home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepnek kellene lennie
Tóth Tibor
2015.10.05.
LXX. évf. 39. szám
Ünnepnek kellene lennie

Az ősz a betakarítás ideje. A szüret, az almaszedés ünnep kellene hogy legyen a gazdák számára, hiszen szó szerint ekkor gyűjtik be egész évi munkájuk gyümölcsét. Nálunk azonban a termelők a millió gond közepette nemigen tudnak örülni a szép termésnek, hiszen máris azt kell számolgatniuk, vajon a megnövekedett költségek miatt egyáltalán kifizetődő-e a termelés, és hol értékesíthetik a messze földön híres észak-bácskai gyümölcsöt.

A királyhalmi felüljáróról lenézve, bal oldalról egy húszfős migránscsoportot pillantunk meg, majd egy kissé arrébb szorgos almaszedők hangja keveredik a fákról tovaröppenő madarak csicsergésével. A dolgozó munkások Kovács Róbert gyümölcsösében szedik az idared almát. A gazda épp üzleti úton tartózkodik, így a munkavezető, Rafai Szabolcs a házi kedvenc, a Hooch (Huccs) névre hallgató bordeaux-i dog társaságában kalauzol bennünket a terebélyes almafák között. Másfél hónapja szüretelnek, elsőként a színes gyümölcsöket szedték le, majd szép lassan megszabadították a fákat a terhüktől. Elmondása szerint a szárazság ellenére a hozammal és az alma minőségével meg van elégedve, bár a termés egy részét a korábbi nagy meleg miatt, a lehullástól megvédve, idő előtt le kellett szedni.


Kovácsék munkásai időt szakítottak egy közös fotóra

— Az öt hold területen főleg idared almát termelünk, hiszen ez iránt a legnagyobb a kereslet. A leszedett gyümölcsöt saját pincénkben tároljuk, télen pedig a közelebbi és a távolabbi piacokon értékesítjük. Az orosz piacra nem tudunk szállítani, mivel mi kistermelők vagyunk. Oda csak a néhány száz holdon gazdálkodók exportálnak, mivel az oroszokat csakis hibátlan, első osztályú alma érdekli, új ládákba helyezve, megfelelően becsomagolva, lefóliázva. Hiába van a kistermelőnek is gyönyörű almája, az imént felsorolt költségek miatt az orosz piacot nem engedheti meg magának. Az a legnagyobb gondunk, hogy az almát nem tudjuk megvédeni a nyári kánikulától. A tifonnal való locsolástól a fa sokkot kap, ha viszont nem locsoljuk, akkor a hőség miatt szenvedi el ugyanezt. A piacon kapható vegyszerek elég silány minőségűek. Egy hold területre nem éri meg a legdrágább vegyszert használni, mert ha a termelő még hozzáadja az egyéb költségeket, akkor nem tud haszonra szert tenni. Ebben az országban szinte megfojtják a kistermelőket. Akinek nincs legalább száz holdja, az csak az itteni piacon árul, itt viszont a vásárlőerő nagyon gyenge. Az ország helyzetét figyelembe véve azonban örülhetünk, hogy még ennyit is el tudunk adni — vélekedik Rafai.

Kovácsék az alma mellett paradicsom–, újkrumpli–, spenót– és paprikatermesztéssel foglalkoznak, hiszen a kistermelőnek több lábon kell állnia ahhoz, hogy a mai gazdasági viszonyok között talpon tudjon maradni.

Nem tudunk összefogni

A szintén királyhalmi Túri Tibornak negyvennégy hold almása van, ebből huszonkilenc hold a termő ültetvény. A szélsőséges időjárási körülmények ellenére jó volt a hozam, a Fodor-dűlő felé lévő tízholdnyi almásban csak úgy roskadoznak a fák a bordó terméstől. Mint megtudtuk, a red chief nevű alma jelenleg a legkeresettebb, melynek ára kezdetben 55 cent volt, mára azonban 45 centre esett vissza. A kiváló termésben nagy szerepe van a mikroszórós öntözésnek, hiszen tifonnal ekkora területet lehetetlen megfelelően locsolni.


