home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ünnepi készülődés
Tóth Tibor
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Ünnepi készülődés

A csantavéri Páduai Szent Antal-templomÜnnepre készülnek Csantavéren: a település a hétvégén ünnepli a falu- és a templombúcsú napját. Máris emelkedett, magasztos hangulat fogadja a faluba érkezőt: az út mentén szorgos kezek füvet nyírnak, a kertekben virágok virítanak, többen a házukat csi...

A csantavéri Páduai Szent Antal-templom

Ünnepre készülnek Csantavéren: a település a hétvégén ünnepli a falu- és a templombúcsú napját. Máris emelkedett, magasztos hangulat fogadja a faluba érkezőt: az út mentén szorgos kezek füvet nyírnak, a kertekben virágok virítanak, többen a házukat csinosítják, tatarozzák. Esőnek Murényi Tibort, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének az elnökét kerestem fel. Érkezésemkor éppen a belvíz okozta problémák megoldásán fáradozott.
- Az utóbbi időben hullt csapadék az utcák egy részét járhatatlanná tette. A vízelvezető csatornáink egy része ugyanis eldugult, más részét betemették. Néhol a víz még a lakóépületekbe is betört. Hivatalos ügyirattal folyamodtunk a kommunális felügyelőséghez, azonkívül lakosainkat is felszólítjuk, hogy ki-ki a háza előtt tegye rendbe a vízelvezető csatornát - mondja Murényi Tibor.
A közösség pillanatnyilag a falu részletes rendezési tervének a kidolgozására fordítja a legnagyobb gondot, hogy a jövő hónapban már a városi képviselő-testület elé terjeszthesse. Ebben a rendezési tervben többek között a falu és az autóút között létesítendő több mint 100 hektárnyi ipari zóna is helyet kapott, ennélfogva beruházók érkezésében és új munkahelyek megteremtésében reménykednek. Kidolgozásra vár továbbá a szennyvízelvezető csatornahálózat terve is, mely számítások szerint 30-40 millió dinárba kerül, sőt víztisztító építését is előirányozták. A gázvezeték ősszel érkezik a faluba, a tervdokumentációja és az építkezési engedélye már megvan, el is kezdődtek a munkálatok, jelenleg a magasnyomású vezeték épül. A forgalmazó már látogatást tett a közvállalatoknál, s minden valószínűség szerint az iskola, a gyógyszertár, az egészségház és a helyi közösség a sárga dobozt ingyen kapja meg.
- Az idén három-négy utca aszfaltozását végezzük el. Hogy megvalósítsuk a felsorolt elképzeléseket, 60-70 millió dinárra lesz szükségünk, de csak ha a fele is megvalósul a terveinknek, mi azzal is elégedettek leszünk, hiszen a költségvetés mind helyi, mind köztársasági szinten elég jól meg lett nyirbálva - mondja a helyi közösség illetékese.
A csantavéri Páduai Szent Antal-plébánián a június 13-ai templombúcsú előkészületi már folynak. Utcai Róbert csantavéri plébános atya elmondta, hogy az ünnep előtt kilenc héten át keddenként Szent Antal-kilencedet végeztek nagyszámú csantavéri hívő részvételével.
- A lelki felkészülés során sokan elvégzik a szentgyónásukat, hogy ünnepi hangulatban és tiszta lélekkel várhassák a templombúcsú napját. A készülődés külsőségekben úgy nyilvánul meg, hogy a búcsú előtti hetekben igyekszünk kívül-belül szebbé varázsolni templomunkat, a kerteket rendbe tesszük, nagytakarítást végzünk. A helybelieket arra buzdítjuk, hogy kapcsolódjanak be az ünneplésbe. A pasztorális tanács, vagyis az egyházközségi képviselő-testület nagyon sokat segít, a szentmisén is részt vesz, így aztán az ünnep még magasztosabbá válik. A vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét dr. Benyik György szegedi biblikus professzor vezeti, a zenei szolgálatot a helybeli Musica Viva kamarakórus adja Gubena Éva karnagynő vezetésével. Utána félórás ünnepi műsorral is kedveskednek a jelenlévőknek -- tájékoztat Utcai Róbert, csantavéri plébános atya.
