Ünnepre hangolódás a dél-bánsági szórványban

 

„nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak.”

Kányádi Sándor Isten háta mögött című versének utolsó soraival vezetjük fel az alábbi összeállításunkat, melyhez a helyszínről érkező fotók és beszámolók voltak a segítségünkre.

 

Székelykeve

Az utóbbi években rendszeressé vált az al-dunai székely közösségekben a gyermekek részére szervezett téli kézművesnap. December havának első napjaiban Székelykevén adtak egymásnak találkát a helyi, a sándoregyházai és a hertelendyfalvi gyermëkëcskék.

A rákészülést a Szalmaszál IME és a Varrócska kézimunkacsoport tagjai vállalták, több korosztály érdeklődési köre szerint kínálva fel egynehány órácskányi délutáni foglalatosságot az érdeklődőknek. Volt mézeskalácsfestés és adventi koszorúk készítése az ifjabbaknak, illetve kosárfonás és díszek készítése papírból, varrás és szövés az idősebbeknek. Ki-ki a maga kedve szerint dolgozhatott, az alkotását pedig magával vihette a nap végén. A rendezvény célja a közösségépítés és a hagyományőrzés volt, ünnepre hangolódó légkörben. A találkozó táncházzal zárult, melyen minden jelenlévő bátran bővíthette a tánclépéseket tanulók körét.

 

Versec

A Petőfi Sándor Kultúregyesület berkein belül igen aktív tevékenység folyik Varga Anettnek, a körükben szolgálatát teljesítő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának részvételével. Szombatonként Kreatív kuckó néven házon belüli gyermekfoglalkozásokat tartanak, melyeken a jelenlévők játékok révén tanulhatják a magyar nyelvet. Emellett készülnek a Versec városa által meghirdetett hagyományos karácsonyi vásárra is. Az úgynevezett magyar stand várhatóan ezúttal sem marad mézeskalács és ünnepi sütemények nélkül, emellett megannyi kézzel készített dísz is helyet kap majd.

 

Fejértelep

Ünnepre készül a homokvidéki Fejértelep is, hiszen az alig néhány száz fős közösség vállalta az idei, sorrendben XXI. Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját. A vándorjellegű rendezvényre december 16-án kerül sor, a szervezők pedig 14 órától várják a vendégeket. Délután fél háromra van időzítve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet védnöklete alatt érkező Szent László-kiállítás megnyitása. Az ünnepi művelődési műsor 15 órakor kezdődik. Utána a Vajdaságot adventi koncertsorozatával járó Mentés Másként együttes fellépésén, valamint táncházi mulatságon szórakozhatnak a jelenlévők.

 


A székelykevei kézműves-gyermektalálkozó részvevői (Papp Mária felvétele)


Az ügyesebbek a szövéssel próbálkoztak


A kreatív verseci anyanyelvápolók


Vásárra készülve​​​​​​​

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ünnepre hangolódás a dél-bánsági szórványban
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Ünnepre hangolódás a dél-bánsági szórványban
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink