home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Üzenetek
(o. i.)
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám

SZIGORÚBB UTASELLENåRZÉS. A vízummentességet veszélyeztető EU-s figyelmeztetések nyomán a szerbiai illetékesek a magyar és a horvát határon az eddiginél szigorúbban ellenőrzik a kiutazókat. Hogy elejét vegyék azoknak a kiutazását, akik az EU valamelyik országában álmenekültként politikai menedékjogo...

SZIGORÚBB UTASELLENåRZÉS. A vízummentességet veszélyeztető EU-s figyelmeztetések nyomán a szerbiai illetékesek a magyar és a horvát határon az eddiginél szigorúbban ellenőrzik a kiutazókat. Hogy elejét vegyék azoknak a kiutazását, akik az EU valamelyik országában álmenekültként politikai menedékjogot kérnek. A vízumkényszer eltörlése óta ugyanis a Szerbia fejletlen vidékein lakók és a kosovói albánok számára (szerbiai illetékes hivatalnokok megvesztegetésével) jó megoldásnak tűnik súlyos megélhetési gondjaikra. A szerbiai álmenekültek kiutazásának a megfékezésére a kormány intézkedéseket tervez. Božidar Đelić kormányalelnök kilátásba helyezte, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményeznek azon hazatoloncolt polgárok ellen, akik külföldön politikai üldözötteknek tüntették fel magukat. Kiderült azonban, hogy ez nem ilyen egyszerű. Ha ugyanis az álmenekült külföldön elmondja: amennyiben nem kap menedékjogot, akkor a menedékjog kérése miatt otthon bíróság elé állítják - nos ez esetben éppen a vádemelés veszélye ad majd okot a menedékjog megadására! Ezt Slobodan Homen, az igazságügyi minisztérium államtitkára jelentette ki a minap, amikor arról beszélt: a minisztérium körültekintően készül a büntetőjog módosítására, de az egyének szankcionálása nem jöhet szóba. Az utazásszervezőket viszont lehet, és meg is kell büntetni.
A NAGY VÁDALKU. Május 9-én a belgrádi felsőbíróság elfogadta azt a megállapodást, amelyet az ügyészséggel kötött meg Svetlana Ražnatović Ceca ismert turbofolk-énekesnő, és nővére Lidija Ocokoljić. Arkan özvegye, Ceca és nővére beismerte, hogy több millió euróra rúgó összeget sikkasztott el az Obilić futballklub játékosainak eladásából, és bűnösnek vallotta magát. A vádalku értelmében a két nő 1,5 millió eurót fizet az államnak, börtönbüntetés helyett az énekesnő 8 hónapot, a testvére 6 hónapot tölt házi őrizetben, és a döntés ellen egyikük sem fellebbez. A közvélemény egyöntetűen felháborítónak tartja a vádalkut, hiszen annak csak egyetlen olvasata van: a törvény előtt nem minden polgár egyenlő. A hírtől lesújtott polgárok között a naivabbak mégis reménykedtek egy kicsit, hogy majd a felsőbíróság elveti - nem fogadja el ezt a csúfos paktumot. De elfogadta. Ceca a kétezer négyzetméteres dedinjei villájában lesz kénytelen eltölteni az elkövetkező 8 hónapot - s a bulvársajtó már erősen sajnálkozik az énekesnőn, hiszen az erődítménynek nincs udvara...
Született a múlt héten Belgrádban egy másik bírósági ítélet is, amely azt üzeni: Szerbiában szabad verni az újságírókat. A belgrádi I. sz. alapfokú bíróság 10 hónapig tartó házi őrizetre ítélte azt a Milan Savatovićot, aki 2008 nyarán rátámadt Boško Brankovićra, a B92 RTV operatőrére (aki a munkáját végezte), több rúgással leterítette, eltörte a térdét, összetörte a kameráját. Emlékeztetőül: a politikus Velimir Ilić támadóját a bíróság két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Ehhez viszonyítva az operatőr támadója jutalmat, otthoni pihenőt kapott. Az újságíró-társadalom most az ügyészségben bízik. Hogy az sürgősen fellebbez és szigorúbb büntetést kér.
A NAGY FåPRÓBA. Szerbia általános iskoláiban május 14-én, szombaton nagyszabású próbatesztelést tartottak. Ez volt a főpróbája annak a kisérettséginek, amelyet az idei tanévtől vezetnek be, s mely záróvizsgán (immár a valódin) június 23-án és 24-én vesznek részt a nyolcadikos diákok. A kisérettségi bevezetésének nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen túl sok újat nem hoz: a záróvizsgán anyanyelvből és matematikából kell tudásfelérőt írni, mint eddig a középiskolai felvételi vizsgán. Azzal, hogy a záróvizsga minden nyolcadikos számára kötelező, és mindkét tantárgy esetében a 20 feladatból csak 5 olyan lesz, amely nem szerepelt a felkészítő feladatgyűjteményben. Nos, a próbatesztelés előtt 4 nappal kiderült, hogy a nemzeti kisebbségek diákjairól megint megfeledkezett Belgrád, azaz az oktatási minisztérium. A próbateszt anyagát tartalmazó CD-n ugyanis matematikából - a szerb nyelvűek mellett - magyar, horvát, román, szlovák, albán stb. nyelvű feladatok is szerepelnek. De anyanyelvből csak szerb nyelvű próbateszt van!? Megint, mondjuk, mert rendre csak utólag megjelenő anyanyelvű felvételi tájékoztatófüzetek, tesztgyűjtemények, tankönyvek, osztálynaplók... után nem tudni, hogy ez a ,,feledékenység' immár a hányadik. Ezúttal azonban olyan rövid volt az idő (4 nap), hogy még felháborodni és tiltakozni se volt idejük a nemzeti közösségek érdekképviseleteinek. A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Pedagógiai Intézet beavatkozására a teszteket összeállító bizottság tagjai szerdán elkészítették a magyar nyelvű próbatesztet, s Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke megígérhette, és a Magyar Szón révén megüzenhette, hogy az anyag ,,idejében, a próbatesztelés előtt meg fog érkezni mind a 78 általános iskolába, amelyben magyar ajkú nyolcadikosok vannak'. A minisztérium egyébként elismerte, hogy (koordinációs hiba miatt) az anyanyelv tantárgya esetében a próbatesztek nem készültek el a nemzeti közösségek nyelvén, ezért - a magyar diákokat kivéve - a többi nemzeti közösség soraiba tartozó diákok majd egy későbbi időpontban írnak próbateszt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..