home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Vajdaság példaértékű a Kárpát-medencében
Tóth Tibor
2018.07.28.
LXXIII. évf. 30. szám
Vajdaság példaértékű a Kárpát-medencében

A tusványosi szabadegyetem harmadik napjának egyik központi rendezvénye A nemzeti összetartozás ereje! elnevezésű panelbeszélgetés volt, melyen a magyar kormány képviselői és a Kárpát-medence magyar érdekvédelmi szervezeteinek vezetői vettek részt.

Bevezetőjében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai szakértő elmondta, hogy az elmúlt esztendő is bővelkedett nemzetpolitikai eseményekben, reménykeltőkben és kevésbé reménykeltőkben egyaránt. Az európai kisebbségjogi polgári kezdeményezés, a Minority Safe Pack aláírásgyűjtésének sikerétől kezdve, a megdöbbentő bírósági ítéleteken keresztül egészem a KMKSZ székház felrobbantásáig, mindennek tanúi lehettünk az elmúlt évben.

Elsőként Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes szólt az egybegyűltekhez. Megköszönte a határon túli magyarok támogatását, melynek köszönhetően a FIDESZ-KDNP koalíció már harmadik éve szerzett kétharmados többséget a magyar Országgyűlésben.

– Minden nemzetrész felelős elsősorban önmagáért, a többi nemzetrészért és az egyetemes magyarságért. A Vajdaságban a megvalósulás állapotában van a kulturális autonómia. A miloševići időkben ki gondolta volna, hogy ez lehetséges lesz egyszer. A délvidéki magyarság, amit Pásztor István elnök úr vezetésével elért, ez példaértékű és hivatkozási alapot is jelent az összes többi nemzetiségnek, akik az autonómiáért harcolnak. A délvidéki magyarságnak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarország Szerbiával őszinte történelmi kiegyezést és egymásra találást valósított meg. Ha Szerbiával lehetséges volt a történelmi kiegyezés, tudvalévő, hogy mi vagyunk Szerbia legnagyobb támogatói annak érdekében, hogy bekerüljenek az európai unióba, és a kulturális autonómiát is megtudjuk valósítani, akkor Bukarestben is be kellene látniuk, hogy nem a mi készülékünkben van a hiba. A példán látható, hogy egy nemzetrész, mely sikeres, jó példaként szolgálhat a többi nemzetrész számára. A gazdaságfejlesztést szintén a Vajdaságban kezdtük el, és az ottani sikeres példa volt a kiindulópont arra, hogy ezt kiterjesszük Kárpátaljára, Felvidékre, Erdélyre, a horvátországi és a szlovéniai magyarságra. Délvidéken bebizonyosodott, hogy az ottani magyarság megmaradását szolgálja a gazdaságfejlesztés és az odavitt források és kedvezményes hitelek. A szerbek is látták, hogy ebből ők is részesednek, hiszen vegyes vállalatok is vannak, így ők is részesednek az infrastruktúra fejlesztésből, a gazdasági fellendülésből.


A szerző felvételei

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke megköszönte a magyar kormánynak és a világ magyarságának azt a szolidaritást, melyet tanúsít a kárpátaljai magyarság irányába.

– Ukrajna egy geopolitikai konfliktus színhelye, és úgy néz ki, ez sokáig így is marad. Ez kihat a belpolitikára is. Ukrajnában egy új nemzetépítés zajlik, a nemzet átalakítása mind nyelvi szinten, mind a korábbi kisebbségi jogok elvételének vonatkozásában. Az ukrán nemzetépítés egy bújtatott alkotmánymódosítás formájában valósul meg. Elhúzódó válságnak lehetünk a tanúi, a katonai megoldás nem a járható út, az ügyet nemzetközi szinten kell rendezni – emelte ki Brenzovics.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy a vajdasági magyarság nem vallott szégyent az április 8-ai magyar parlamenti csata alkalmával. A délvidéki magyarság azt a fajta nemzetpolitikai építkezést kívánta folytatni, amit az elmúlt nyolc évben a magyar kormánnyal sikeresen végzett.

