Útkeresés

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Útkeresés

A tanácskozás részvevőiA nyelv az egyetlen olyan kincs, amiből a szegény ember is részeltetik, de ha nem ápolja, csinosítja, az idő vasfoga kikezdi, megcsúfítja. Mi tettekkel igyekszünk bizonyítani, hogy megőrizzük régi ragyogásában e ránk bízott kincset -- hangzottak mintegy vitaindítóként...

A tanácskozás részvevői

A nyelv az egyetlen olyan kincs, amiből a szegény ember is részeltetik, de ha nem ápolja, csinosítja, az idő vasfoga kikezdi, megcsúfítja. Mi tettekkel igyekszünk bizonyítani, hogy megőrizzük régi ragyogásában e ránk bízott kincset -- hangzottak mintegy vitaindítóként Soós Valéria gondolatai azon az előtanácskozáson, amelyet Ürményházán tartottak meg az idei, sorrendben tizenkilencedik Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjét megelőzően. Az általa felkészített gyermekek verses-zenés köszöntőjükbe Bessenyei-, Kölcsey-, Kazinczy- és Kosztolányi-idézeteket is beleszőttek, majd a házigazda szerepét betöltő Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nevében Kotormán István elnök üdvözölte a helyi közösség tanácstermében egybegyűlt küldötteket. Pontosabban Torontálvásárhely, Sándoregyháza, Hertelendyfalva, Versec, Fejértelep, Pancsova, Székelykeve és a tavalyi házigazda, Udvarszállás művelődési vezetőit, illetve azokat a dél-bánsági ,,civilek”-et, akiknek leplezetlen szívügye az itteni szórványmagyarság sorsának bárminemű jobbítása. Rövid egyeztetés után határozat született az idei szemle megtartásának időpontjáról (május 31.), a délelőtti tanácskozás témájáról, vitaindítókról és a vándorjellegű kézimunka-kiállításról. Mindez pedig egy kellemes találkozás, beszélgetés, társalgás közepette zajlott, amelyben néhány mondat erejéig a jelen levő elnökök is bemutat(hat)ták művelődési egyesületük munkásságát.
Bár a tanácskozás elején elhangzott az a kérelem, hogy ezúttal senki se vessen nyoszolyát a borongós gondolatoknak, a jelenlévőkből csak kikívánkozott az éppen (?!) időszerű bizonytalanság kérdése. ,,Addig, amíg ennyien összejövünk, magunk köré gyűjtünk esetleg még ennyi embert, addig érdemes itt lenni és dolgozni. Örüljünk annak, hogy összejöhettünk, hogy itt lehetünk, és tulajdonképpen örüljünk annak, hogy még van, akivel dolgozzunk és tervezhetjük a jövőnket.” Krizbai Hajnalka tanítónőnek a bátorító szavai ezek, aki ezen az összejövetelen nemcsak a verseci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület titkáraként volt jelen, de lelkesítő szavaival a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségi tagjaként is köszöntötte az egybegyűlteket. Természetesen ezúttal is napirendre került, hogy a fiatalokat is be kell vonni a szervezésbe, kiépíteni egy átfogó (kezdetnek regionális jellegű) együttműködési hálózatot a magyarlakta települések között, mindenekelőtt a jobb és a hatékonyabb munkavégzés, és nem utolsósorban a szülőhelyen való maradás érdekében. Ennek függvényében módosult végül a tanácskozás témája is -- Az együttműködés hogyan s mikéntje a Dél-Bánságban --, melyhez a vitaindítót -- az eddigi gyakorlattól eltérően -- nem kívülálló szakember szolgáltatná, hanem a településük közéletében aktívan tevékenykedő ürményháziak. Új mozzanatként vetődött fel továbbá az az elképzelés is, hogy a szemle zárópontjaként közös dalt adjanak elő a részvevők, erősítve az együvé tartozás érzését.

Címkék: Útkeresés
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Útkeresés
Művelődési Körkép
  • GÁBRITY MOLNÁR Irén az MTT elnöke
  • 2008.07.09.
  • LXIII. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink