Utazási vírus — a nyaralók rémálma

Utazási vírus — a nyaralók rémálma

Van, aki egész évben a várva várt nyaralást tervezgeti, van, aki már előre retteg tőle.

Különösen a kisgyerekes szülők körében gyakori panasz, hogy az utazást — szinte szabályszerűen — hányásos-hasmenéses járvány kíséri minden egyes alkalommal. Dr. Nebojša Bohucki epidemiológus szerint az ilyen megbetegedéseket könnyű kivédeni, de ez csak kellő odafigyeléssel és felkészültséggel lehetséges.

 

— A nyaralók zöme augusztusban utazik a tengerpartra, de sokak számára a kikapcsolódással töltött napok mellé mindig jut egy kis bosszankodás is az úgynevezett utazási vírus miatt. Van, akit szabályszerűen, minden évben utolér a hányás-hasmenés. Miért van ez? Hogyan lehet kivédeni?

— Ezek fertőző betegségek, és mindig piszkos kézen keresztül terjednek. Az autóbuszokban például általában nincs mellékhelyiség, ezért útközben többször is megállnak a nyilvános toaletteknél. A vonatokban ugyan van mellékhelyiség, de annak a tisztaságáról azt hiszem, nem is kell sokat mondanom. Nem az a gond, hogy bepiszkoljuk az ilyen a helyeken a kezünket, hanem az, hogy utána ezzel eszünk is. A becsomagolt ételt kibontjuk, kézbe vesszük, így étkezünk. Érdekesség, hogy a legtöbben csak úgy tudják elfogyasztani még a kisebb csokoládékat is, hogy azonnal kiveszik a papírból. Ez nagy hiba, de látom, hogy a szülők is így adják a gyerekeiknek. A csomagolásnak csak egy részét kell eltávolítani, hogy azzal együtt tudjuk tartani az ételt, és ne kelljen kézzel hozzáérnünk, mert ezáltal átvisszük rá a különböző baktériumokat. A gyorséttermekben a szendvicseket is papírba, sok helyen fóliába tekerik, amiből nem kellene azonnal kihámozni, a legtöbben mégis ezt teszik.

— Tehát a kézmosás a kulcs a megelőzésben?

— Mindig legyen nálunk alkoholos fertőtlenítő zsebkendő vagy valamilyen zselé, mellyel megtisztíthatjuk a kezünket. Az sem garancia, ha kezet tudunk valahol mosni, mert gondoljunk bele: utána mit csinálunk? Megfogjuk a kilincset, és kimegyünk a mellékhelyiség ajtaján, vagyis ismét összegyűjtjük a baktériumokat. Aztán, ha busszal utazunk, arra vissza is kell szállni, megint megfogjuk a karfát, az üléseket kapaszkodás közben, és tessék, megint piszkos a kezünk.

— És az üdülőhelyeken mi a helyzet?

— Ha odaérünk az üdülőhelyre, szinte mindig gond van a vízzel, sokszor gyenge a nyomás, a csapvíz fogyasztása pedig sehol sem ajánlott. Tudni kell, hogy a kézmosás ideális esetben legalább húsz másodpercig tart, és folyó víz alatt, szappannal történik. Mivel minél több időt szeretnénk a tengerparton tölteni, gyakran az előre megvásárolt ételt is ott fogyasztjuk el, tehát ismét elmarad a kézmosás. Az éttermekben dolgozók például sokszor akkor is bemennek a munkahelyükre, ha hasi panaszaik vannak, legfeljebb többször szaladnak ki a mellékhelyiségbe. Az étel hőkezelt, megsütik, megfőzik, ezáltal megölnek minden baktériumot, mely ártalmas lehet az egészségünkre. De amikor ezt az ételt felszolgálják, nagy eséllyel hozzáérnek kézzel is, és már át is adták a fertőzést. A dolgozó nem akarja elveszíteni a munkahelyét, nem marad otthon, ezzel viszont átadja a fertőzést a kollégáinak és a vendégeknek is. Ez egy ördögi kör.

— Mit vigyünk magunkkal a gyógyszerek közül a nyaralásra?

