home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepélyes szerződésaláírás Zomborban
Tóth Tibor
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Ünnepélyes szerződésaláírás Zomborban

Ma a zombori városháza – történelmi megyeháza emeleti dísztermében a Prosperitati Alapítvány szervezésében ünnepélyes szerződésaláírásra került sor a közepes léptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések és a földvásárlási pályázat nyertes pályázóival.

A megjelenteket Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte kiemelve, hogy a mai nap mérföldkő az alapítvány és a gazdaságfejlesztési program életében, hiszen ezzel lezárul a negyedik körben meghirdetett pályázati kiírás, eredményt hirdetnek, és mától átadhatók a pályázatok a február 22-én megjelent ötödik pályázati kiírás összes pályázatára. A mai nap 197 szerződés került aláírásra, melyből 31 földvásárlásra, a többi pedig különféle mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre vonatkozott. A legtöbben nagy teljesítményű mezőgazdasági gépekre, farmok kialakítására, állatállomány bővítésére, hűtőházak építésére, technológiai innovációra pályáztak.


Pásztor István, Szijjártó Péter és Juhász Bálint

Pásztor István, a VMSZ elnöke gratulált a sikeres pályázóknak és megköszönte a magyar kormány támogatását, aminek köszönhetően egy újabb pályázati kör zárult sikeresen. Kiemelte, hogy nagyon komoly érdeklődés nyilvánult meg a pályázatok iránt, amit az is bizonyít, hogy 1,6 milliárd dinárt vissza nem térítendő támogatás formájában tudtak biztosítani, mellyel 4,6 milliárd dinár értékű fejlesztés valósítható meg.

— Ez a pályázat is azt bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösség olyan vállalkozói réteggel rendelkezik, mely szülőföldjén kíván érvényesülni, határozott elképzelései vannak saját gazdaságának és vállalkozásának továbbfejlesztésével kapcsolatban. A már két éve tartó program nemcsak gazdaságfejlesztésről, hanem közösségfejlesztésről is szól. Az elképzeléseket támogatjuk, hiszen szeretnénk, ha erősebbek lennének, a termelést modernizálnák, erőforrások kerülnének a birtokukba, ami által erősödne a vajdasági magyar közösség. A pályázaton keresztül több mint 600 munkahely jön létre. Hívják le minél gyorsabban a rendelkezésre álló pénzt, hogy a tervezett fejesztést minél hamarabb megvalósíthassák — mondta Pásztor, majd felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy Magyarországon április 8-án országgyűlési választásokat tartanak, és aki még nem szavazott, ne mulassza ezt el: szavazzon a Fideszre.

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési terv létrejöttéhez kellett egy olyan magyar kormány, mely a határon túli magyarokra erőforrásként, a magyar nemzet részeként tekint.

— A magyar nemzet részeként tekintünk önökre, és szeretnénk, ha az önök döntései megjelennének a magyar nemzetpolitika döntéseiben. A gazdaságfejlesztési terv létrejöttéhez kellett a jelenlegi magyar és szerb kormány is. A szerb vezetés példátlan gesztusokat tett és kézzel fogható döntéseket hozott annak érdekében, hogy a Szerbia és Magyarország közötti történelmileg is terhelt időszak a történelmi sikerek időszakává váljon. A két ország közötti kétoldalú kapcsolatok soha sem voltak olyan jók, mint jelenleg, aminek következtében jöhetett létre a gazdaságfejlesztési program. A magyar közösségeknek a lakóhelyükön kell megerősödniük, a gazdasági megerősödés pedig megállítja az asszimilációt, és megerősíti a kétoldalú kapcsolatokat. Ezért mi a külhoni magyar nemzetrészekm megmaradásának zálogaként tekintünk azokra a gazdaságfejlesztési programokra, melyek közül az elsőt itt, a Vajdaságban indítottuk útjára. 2016-ban azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárd forint kamat támogatott hitelt biztosítunk a vajdasági magyar közösség gazdasági és közösségi megerősítésére. A határon túli gazdaságfejlesztési programjaink közül a vajdasági a legsikeresebb. Vajdaság minden magyarlakta területét elértük, nemcsak Vajdaság, hanem egész Szerbia fejlődéséhez hozzájárultunk. A mai napot nem számítva 22,2 milliárd forint támogatásról kötöttünk szerződést, mely nyomán 45 milliárd forint értékű beruházás jött létre Vajdaságban. 6488 kisvállalkozóval és gazdálkodóval kisösszegű támogatásról kötöttünk szerződést, valamint 23 nagyberuházás megvalósulását is támogattuk, melynek köszönhetően 700 új munkahely jött létre a mezőgazdaság és az ipar területén. A mai napon a közepes méretű pályázatok eredményeit hirdettük ki, a 15 millió és 150 millió forint közötti pályázatok és beruházások támogatásáról hoztunk döntést. A 197 sikeres pályázó összesen 4,2 milliárd forint támogatásban részesül, így 12 milliárd forintnyi beruházás jön létre az ipar és a mezőgazdaság területén. 604 új munkahely jön létre, 31 olyan pályázóval kötöttünk szerződést, akik összességében 374 millió forint kamat támogatott hitelt kapnak, melyből 156 hektár termőföldet tudnak vásárolni — mondta Szijjártó.

A hétvégi magyarországi választásokkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy Magyarország foglalkoztatási rekordokat dönt, és nagyon közel vannak ahhoz, hogy aki dolgozni akar, annak legyen is munkája. A gazdaságfejlesztési programot egyfajta hídnak tekintik, mely megteremti annak lehetőségét, hogy az anyaország gazdasági megerősödéséből a határon túl élő magyarok is erősödni és profitálni tudjanak.

— Vasárnap országgyűlési választásokra kerül sor Magyarországon. Szeretnénk, ha az új összetételű magyar országgyűlés kifejezné az egész magyar nemzet politikai akaratát. Ez csak úgy jöhet létre, ha abban az anyaországi magyarok által kifejtett politikai akarat mellett helyet kap a határon túl élő, így a vajdasági magyarok politikai akarata is. Hozzanak döntést arról, milyen jövőt szánnak Magyarországnak, és ezt a döntésüket tegyék az egész magyar nemzet jövőjéről szóló döntés részévé. Számítunk a határon túli magyarokra, nemcsak szavakban, hanem tettekben is — fogalmazott Szijjártó.

A zentai Kalmár Attila földvásárlásra pályázott, mellyel gazdaságát fejlesztené.

— A kamat támogatott hitelnek köszönhetően elképzeléseim megvalósíthatóvá válnak. Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozom, ezen belül a szarvasmarha tenyésztéssel. Az ágazat nincs valami fényes helyzetben, de bízunk a szebb jövőben – mondta Kalmár.

Munkás István, a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó doroszlói Hektár mezőgazdasági vállalat alapítója nagy teljesítményű kombájnra pályázott, mellyel a betakarítást gyorsabban és biztonságosabban végezheti. Elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az állandó alkalmazottak számát ötről nyolcra növelik.

A Prosperitati Alapítvány legújabb nyolc pályázati körére a pályázók mától adhatják át projektjeiket az alapítvány irodáiban.


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját is, Tóth Tibor felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..