home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Útvesztőben
(—)
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám

Míg a szakemberek óvatosságra intenek a szerb költségvetés átmeneti javulása kapcsán, addig a miniszterelnök egymásnak homlokegyenest ellenkező kijelentéseket tesz. Az európai integráció fontosságát eddig úton-útfélen hangoztató Ivica Dačić jelenlegi külügyminiszter viszont teljesen más kommunikációt kezdett alkalmazni: szerinte Szerbia nem lesz az EU tagja, mert az ország kezdi megelégelni az újabbnál újabb feltételeket. Az integrációt pedig mindenképpen megnehezíti Nikolić köztársasági elnök ama döntése, hogy a szerb hadsereg részt vesz a május 9-ei moszkvai katonai felvonuláson.

A Blic nyílt levele

A belgrádi Blic nyílt levelet intézett Bratislav Gašić honvédelmi miniszterhez és Ljubiša Diković vezérkari főnökhöz. A nagy példányszámú napilap a közelmúltban lezuhant helikopter — egyre több tisztázatlan kérdést felvető — ügyében szólította meg a két illetékest. A Blic szerint nem a halott legénységet kell okolni a katasztrófáért, a felelősöket elsősorban a számos mulasztást elkövető élők sorában kell keresni. A történtek miatti morális felelősség a lap szerint a minisztert és a tábornokot terheli, ezért felszólította őket a lemondásra. (Blic)

Csak óvatosan

Mint kiderült, az év első három hónapjában a költségvetés bevétele jobban alakult a vártnál. Azonnal megkezdődött az arra vonatkozó licitáció, hogy mi is legyen a többletforrásokkal. Aleksandar Vučić miniszterelnök már nyugdíj- és béremelést emlegetett. Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke azonban óva intett. A szakember először is arra mutatott rá, hogy bár a bevételek valóban jobbak a vártnál, korántsem annyira jók, mint ahogyan első látásra tűnik. Mint mondta, a bevételnövekedéshez jelentősen hozzájárult a közelmúltban végrehajtott nyugdíj- és bércsökkentés, illetve a közvállalatok osztalékfizetése az állami költségvetésbe. Ez utóbbi azonban csak átmeneti, az év hátralévő részében erre nem lehet számítani. Éppen ezért nem lenne célszerű költekezésbe bocsátkozni. A többletet arra az eshetőségre kellene tartalékolni, ha a szendrői vasművek, illetve a Srbijagas és a többi közvállalat átstrukturálása során esetleg nem várt gondok merülnének fel. (Danas)

Az IMF tévedett

A figyelmeztetések ellenére Aleksandar Vučić miniszterelnök továbbra is igen derűlátó. A múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az IMF tévedett, hiszen az ország kifelé tart a válságból. A miniszterelnök szerint az előrejelzések ellenére a szerb gazdaság az idén erősödni fog, a növekedés mértéke pedig jövőre már az évi három százalékot is meghaladja majd, ami az országot a leggyorsabban fejlődő európai gazdaságok közé fogja emelni. Ami a nyugdíj- és a béremelést illeti, a miniszterelnök ezúttal már sokkal óvatosabban fogalmazott, szerinte ugyanis erre csak az IMF-fel és a Világbankkal való megállapodás után kerülhet sor. (Tanjug)

Az EU nem akar bennünket

Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint, ha Szerbia esetleg elismerné is Koszovó függetlenségét, az EU akkor sem akarná majd felvenni a tagállamai közé, mivel újabbnál újabb feltételeket fog az ország elé támasztani. Dačić szerint azonban Szerbia nem hajlandó eleget tenni a további feltételeknek és követeléseknek. (Tanjug)

Mi megtettünk mindent

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint országa minden feltételt teljesített, így az EU-tól függ, hogy mikor kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások. (Tanjug)

Szerb katonák a Vörös téren

Tomislav Nikolić szerb elnök döntése értelmében a szerb hadsereg május 9-én részt fog venni a moszkvai katonai parádén. A felvonulást a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóján fogják megrendezni. Eduard Kukan, az Európai Parlament Szerbiával megbízott képviselőcsoportjának elnöke szerint mindez ellentétes az ország integrációs törekvéseivel. „A mostani helyzetben egy ilyen döntés fontos politikai gesztusnak számít. Nikolić elnöknek tisztában kell lennie vele, hogy az ilyen döntéseknek hatásuk van egy-egy ország európai integrációjára” — áll Kukan közleményében. (Blic, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..