy különleges fajtáját erősíti meg: nem közvetlenül pénzbeli és eszközbeszerző támogatásról van szó, hanem odafigyelésről és a tudásanyagnak a megosztásáról, közkinccsé tételéről. — Szeretnék köszönetet mondani az államtitkárságnak, hogy 6 millió forinttal támogatta ennek a programnak a megvalósítását. Szeretnék az ebben a közösségépítési erőfeszítésben vállalt szerepéért köszönetet mondani, akár a mentorprogramról vagy erről a képzésről legyen is szó. Azt gondolom, hogy egy olyan új platformja kezd felépülni, erősödni a közösségi kapcsolatrendszer erősítésének, ami öt-tíz évvel ezelőtt teljesen ismeretlen volt itt. Most egymásra találnak a nagyvállalkozók, a közepesek, a kicsik, megpróbálnak partnerkapcsolatot létesíteni, egymásnak segíteni, és ennek a gazdaságin túlmenően igen fontos egyéb hozadékai és következményei is vannak.

Pásztor István külön megköszönte a Pro Scientia Naturae Alapítványnak és ügyvezetőjének, Lengyel Lászlónak, illetve munkatársainak, Kulcsár Saroltának, Námesztovszki Zsoltnak és Kaszás Jutkának, hogy ebbe a projektumba beletették több évtizedes tudásukat és tapasztalatukat. Mint fogalmazott, ezzel a programmal bizonyítást nyert, hogy létre lehet hozni egy mindenki számára előremutató, hasznos együttműködést a politika, a közösségfejlesztés és a tudomány között.

— Olyan gazdagodási lehetőség ez mindannyiunk számára, ami egyrészről a konkrét vállalkozásokat, másrészről pedig a létünknek, a tevékenységünknek a különböző szférái között erősíti a kapcsolatokat. Van ennek a mostani fejlesztésnek egy külön aktualitása: a közelmúltban zárult a startupvállalkozások számára a pályázat, amely soha nem látott számokat produkált: 420-an jelentkeztek, ami nagyságrendekkel több, mint az előző ciklusokban összesen. Külön figyelemre méltó, hogy tíznél is több olyan pályázó van, akik hazajöttek külföldről a járvány ideje alatt, és vállalkozást szeretnének indítani. Ez lehet, hogy kis számnak tűnik, de azt gondolom, hogy ez a tendencia erősödni fog. És ha egy embert munkához, kenyérkereseti lehetőséghez, vállalkozáshoz tudunk juttatni, akkor azt gondolom, hogy az már önmagában is fontos teljesítmény. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatai alapján induló startupvállalkozások az első év után aránylag nagy százalékban megmaradtak a piacon. Ez annak is köszönhető, hogy még mielőtt belevágtak, egy komoly képzésen estek át. Ezt a képzést modernizálták most, ennek a képzésnek a folyamatos ismétlését teszik lehetővé, és a tudásanyaghoz bárki hozzáférhet, ez pedig egy olyan lehetőség, ami növelni és javítani fogja a vajdasági magyar vállalkozói rétegnek a felkészültségét — zárta szavait Pásztor István.

Az online vállalkozásfejlesztési program a www.vallalkozzvajdasag.prosperitati.rs weboldalon érhető el.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..