— Probiotikumokat mindenképpen. Ezek jó baktériumok, melyek hasznosak a bélflóra helyreállításában, és általában kapszula formájában kaphatóak. Jó tudni, hogy a probiotikumot már megelőzésképpen, utazás előtt is lehet inni, de az antibiotikumot lehetőleg senki se kezdje el orvossal való kozultáció nélkül, saját szakállára szedni. Csomagoljunk valamit lázcsillapításra is, mert a vírus általában egy rövid ideig tart, ám gyakran magas lázzal jár, ami különösen a kisgyermekek és az idősek, valamint a krónikus betegek esetében lehet veszélyes. Meg kell említenem még a bakteriális fertőzést, az intoxikációt is. Mindannyiunkon találhatóak különböző baktériumok, melyek önmagukban nem veszélyesek, de nagy bajt okozhatnak. A leggyakoribb a staphylococcus aureus, mely általában az orrban található. Ha valaki szemüveget visel, odanyúl, megigazítja, feljebb tolja az orrán, annak jó eséllyel a kezére kerül a baktérium, és onnan akár az ételre is juthat belőle. Ott szaporodni kezd, és toxinokat bocsát ki magából — hasonlóan az emberhez, a baktérium is ürít. Ha a szervezetbe kerül, az okozza az intoxikációt. Általában könnyű felismerni, mert a legtöbbször tejes termékek — a leggyakrabban fagyi, de kalácsok, krémes sütemények — elfogyasztása után jelentkezik, gyorsan, már fél-egy órával evés után. Erős hányás jellemzi, hasmenés nélkül, de már másnapra elmúlik, és folytathatjuk a nyaralást. Persze ez is lehet nagyon veszélyes, főleg kisgyerekek esetében gyakran vezet kiszáradáshoz, ezért ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni, hogy infúzió formájában gondoskodni tudjunk a megfelelő folyadékpótlásról. Vérhas, staphylococcus, ezek a leggyakrabban előforduló betegségek üdülés közben, de megemlíthetjük még a nyugat-nílusi lázat is, igaz, az már nem kifejezetten a nyaraláshoz köthető, de a nyárhoz igen, mivel szúnyogok terjesztik, és ilyenkor van belőlük a legtöbb.

— A nyugat-nílusi láz ellen is lehet védekezni? Ki lehet védeni a szúnyogcsípést, hiszen azáltal terjed?

— Különböző krémekkel, dezodorokkal igen, amelyek távol tartják tőlünk a vérszívókat, ilyen készítményeket a gyógyszertárakban lehet kapni. Jó tudni, hogy a nyugat-nílusi lázzal sokan megfertőződhetnek, de csak akkor derül ki, ha súlyos tüneteket, például agyvelőgyulladást okoz. Amikor teszteljük a pácienst, akkor látjuk meg, hogy ez a kórokozó-e a ludas a betegség kialakulásában, vagy sem. A nyugat-nílusi lázat a legtöbben enyhébb tünetekkel vészelik át, nem is tudják, hogy megfertőződtek. A kimutatások szerint egy agyvelőgyulladásos beteg esetén körülbelül ötszáz fertőzött van a környéken. Belgrádban két súlyos beteget kezelnek a legfrissebb adatok alapján, a fertőzöttek száma tehát körülbelül ezerre tehető, de ők jó eséllyel, minden jelentősebb tünet nélkül vészelik át a kórt.

— Beszéljünk azokról is, akiknek tengerparti nyaralásra nem telik, viszont a medencékben, uszodákban szinte mindig összeszednek valamit. Hogyan tudunk biztonságosan, fertőzésveszély nélkül strandolni a medenceparton?

— Nem szabad lenyelni a medence vizét. Tudjuk, hogy nem mindenki tartja be a kötelező előírásokat, nem tusolnak le vízbe ugrás előtt, sőt, a kisgyerekek — de még a felnőttek közül is sokan — a vízben könnyítenek magukon. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora fertőzésforrás, egyúttal a vízben levő klór mennyisége elegendő a kórokozók semlegesítésére. Sokaknak viszont pont a klór árt, arra érzékenyek, attól lesz piros a bőrük, vagy gyullad be a szemük, fülük. Amint már említettem, fontos, hogy ne nyeljük le a medence vizét, és lehetőség szerint védőszemüveggel akadályozzuk meg a szembe jutását is, mert onnan a kórokozók bekerülnek a szervezetünkbe, és ugyanolyan lesz a hatás, mintha vizet nyeltünk volna. Szintén fontos a kézmosás evés előtt, és az, hogy betartsunk minden alapvető higiéniai szabályt. Csak így érezhetjük magunkat biztonságban a strandon.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink