home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Utazzon Egerszalókra!
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Utazzon Egerszalókra!

Az a Hold vagy csak Egerszalók? — Tíz alapillatot érzékelünk — Haldoklik a Holt-tenger — Energiafutam gokartokkal

Az a Hold vagy csak Egerszalók?

Holdbéli tájat szeretne látni? Utazzon Egerszalókra! A Heves megyei településnek ugyanis igazi nevezetessége a huszonhétezer éves hévízforrás, mely a község déli részén tör fel a föld mélyéből. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást, avagy sódombot hozott létre. A 65-68 Celsius-fokos, ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény csak két helyen található a világon: Törökország ázsiai részén Pamukkaléban, valamint az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Tíz alapillatot érzékelünk

A legújabb számítógépes kutatások szerint mindösszesen tíz alapillatot érez az ember. Ezek az illatok a következőképpen csoportosíthatók: illatos, fás-gyantás, gyümölcsös, vegyi, mentolos, édes, pattogatott kukoricás, citromos, szúrós és rothadó. A kutatást Jason Castro kutatócsoportja folytatta a lewistoni Bates Egyetemen. A tudósok munkájának alapjául Andrew Dravnieks Az illatok atlasza című könyve szolgált. Az illatkutatás alapműve 1985-ben jelent meg, és több mint száznegyven szag jellemzőit írja le. Ezeket az illatokat Castro és munkatársai egy bonyolult statisztikai módszerrel elemezték, és leszűrték belőlük a tíz alapillatot. A kutatók véleménye szerint azonban az új rendszer sem tökéletes, mivel túl kevés illatot vizsgáltak meg. A jövőben tehát számíthatunk még újabb meglepetésekre az illatok terén.

Haldoklik a Holt-tenger

Meglehetősen furcsa képzavar, de igaz. A Holt-tenger ugyanis évtizedek óta haldoklik. Az víz apadását a tengerfenéken levő számtalan lyuk okozza. Húsz évvel ezelőtt nagyjából csak negyven lyukat számoltak meg rajta, napjainkban azonban már több ezer repedésen folyik el víz. A tenger egyébként az 1980-as években kezdett el szivárogni. Azóta szinte szitává vált a medre, csupán az izraeli területén háromezer lyuk csapolja le a vizét, amely tízszer sósabb, mint az Atlanti-óceán északi része. A jelenség okát az édesvíz sóoldó hatásában látják a kutatók. A földfelszín alatti édesvízrétegek ugyanis elemésztik a sós talajt, emiatt üreg keletkezik, amely idővel beszakad.

Energiafutam gokartokkal

Harmadik alkalommal rendezték meg az MVM Energiafutamot, a környezettudatos járművek versenyét Budapesten, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Több mint ötven környezetbarát jármű állt rajthoz kilenc kategóriában. A különféle járművek, versenyautók és elektromos gokartok mind-mind alternatív energia-felhasználással működtek: napenergiával, akkumulátorral sűrített levegővel vagy emberi erővel hajtották őket. A járműveket az ország öt neves műszaki egyetemének mérnökhallgatói fejlesztették ki. A rendezvénnyel a Magyar Villamos Művek Zrt. az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli energiatermelés és -felhasználás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..