Ürményházi képeslapok

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Ürményházi képeslapok

A falu nyugati bejárataMottó: ''Egyedül félszárnyú angyalok vagyunk, s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk.” (Ismeretlen)Ürményháza (Jermenovci) egy viszonylag fiatal dél-bánsági, zömében (69,11%) még mindig magyarlakta falucska, amelynek egyaránt viharos múltja é...

A falu nyugati bejárata
Mottó: ''Egyedül félszárnyú angyalok vagyunk, s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk.” (Ismeretlen)
Ürményháza (Jermenovci) egy viszonylag fiatal dél-bánsági, zömében (69,11%) még mindig magyarlakta falucska, amelynek egyaránt viharos múltja és jelene a benne élok megmaradási vágyáról tanúskodik. Telepítését a krónikák 1817-re teszik, nevét pedig arról az Ürményi József kincstári jószágigazgatóról kaphatta, akit - habár a falu lakosaira Szeged környéki kirajzásuk ellenére sohasem volt jellemzo az ''ö”-zo nyelvjárás - jobbára ''Örményi”-nek mondtak. Táptalajt adva ezzel a Trianon utáni új ''keresztapák” tévedéséhez, holott a szerb fordításban szereplo örmények (Jermeni) sohasem éltek a kézi munkával megásott Mária Terézia-csatorna (ma DTD-csatorna) bal oldalán. Csupán egy olyan ide telepített - majd itt felejtett -, szívósságában is többszörösen bizonyító nép töredéke, amely sikeres munkájához még ma is a Teremto közbenjárását kéri. Innen az az obligátnak napjainkban már aligha mondható pillanatkép, hogy falubúcsú napján dologidoben is megtelik a Szent Anna-templom, melynek alapkövét százhuszonnégy évvel ezelott, 1886. június 17-én helyezték el. A 2002. évi népszámlálás adatai szerint Ürményházán 817 felnott élt, ami papíron még napjainkra is több mint ezer benne élo, tíz-egynéhány nemzethez tartozó polgárt jelent. Egyes becslések szerint a faluban ma csaknem kétszáz embernek van állandó munkahelye! Persze, ilyen számadatok nyilvánosságra hozásakor az is helytálló kérdés, hogy a saját földjükön gazdálkodó földmuvelok besorolhatók-e egyáltalán ebbe a kategóriába. A Zichyfalva (Plandište) községhez tartozó falunak 2909 hektár megmuvelheto területe van, a mezogazdasági magánszférában dolgozók száma pedig meghaladja a százat.

