home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepváró jegyzetek
Martinek Imre
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Ünnepváró jegyzetek

A mindegyre fokozódó nyomor és értékválság közepette, illetve mindennek dacára „végre” november tizenegyedikét is megkülönböztetett tisztelet érte ünneplésekre berendezkedett itthoni társadalmunkban.

Köztudomású, hogy ezen a napon írták alá Belgrádban ezerkilencszáztizennyolcban azt a fegyverszüneti egyezményt, melynek értelmében az antanthatalmak demarkációs vonalat jelölnek ki Magyarország területén. Ezáltal készít(get)ve elő a terepet nemcsak december elsejére, hanem voltaképpen június negyedikére is, amit lelkében mindmáig élő sebként visel a kisebbségi és szórványsorsba kényszerített magyarság. Vitathatatlan, hogy az első világháború hivatalosan valóban november 11-én ért véget, viszont ezt az ún. státuszmódosítást egy merőben másik békeszerződés tette lehetővé. A nevezett dátumon ratifikálták ugyanis első ízben a franciaországi Compiègne-ben a szemben álló európai nagyhatalmak a fegyverszüneti egyezményt. Noha — ismerve a későbbi évtizedek eseményeit — ez csupán a visszavágás csíráját is magában hordozó diplomáciai parola volt, hazatérhettek végre a katonák. A birodalmak fanatizmusát éltető gépezetbe kényszerített apák, fiak és fivérek. Akikért könny hullott. Akik nélkül tulajdonképpen mi, a közömbösségre oly hajlamos kései utódok sem lennénk.
Torontálvásárhely (korabeli írásmóddal: Debeljácsa) közösségéből az első nagy háború nyolcvankilenc áldozatot követelt. Nevüket a 2003-ban kiadott falumonográfia és néhány épen fennmaradt síremlék őrzi a falu temetőkertjeiben. A hetvennégy túlélőét viszont mindössze egy fakuló tablókép a református egyházközség gyülekezeti otthonának falán. A vesztes tábor mundérjait becsülettel és katonaemberhez méltón viselők emléke előtt sajnos a választóvonalon inneni, párhuzamos világban mindmáig „ildomosabb” főt nagy fölhajtással nem hajtani.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..