Válaszra várva…

Válaszra várva…

Kié ez az ország? A kérdést eredetileg Daday Loránd, a darab szerzője tette fel annak idején. A mű, melynek átdolgozása, illetve rendezése Andrási Attila érdeme, nemrégiben Hertelendyfalván gyűjtötte egybe a közösséget.

Történt mindez a székelykevei és az ürményházi/zichyfalvi alkalmak közötti térben, a néhány évtizeddel korábban még önálló településként jegyzett városrész székely magyar művelődési egyesületében. A Tamási Áronban.

Az erős száz percbe sűrített történelmi krimi persze korántsem „mai gyerek”. Tolmácsolói (Jónás Gabriella, Szemerédi Bernadett, Dóczy Péter, Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész, Molnár Zoltán és Széplaky Géza), vagyis az Udvari Kamaraszínház színészei immáron ötödik esztendeje keresik fel vele a Kárpát-medence „legeldugottabb” magyarlakta településeit is. A többségében délvidéki gyökerű társulatot 2016-ban A Világ Magyarságáért díjjal tüntették ki.


A szerző felvételei

A jelenünket eredményező múltunk színházának eme darabja valójában látlelet az egyén, a család, a nemzet életén átgázoló történelemről. Történet elszakadásról, egymásra találásról, szeretetről, asszimilációról, identitásvesztésről, erőszakról. Váratlan fordulatokkal teli, vérfagyasztó történelmi krimi, melyben a nemzet az elveszett hazáját, az anya az elveszett fiát keresi. Helyszíne Budapest és az elcsatolása óta jégbe fagyott Erdély.

Az Udvari Kamaraszínház mindig is szívén viselte, hogy az előadásokat ne csak Budapesten, ne csak nagyvárosokban, frekventált helyeken játssza, de lehetősége szerint a Kárpát-medence legparányibb, legeldugottabb helyeire, a szórványok szórványába is elvigye. Mint megtudtuk, 2020 tavaszán ez a magyar állam által is védnökölt misszió az Észak-Amerikában élő magyar diaszpórára is kiterjed.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Válaszra várva…
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.30.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Facebook

Támogatóink