home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Útra kel A falu rossza
Tóth Lívia
2010.07.21.
LXV. évf. 29. szám
Útra kel A falu rossza

Készülodés a csoportképhez Szabó Attila fotójaMagyar Attila határozott kérésére szombaton reggel kilenc órakor futottunk be Kavillóra, a tanyaszínházasokhoz. Bevallom, én azt hittem, ebben a lehetetlen idopontban esetleg pizsamás címoldali fotót készíthetünk a társulatról, de kosztümöset se...

Készülodés a csoportképhez Szabó Attila fotója

Magyar Attila határozott kérésére szombaton reggel kilenc órakor futottunk be Kavillóra, a tanyaszínházasokhoz. Bevallom, én azt hittem, ebben a lehetetlen idopontban esetleg pizsamás címoldali fotót készíthetünk a társulatról, de kosztümöset semmiképpen. De a csoport tagjai meglepoen frissen öltöztek, beálltak, mosolyogtak - miközben már legalább harminc fokot mérhettünk volna árnyékban is.
Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a vándortrupp ezúttal A falu rossza címu közismert népszínmuvel készül, Táborosi Margaréta irányításával.
- Amikor tavaly augusztusban felkértek az idei eloadás rendezésére, elkezdtem gondolkozni, melyik lenne az a darab, amelyik a Tanyaszínházba való és engem is érdekel. Sok szöveget átolvastam, aztán a népszínmuvek fénykorából megtaláltam A falu rosszát. A történet nagyon színes, van benne öngyilkosság, szerelmi bánat, mulatozás, gyilkossági kísérlet... Ma már a színházak nagyon ritkán veszik elo. Az eredeti forgatókönyvet szinte a negyedére húztuk, igyekszünk másfél órába beleférni. Azt elárulhatom, hogy a nézok bizonyára meglepodnek majd. Foleg a látványvilágra és a testtel való bánásmódra helyeztem a hangsúlyt, de vannak benne olyan részek, amelyeket a meglévo jelenetek alapján mi improvizáltunk, és a dalszövegek zöme is új. Ennek ellenére sem aktualizálásról, sem modernizálásról nem beszélhetünk. A szerelem mindig idoszeru téma, csakúgy, mint az emberek bajai, az önmarcangolás, a miértek, amelyeket önmagunknak felteszünk. A kosztümöket Nagypál Gábor egy mondatával jellemezném, mely így hangzik: a nagymama abrosza megtámadott pár szereplot. Turkálóból válogattunk, és kaptunk is rengeteg holmit, melyeket csipkékkel és szegélyekkel egészítettünk ki, sot, a saját humorunkat is belevittük. Egyébként a próbafolyamat nagyszeru volt, hisz rengeteget nevettünk, az viszont engem is nagyon érdekel, hogyan fogadja majd a közönség az eloadásunkat - mesélte Margaréta.
Huszta Dániel, az Újvidéki Színház muvésze tizedszer vesz részt a Tanyaszínház munkájában.
- Azt is mondhatnám, hogy az idén csak ki akartam kerekíteni a számot, de én szeretem hasznosan eltölteni a nyarat. Igaz, úgy is fel lehet fogni, hogy vére itt a nyár, a pihenés, de nekem semmittevésre eddig is elég volt az a két-három hét, amennyi a Tanyaszínház után maradt. Csakhogy lassacskán nem bírom már a gyurodést, így jövore minden bizonnyal a nyaralás egy más formáját választom.
Én most találkoztam eloször A falu rossza címu darabbal, amirol számomra kiderült, hogy nem is annyira vígjáték. A humoros részek mellett nagyon mély témákat feszeget. Bevallom, eloítélettel kezdtem az olvasásához, aztán megdöbbentem, mennyire szövevényes maga a történet. Az jó, hogy mi, tanyaszínházasok is komolyodunk, de úgy, hogy közben a saját közönségünkre gondolunk. Azt hiszem, ezt a darabot is szeretik majd a nézok!
Magyar Attila koordinátor 25 évvel ezelott karikázott ki eloször Kavillóba, vagyis az ezüstlakodalmát üli a Tanyaszínházzal.
- Gyere, panaszkodj egy kicsit! - ültettem le a kis riportermagnóm mellé.
- Nem panaszkodom, mert semmi értelme. Ha akarod, leírhatjuk, hogy a 33. Tanyaszínház-turné kezdete elott néhány nappal a fo támogatóink még sehol nincsenek. Hitelben élünk egy hónapja, amióta az elokészületek tartanak. Éppúgy, mint a korábbi években, vagyis ezen a téren semmi új a nap alatt. De ami biztos, hogy a krisztusi korba lépett Tanyaszínház új eloadása megszületik és a tervezett tájolás is lezajlik. Én egyébként elégedett és boldog vagyok. Hogy miért? Mert továbbra is létezik ez a lelkes csapat. Szinte már csodának számít, hogy a 21. században, ebben az elridegült és elanyagiasodott világunkban a huszonéves fiatalokat még mindig érdekli a színház, sot, el akarják vinni oda, ahol nincs. Úgy gondolom, a vajdasági magyarság egyik tükre a Tanyaszínház. Olyan állapotban van, úgy tud élni és muködni, amilyenek mi vagyunk, de az is rajtunk áll, hova fejlodik majd. Várhatunk mi segítséget Belgrádtól, az anyaországtól, de akár az Uniótól is, az önmegbecsülés a legfontosabb. És az, hogy tudunk kapaszkodni a múltba, két lábbal szilárdan állunk a jelenben, és bízunk a jövoben.
Az idei produkcióban 22-en játszanak - a Muvészeti Akadémia elso- és harmadéves növendékein kívül vannak erdélyi vendégeink és a már végzett színészek közül is visszatértek néhányan -, a csapatban összesen 25-en vagyunk, de hozzá kell még számolni a zeneszerzot, a koreográfust, a rendezot, a plakát tervezojét, hogy ne is soroljam tovább. És azt a rengeteg embert, aki bizalmat szavazott nekünk, meg azt a 10-15 ezret, aki eljön és megnéz minket. 26 eloadásunk lesz, a legtávolabbi - Kavillóhoz viszonyítva - talán Bácskertesen és Tordán, de természetesen ide, a házunkba, a bemutatóra is szívesen várunk mindenkit. Legyen ez a mi kis zarándokhelyünk, ahol összetalálkozhatnak, beszélgethetnek a Vajdaság különbözo tájairól érkezo ismerosök.
Július 24-én, a bemutató napján, este nyolckor kezdodik a program Kavillón. Fellép a Mentés Másként Trió - Ivánovics Tünde, Fábri Géza és Lipták Dániel -, bemutatkozik a Soltis Lajos Színház, majd következik A falu rossza, végül a Baraparty együttes koncertje. Az udvarban már délután mindenféle finomságot, rostélyost, kürtoskalácsot, palacsintát lehet fogyasztani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..