– A vajdasági magyarság a nemzetpolitikai építkezés mellett döntött, és akkor is kiállt a partnerei mellett, amikor azoknak támogatásra volt szükségük. Ha mi, határon túli magyar közösségek joggal várjuk el, hogy a partnereink mellénk álljanak, akkor amikor a magunk csatáit vívjuk, akkor nekünk ezt vissza kell adnunk. Örülök annak, hogy győztünk. Saját döntésünk és a körülmények alakulása alapján azt a fajta politizálási módot választottuk, hogy partnerkapcsolatot építünk ki a legitim, kormányalakító szerb politikával. Koalíciós megállapodást kötöttünk, mely tartalmazza mindazokat a célkitűzéseket, melyek a mi célkitűzéseink, de a koalíciós megállapodás értelmében partnereink célkitűzéseivé is váltak. Mi e partnerkapcsolat mellett döntöttünk, és a megbélyegzéseket vállalva úgy látjuk, hogy előre tudunk haladni. Kegyelmi időben, nyugalmi állapotban vagyunk, ahol a szerb politikával együtt megpróbáljuk a múltbéli sebeket és sérelmeket gyógyítani, ugyanakkor megpróbálunk a partnerkapcsolatból előrenézve közösen építkezni – mondta Pásztor.

Törvényhozási szempontból említést tett az oktatást, a nemzeti tanácsokat, a kisebbségi jogokat, az önkormányzatokat szabályozó jogszabályokról és törvénycsomagokról, melyet az elmúlt időszakban fogadott el a szerb parlament. Kitért arra is, hogy a nemzeti tanácsok alkotmánybíróság által megkérdőjelezett hatásköreit sikerült átmenteni, a korábbitól eltérő megfogalmazásnak köszönhetően. Minden valószínűség szerint a nemzeti tanácsi választások november 4-én lesznek, mellyel kapcsolatban a VMSZ közösségi listában gondolkodik.

Az elvándorlás problémájával kapcsolatban elmondta, hogy e a folyamat ma is jelen van. Nem bélyegzik meg azokat az embereket, akik úgy döntenek, hogy valahol máshol próbálnak egzisztenciát teremteni önmaguk számára. Viszont felvállalták azt a feladatot, hogy azokon segítenek, akik itthon szeretnének érvényesülni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy akik úgy döntenek, hogy visszajönnek, azoknak legyen hova visszajönniük. Beszélt a gazdaságfejlesztési program elmúlt két és fél évéről, és leszögezte, hogy az utolsó, elbírálás alatt lévő pályázati kör lezárását követően elmondhatjuk, hogy 11 ezer lesz a sikeres pályázatok száma, ez minimum ennyi családot és ennyi vállalkozást jelent. Bírálóival kapcsolatban elmondta, hogy legitim joguk van bírálni őt, ugyanakkor ne tartsák a markukat akkor, amikor a magyar kormány és a VMSZ politikájának köszönhető támogatásokat osztják. Illetve tarthatják, de akkor ne lepődjenek meg, ha az üres marad.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke elmondta, hogy a szlovéniai közösség helyzetét nehezíti az elfogadott oktatási külön törvény. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke kiemelte, hogy a kis létszámú osztályok megőrzése és az óvodák fejlesztése a legfontosabb tervük az elkövetkező időszakra vonatkozóan. Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke örömének adott hangot, hogy Zágráb korábban soha sem figyelt ennyire a magyar közösség problémáira, a horvátországi magyarságon belül pedig teljes egység jött létre. A panelülésen felszólalt még Deák Ernő, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke, Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

A panelbeszélgetéseken még két vajdasági magyar politikus is részt vett: Kovács Elvira, a Szerb Parlament Integrációs Bizottságának alelnöke, A Balkán európai perspektívájával kapcsolatban tartott beszélgetésen szólalt fel, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke pedig az óvodafejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatokról és továbbképzésről tartott előadást.

A pénteki, esős nap Deák Bill Gyula és Földes László-Hobó koncertjével zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..