Túriéknál szépen termett a red chief

— Ezen a helyen korábban nem almaültetvény volt, így a talajban megmaradtak azok a tápanyagok, amelyek az alma számára létfontosságúak. Az almatermelés az elmúlt években nagy változásokon ment át. Viszont az értékesítés még nehézségekbe ütközik, mivel a piacon nem tudunk egységesen, összefogva fellépni. Az áruházláncok monopolhelyzetben vannak, hatalmas mennyiségű almát vásárolnak fel, és csakis olyan kereskedőkkel tárgyalnak — a termelő itt már régen nincs „játékban” —, akik erről a hatalmas mennyiségről gondoskodnak számukra. Én mint egyéni vállalkozó a magam 50-80 vagonnyi almájával nagyon kis tényező vagyok. Éppen ezért kellene minél többünknek összefognunk, és egységesen értékesítenünk a termést. Hiába termelünk kiváló minőségű és nagy mennyiségű almát, el is kellene adnunk. Most az eladási ár egy kicsit alacsonyabb, hiszen akik nem tudják tárolni az almát, azok nem túl magas áron szabadulnak meg tőle, mert nem szeretnék, hogy tönkremenjen. Nem az a legjobb szó, hogy eladják a termést, inkább „odaajándékozzák” a kereskedőnek. Az alma önköltségi ára az eget súrolja. Ezen az ültetvényen heti két alkalommal locsoltam, és a villanyáram költsége havonta 1500 eurót tett ki. Arról ne is beszéljek, mennyibe került mindez egy 31 holdas gyümölcsös esetében... Gond továbbá a szakszerű munkaerő hiánya is. Hiába nagy a munkanélküliség, almaszedőket nem könnyű találni — mondta Túri gazda.

A megtermelt almát a nagy áruházláncoknak adja el, illetve eljár a belgrádi és az újvidéki nagybani piacra is. Az orosz felvásárlók szabta árral nincs megelégedve, mivel elmondása szerint az újgazdagok nagy területeken termelnek almát, viszont nincs hűtőházuk, úgyhogy mihamarabb túl kell adniuk a termésen. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a nagy mennyiség miatt az ár csökken. Hiányolja az állami támogatást, hiszen az almatermelők szorgalmas emberek, a termelés nem olcsó mulatság, az állam mégis mostohagyerekként bánik velük. A sok nehézség ellenére mégis úgy látja, hogy az almatermelésnek van jövője, a két fia közül az egyik mezőgazdasági főiskolára jár, és remélhetőleg egy szép napon átveszi majd az apjától a gazdaság vezetését.

A gyümölcs nagy része az orosz piacon talál gazdára

A királyhalmi Prima Mezőgazdasági Szövetkezet hűtőháza 1500 tonna alma tárolására alkalmas. Ottjártunkkor is nagy volt a forgalom, hiszen a termelők nemrég hozták be a leszedett almát. A befogadóképességnek egyelőre csak a felét használják ki, de a szüret vége előtt a kamrák várhatóan tele lesznek.


A Primában készítik elő az almát az orosz piacra (Szabó Attila felvételei)

— Az alma ára, amennyit a termelők kézhez kapnak, fajtától függően 30 és 50 dinár között mozog. A legolcsóbb az idared, a legdrágább pedig a red delicious (piros delisesz) és a granny smith. Ez mindig így van, hogy almaszedés közben nem változnak az árak, előtte és utána viszont igen. Akinek nincs hol tárolnia a termést, az eladja, hiszen kell a pénz a ládákra, a munkások bérének kifizetésére. A termelők az idén az utóbbi három év legjobb minőségű almáját szedhetik le a fákról. Tavaly és tavalyelőtt jégverés pusztított, három éve fagykár tizedelt. Rekordtermés ugyan nincs, de az alma minősége kiváló. A gyümölcsöt folyamatosan készítjük az orosz piacra, nagy része ott talál gazdára — mondta Fogas Vilmos, a Prima Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatója. 

Az extrém időjárás ellenére a termelők nagy része megfelelő minőségű almát takaríthat be. Más kérdés, hogy az árak és a ráfordított költségek ismeretében mennyien mondhatják el magukról, hogy kifizetődő volt almatermeléssel foglalkozni.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..