home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Útravaló a szülőfalutól
Mihók Anikó
2014.06.13.
LXIX. évf. 24. szám
Útravaló a szülőfalutól

Lehet-e élni, megmaradni — akár a vadvirágok — az észak-bánáti kies tájon? E kérdésre a helyi Vadvirágok Művelődési Egyesület már megalakulásakor igenlő választ adott, s ad azóta is dacolva, nemet mondva mindarra, ami kesergésről, a határszélen megbúvó falvak elsiratásáról szól.

Amikor e vidékre, a kihalófélben lévő bánáti falvak lehangoló, mások számára meg a végtelen megnyugvás érzését ébresztő, sajátos világába csöppen az utazó, úgy érezheti, valóban a világ végére ért. Ezért is köszöntik a helyiek az ideérkezőt az Isten hozta a világ végén mondattal. A forgalmas közlekedési útvonalaktól, nagyvárosoktól, ipari központoktól távol eső kicsiny falvak, a dolgos, földműveléssel eltöltött hétköznapok ritmusa s az elöregedő falvak csendes világa mindig megérinti az idelátogatókat, s mély benyomást tesz rájuk.

Emberpróbáló munkát folytatva a megélhetésért s a boldogulásért, e tájék embere nap mint nap töretlenül, fáradhatatlan kitartással küzd. Hiszen ezt tanulta őseitől, mert nem tehet, s nem akar mást tenni... Ha valaki, hát ezek az emberek tudják, kiért szól a harang, amikor hangját felkapja a szél, s tovaröpíti a hármas határon túl, oly messze, ám a délibábos tájba feledkezve mégis oly közelinek tűnő magyarországi és romániai falvak felé.

Ahhoz, hogy mégsem kizárólag erről a példás igyekezetről szól a zömmel földművelésből élő kistelepülések élete, az egyesület rendezvényei nagyban hozzájárulnak. A tavaly megszervezett Majdányiak Találkozója után most a Majdányiak—Rábéiak Találkozójára készül a két falu. Az eseményre június 28-án (szombaton), 15 órától kerül sor a majdányi Kultúrotthon nagytermében.

Mint az egyesület tagjai elmondták, a faluból elszármazottak és az itt maradottak részéről is megfogalmazódott az igény egy újabb találkozóra, de ezúttal már mindkét falu elszármazottjai és természetesen jelenlegi lakosai számára. A tavalyitól eltérő, tartalmában megújuló rendezvényt az egyesület a majdányi—rábéi helyi közösségnek és Törökkanizsa önkormányzatának anyagi támogatásával valósítja meg.

— Az új összetételű helyi közösség elnökével és tagjaival kiváló együttműködést alakítottunk ki, ezért rendezvényeinket közösen hatékonyabban tudjuk megvalósítani. A majdányiak és a rábéiak találkozója sajátos ötvözete a múltnak és a jelennek, s egy olyan eseményként tekintünk rá, amely bizony néhány órára megállítja az időt. Mert itt, a világ végén ez is lehetséges! — mondják a szervezők félig komolyan, félig tréfásan.

A meglepetéseket is tartogató rendezvény előkészületei már javában tartanak. Mindazok, akik szeretnének részt venni az ingyenes találkozón, érkezésüket június 20-áig jelezzék a 065/94-44-708-as vagy a 062/21-94-66-os telefonszámon.

A pályázatok, támogatások jóvoltából a másik, immár hagyományos rendezvény az ifjúság számára tartogat feledhetetlen élményeket. A három észak-bánáti falu — Majdány, Rábé, Oroszlámos — lurkói és a törökkanizsai gyerekek részére július 9-én (szerdán), 17 órakor indul a IV. Játék határok nélkül a hármas határon című program, melyet ismét Besnyi Szabolcs szabadidő-szervező és animátorai vezetnek.

— Nem csak a közösségépítés szempontjából fontos feladatunk élményekkel megajándékozni a falucskák egyre fogyatkozó legfiatalabb tagjait. Helyi tartalmas szórakozási lehetőségük alig akad, a gyerekek egyre inkább a számítógép rabjává válnak. A közösségi élet örömeit, azt, amikor mintegy száz gyerek feledkezik bele a játékba, útravalóul szánjuk nekik, és abba a képzeletbeli tarisznyába rejtjük, amelyet a boldogulás útját keresve magukkal visznek majd, amikor elhagyják szülőfalujukat — mondják az egyesület tagjai.

S így ötvöződik eggyé a két nyári rendezvény. Hiszen mindazok, akik nem felejtik el, honnan származnak, akik féltve őrzik a gyermekkor legszebb emlékeit — igaz emberré válnak, s mindig meghallják a szülőfalu hívó szavát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..