Az ünnepségsorozat már holnap 17 órakor elkezdődik, amikor a helybeli Hunyadi János Általános Iskola 102 diákja - 93 magyar 9 pedig szerb tagozatos végzős - vesz búcsút a tanintézménytől. Szedlár Erika, a 721 diáklétszámú iskola igazgatónője büszkén mondja: a végzősök közül mindenki továbbtanul, 75-en négyéves középiskolába, gimnáziumba szeretnének bejutni. A végzősök közül egy kivétellel - aki Magyarországon folytatja tanulmányait - mindenki itthon képzeli el középiskolás éveit. Az intézményben ősszel három magyar első osztály nyílik, összesen 73 tanulóval. Az évfolyam diákja címet Nagy Emese végzős tanuló érdemelte ki. A beruházások kapcsán az igazgatónő elmondta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alappal két éve írták alá az iskola II. és III. épületszárnyának átépítésére (a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréjére, szigetelésre) vonatkozó szerződést, mindez azonban még nem valósult meg.
- Az épületek a 60-as évek elején épültek, s nem erre az éghajlatra tervezték őket. A gyerekek tűrhetetlen körülmények között dolgoznak, az utolsó két tanteremben 14 foknál melegebbet nem tudtunk teremteni, merthogy nem jó a szigetelés, az ablakok elkorhadtak, s a szél is befúj. Az építkezést két fázisra osztották, s az ígéretek szerint az első nemsokára megkezdődik. A többi épületünk is elég rossz állapotban van, így a felújítás ráférne a Marles-házra, az óvodára, az alsósok épületére. Fájlaljuk, hogy a várostól nem kaptuk meg az idei tanévre a taneszközök felújítására és vásárlására a pénzt, melyből alapeszközöket, interaktív táblát (egyet a helyi támogatók beszereztek az iskola részére), laptopot, projektort szándékoztunk vásárolni - mondta az igazgatónő.
A tervek között az említetteken kívül egy nyelvi laboratórium létesítése is szerepel, mely segítségével elsősorban a szerb nyelv tanulása válna hatékonyabbá. Az iskola tanulói több versenyen is sikeresen szerepeltek határon innen és határon túl egyaránt.
- Több mint húsz, a minisztérium által is elismert versenyen szerepeltek diákjaink, de számos más rendezvényen is képviselték az iskolát. A Közép-európai Humanitárius Betlehemes Játékokon tengerparti nyaralást nyertek, az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén pedig szintén az élmezőnyben végeztek. Különösen aktívak magyartanáraink - 160 fogalmazás, vers, tudósítás jelent meg a különféle magyar nyelvű újságokban - és a tanító nénik, akik különféle rajzversenyekre készítik fel és viszik el a diákjaikat. A falunapi ünnepségsorozat pénteken 19 órakor a csantavéri Kézimunka Klub kiállításával folytatódik a Bartók Béla ME termében, majd 20 órától Sportbál veszi kezdetét a Simpatik teremben. Szombaton 9 órakor rajtol a 10 km-nyi távú falunapi gyalogtúra, 12 órától különféle sportrendezvényeket (kisfoci, kosár- és röplabda, kötélhúzás, futás) tartanak a focipályán, 18.30-kor ügyességi játékok vannak műsoron, majd a napot a Svar együttes rockkoncertje zárja. Vasárnap 8 órakor indul a fiákeres felvonulás, 9 órakor kezdődik a koronglövő verseny, 9.15-kor a helybeli Önkéntes Tűzoltó Testület bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise után a Musica Viva kamarakórus ad hangversenyt a templomban, majd 11.30-kor kezdetét veszi a falunapi ünnepi műsor a templom előtti téren. Délután fél háromkor lóversenyre várják az érdeklődőket, majd az ünnepségsorozat népünnepéllyel zárul az állatorvosi állomás udvarában. A szervezők a rangos hazai és külföldi vendégek, közéleti személyiségeken kívül minden polgárt szeretettel várnak az ünnepségre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..