Faluközpont községházával és rózsafákkal
Adatközlo beszélgetotársunk Soós István, az ürményházai helyi közösség tanácselnöke volt, aki nemcsak a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon is indult Humentis civil szervezetnek az elnöke, hanem több magánvállalkozás tulajdonosa is, s aki a muanyag csomagolóeszközök gyártására szakosította magát. Csúcsidoben, hírlik, olykor 170-en is dolgoztak nála.
- Munkahelyek híján még a legszívósabbak is elhagyják a falut, jobb, könnyebb megélhetés után nézve. Itt most nem feltétlenül tömeges elvándorlásra kell gondolni, de ilyen kis közösség esetében hosszú távon bizony jelentos vérveszteség minden ilyen lépés. Ráadásul a helyben maradó fiatalok is egyre nehezebben hajlanak a családalapításra, s ha vállalnak is gyereket, legfeljebb kettot. És ez már eleve megfelezheti a falu népességét pár évtizeden belül!
Merész terveket dédelgetünk, egyelore csak annyit árulnék el, hogy egy holland partner beruházási projektummal kopogtat nálunk. Egy olyan új, koleszterinmentes sertéshús-eloállítási technológiát kíván behozni a faluba, amely minden szempontból eleget tesz majd a HACCP szigorú követelményeinek. A projektum elso szakaszában minden kooperáns a saját objektumait használná a termelésben, a késobbiekben pedig akár a farmépítés is számításba jöhet. Állatorvosi ellátással, modern takarmánykeverovel, a legszigorúbb higiéniai követelményeknek megfelelo vágóhíddal és húsfeldolgozó üzemmel... Egy falubelink családi vállalkozásában már folyik ez a munka, de ha lesz rá ''vevo”, akkor akár további 30-40 új munkahelyrol is hírt adhatunk a közeljövoben.
A zömmel agrárorientáltságú Ürményháza határában 1952. november 9-én tört fel elsoként a koolaj a Vajdaságban, új perspektívákat kínálva az elszigeteltségébol hirtelen kibontakozó falunak. Ipari vágány épül a falutól alig pár kilométerre, a középületek villanyáramot kapnak, megalakul a földmuves-szövetkezet, majd az pénzeszközök társításával a mozi- és a színházterem építése is megindulhat. A múlt század hatvanas éveiben felhúzott takarmánykeverot mára már csak a hazatéro gólyák veszik igénybe, s az ugyancsak akkortájt épült, a falut a szomszédos szlovák Újsándorfalvával (Janošik) összeköto betonhíd 2001-tol már egyfajta turisztikai látványosság s. Az alibunari községgel együttmuködve ezen a ponton kerül minden év szeptemberében megrendezésre egy nemzetközi jellegu horgászverseny. Régi fájdalom viszont, hogy a néhai önigazgatási párthatalom csak nagyon rövid idore engedélyezte a koolajkutatások során felbukkanó, ásványokban és jódban gazdag termálvízzel való gazdálkodást a faluban. A gyógyvíz korszerubb körülmények közötti intézményesített hasznosítására pénz híján mindmáig nem kerülhetett sor. S az sem elhanyagolható, hogy az olajkutakon dolgozók idosebbjei immár napi készültségben várhatják a könyörtelen végzést: eddig volt!
Házigazdámnak a nyilvánossággal megosztandó gondolatai között természetesen ott szerepeltek a kommunális és infrastrukturális gondok is. A szemét kihordását a zichyfalvi kommunális vállalat végzi, a szolgáltatás megfizettetése háztartásonként történik, alkalmanként pedig a falu nyolc utcája aszfaltburkolatának a javítására is sor kerül.
- A falu építési és fejlesztési stratégiájában a katolikus templomra, a helyi általános iskola épületére, a néhai községi Agrobanat MIK tulajdonát képezo kultúrházunk renoválására és bovítésére, valamint az új artézi kút fúrására helyeztük a hangsúlyt. Hadd ne mondjak számokat, de a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályázat útján megnyert pénzösszeg többmilliós tételre rúg.
A falu templomának renoválása hat évvel ezelott kezdodött el, eddig új tetore és mennyezetre futotta, valamint szigetelésre és a belso falak újravakolására. A falu elso iskolája 1833-ban épült meg, annak a helyére 1874-ben került új épület, amiben, csekély változtatásokkal, még ma is folyik a foggal és körömmel visszahozott, minden megpróbáltatás dacára helyben tartott nyolcosztályos oktatás. Az idei tanévben mindössze nyolc diák ballagott, de a tanulók kis létszáma miatt, sajnos, már hosszú ideje kombinált tagozatokon folyik a munka az alsó tagozatokon.
- Az ürményházi Petofi Sándor Muvelodési Egyesület 1996-ban jegyeztette be magát újra - kapcsolódott be a beszélgetésbe a feleség, Soós Valéria is, aki az egyesület gyermekcsoportját vezeti. Karácsony táján a dél-bánsági régió Betlehemes találkozóin lépnek fel, de évközben is várják a közönséget színvonalas alkalmi irodalmi összeállításokkal. - Örömünkre szolgál, hogy gyerekeink már 5-6 éves korukban bekapcsolódnak a helyi muvelodési életbe, ezzel is vállalva nyelvü(n)ket, magyarságu(n)kat. A felnottek közül legfeljebb 15-20 ember aktív részvételérol adhatunk számot házon belül. Évi rendszerességgel szerepelünk továbbá a dél-bánsági magyar muvelodési egyesületek szemléjén is, amire dr. Virág József készíti fel fiataljainkat.
Egyébként e vándor jellegu szemlének, a 9., illetve 19. alkalomkor Ürményháza adott otthont, s a helyi események palettájára az Ürményházi Ifjúsági Klub rendezvényei is megannyi gazdag színárnyalatot vittek fel! Sajnos, újságkivágások orzik csupán a valamikori pezsgo kulturális életet, amikor felnott és gyermek citeracsoport és asszonykórus is muködött. Nemkülönben az 1996 és 1998 között szervezett Dél-bánsági Népzenei és Nyelvmuvelo Tábor, s megannyi más helyi, közösségépíto megmozdulás emlékét. Amelyekhez, már félszárnyúságu(n)kból eredoen is, minden idoben szükség volt az összekapaszkodásra. Ürményházán is.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ürményházi képeslapok
Pályázatok, Értesítésítések
  • B. T.
  • 2012.10.31.
  • LXVII. évfolyam 44. szám
Ürményházi képeslapok
Bánáti Újság
  • k-ko
  • 2010.12.08.
  • LXV. évfolyam 49. szám
Facebook

Támogatóink