home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ünnepélyes aláírás
(Tha)
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám

Zentán még 1991-ben megkezdődött a szennyvíztisztító rendszer kiépítése, de a munkálatok a kedvezőtlen körülmények miatt 1998-ban abbamaradtak. Az utóbbi hónapokban már hallani lehetett arról, hogy osztrák támogatással sikerül befejezni ezt a hatalmas vállalkozást. A hír igaznak bizonyult, hiszen a...

Zentán még 1991-ben megkezdődött a szennyvíztisztító rendszer kiépítése, de a munkálatok a kedvezőtlen körülmények miatt 1998-ban abbamaradtak. Az utóbbi hónapokban már hallani lehetett arról, hogy osztrák támogatással sikerül befejezni ezt a hatalmas vállalkozást. A hír igaznak bizonyult, hiszen a múlt héten dr. Hannes PORIAS osztrák nagykövet és JUHÁSZ Attila, Zenta község polgármestere ünnepélyesen aláírta a donációs szerződést.
Az osztrák kormány jóvoltából az Osztrák Fejlesztési Alap bizonyos keretet irányozott elő a balkáni térség fejlesztésére, főleg kommunális célú beruházásokra. Zenta a szennyvíztisztító berendezés befejező szakaszának a kiépítéséhez kap segítséget. Egy olyan projektumról van szó, amely 1 270 000 eurót ér, ebből 805 000 eurót az osztrák kormány biztosít, a többit, vagyis a 462 000 eurót Zenta község teremti elő az idei és a jövő évi költségvetésből. Ez azonban csak a szükséges összeg kétharmada, a még hiányzó pénz egy kedvező hitellehetőség kihasználásából folyna be. Az üzuembe helyezés a jövő év végére befejeződhet, a projektum azonban 2006 áprilisáig tart.
Dr. Hannes Porias úr elmondta, kettős céljuk van ezzel a tervezettel: támogatják a környezetvédelmet és az önkormányzatot. Itt nem csupán helyi jellegű munkálatokról van szó, hiszen a tisztító rendszer hasznára válik a Tisza és a Duna folyónak egyaránt. Az osztrák kormánynak egyébként más szerbiai és boszniai városokban is vannak különböző beruházásai.
BODÓ József, a zentai Közművesítési és Lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatója bejelentette, a tartományi pénzforrásokból is jóváhagytak a szennyvíztisztítóra 100 000 euró vissza nem térítendő támogatást. A megkezdett objektumokat most már úgy kell befejezniük, hogy megfeleljenek az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak, az új felszereléseket pedig osztrák technológia alapján választják ki.
A projektummal egy speciális gépet is szeretnének biztosítani a városnak, amely a már elkészült, csaknem 70 kilométer hosszú, szélesebb és mélyebb csatorna üledékmentesítésére szolgálna.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..