home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ünnepeltünk
(k. o., tv.)
2009.03.25.
LXIV. évf. 12. szám
Ünnepeltünk

Egyperces néma felállás az eltávozottak emlékére - Szabó Attila felvételeVendégeink voltakA rendkívüli, kibővített ,,szerkesztőségi ülés'-ünkön, amelyet a Hét Nap fennállásának 60. évfordulója alkalmából tartottunk a szabadkai Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termében április 5-én, számos anya...

Egyperces néma felállás az eltávozottak emlékére - Szabó Attila felvétele

Vendégeink voltak
A rendkívüli, kibővített ,,szerkesztőségi ülés'-ünkön, amelyet a Hét Nap fennállásának 60. évfordulója alkalmából tartottunk a szabadkai Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termében április 5-én, számos anyaországi, tartományi, községi tisztségviselőt, egyházi méltóságot, ismert közéleti személyiséget köszönthettünk, akik jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket s emelték jubileumi műsorunk fényét.
Közöttünk volt:
Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja és Sípos Ilona konzul asszony; Sípos Ottó, a belgrádi magyar nagykövetség másodtitkára; Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, dr. Kristóf Lázár, a HTMH főosztályvezetője; Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház alelnöke; Milorad Ðuriæ tartományi tájékoztatási miniszter; Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke; Pásztor Bálint, az MNT Intézőbizottságának elnöke, Fehér István, a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási bizottságának, valamint a Hét Nap igazgatóbizottságának elnöke; Dolinszky Árpád evangélikus püspök; Kucsera Géza, Szabadka város, Bábi Attila Topolya, Szűgyi István Kishegyes község polgármestere.
A délvidéki magyar pártok vezetői és képviselői közül megjelent Kasza József, a VMSZ elnöke, Tari István, a VMDK alelnöke, Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Szabó Lajos, a VMDP vezetőségi tagja.
Körünkben üdvözölhettük a délvidéki magyar civil szervezetek és művelődési egyesületek, a Hét Napot támogató hazai és anyaországi alapítványok képviselőit, szerkesztőségünk egykori és jelenlegi munkatársait, a testvérszerkesztőségek igazgatóit, fő- és felelős szerkesztőit - közöttük Bence Lajost, a lendvai Népújság főszerkesztőjét is -, továbbá lapterjesztőinket, a média képviselőit.
Külön szeretettel üdvözöltük Burkus Valériát - Vali nénit, a Hét Nap legidősebb tagját, aki újságírói-írói munkásságának ötven esztendejét jegyzi. Sajnos, a neki fenntartott hely ezúttal üres maradt. Betegsége miatt nem tudott eljönni velünk ünnepelni, de ragaszkodásunk és szeretetünk jeléül elküldtük a neki szánt virágcsokrot.
A ,,legidősebb hétnaposok' hűségjutalmat kaptak (egy-egy karórát) alapítónktól, a Magyar Nemzeti Tanácstól. Az ajándékokat Fehér István, az MNT tájékoztató bizottságának és a Hét Nap igazgatóbizottságának elnöke adta át Burkus Valériának, Perisity Irmának, Orosz Ibolyának, Varga H. Ildikónak, Szabó H. Teréznek, Krekity Olgának, valamint Faragó Árpádnak, Barácius Zoltánnak, Főző Józsefnek, Dési Ábelnek, Szabó Attilának.
Ünnepi műsorunkban azok a fiatal délvidéki magyar tehetségeink, immár népszerű előadóművészeink léptek fel, akik számtalan díjjal, elismeréssel öregbítették szülővárosuk és Vajdaság hírnevét. Sikereikkel, mint fényes csillag, ragyogták be sokszor (há)borús hétköznapjainkat.
Közreműködött: Domány Zoltán és Korhecz Imola Radnóti-díjas versmondók; a kikindai származású Szabó Csilla, aki tilinkójával és furulyájával bűvölte el a zsűritagokat a 96-os Ki mit tud? vetélkedőn; Ivánovics Tünde, a II. Vass Lajos Népzenei Verseny Nagydíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere, Kölcsey-díjas népdalénekes; a 2004-ben alakult szabadkai Quintal rockegyüttes a Pokolgép két zeneszámát adta elő, a csantavéri Dér Henrietta, az első Megasztár tehetségkutató vetélkedő egyetlen vajdasági képviselője, jelenleg a budapesti Sugarloaf együttes énekesnője pedig vérmérsékletéhez hűen ,,felforrósított' hangulatban zárta a jubileumi összeállítást.
A rendező Krekity Olga, a műsorvezető Jónás Gabriella színművésznő volt.
Köszönjük a fellépőknek a közreműködést, védnökeinknek, szponzorainknak az anyagi támogatást, a felszólalóknak a szívélyes, baráti szavakat, a testvérszerkesztőségek képviselőinek az ajándékokat, a jelenlevőknek a tartalmas együttlétet!
Felköszöntöttek bennünket
A Hét Nap fennállásának 60. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen a felszólalók sorában Milorad Ðuriæ tartományi tájékoztatási miniszter volt az első. Ünnepi köszöntőjében üdvözölte a jelenlevőket a saját, illetve Bojan Pajtiæ tartományi kormányelnöknek, fő védnökünknek a nevében is.
- Kihasználnám az alkalmat, hogy személyesen is gratuláljak a Hét Nap szerkesztőségének a lap hatvanadik születésnapjára. Az eltelt hat évtized a lap érettségéről és áldozatkészségéről árulkodik. Azt hiszem, minden vajdasági nevében elmondhatom, hogy nagyon összetett és fontos feladat áll előttünk, mégpedig, hogy alapjaiból újraépítsük a nemzetek közötti viszonyokat ebben a térségben. Ebben kívánok jó munkát a további 60 évben a Hét Napnak - mondta.
Józsa László az MNT elnöke is méltatta a lapot, üdvözölte a jelenlevőket, illetve a szerkesztőséget.
- Ez a lap, ez a szerkesztőség a mi rendszerváltó lapunk és rendszerváltó szerkesztőségünk. Valamikor 1991-ben, amikor a legkritikusabb idejét élte ez az újság, bevezette a vajdasági magyarságot a rendszerváltó gondolkodásba, új időszámítást kezdett el, és ebben a tekintetben a Hét Nap akkori szerkesztősége - amely tulajdonképpen magvában ma is él - élharcosa volt ennek a gondolatmenetnek. Azt hiszem, ez történelemkönyvekbe való megállapítás. Mint akkori kívülálló bámulattal szemléltem azokat, akik a szerkesztőségben fel merték vállalni a sztrájkot, a rendszerrel szembeni ellenállást.
Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy jómaga is tizenkét évig volt egy hetilap főszerkesztője, ismeri mindazokat a gondokat, amelyekkel egy újságnak meg kell küzdenie.
- Az újságírásban a hetilap műfaja az egyik legnehezebb. Rengeteg felelősséggel jár megszerkeszteni egy hetilapot... Tudnunk kell azt, hogy a szó, az információ, a megfogalmazott gondolat teremtő erő. Az újságírás, a lapszerkesztés ennek a teremtő világnak, egy nagyon érdekes és nagyon fontos világa. És amikor a Hét Nap című lapot olvasom, akkor más is eszembe jut: az a teremtő erő, ami az információban van és ami a lap hasábjain megjelenik, hihetetlenül fontos dolog azoknak az embereknek, akik kezükbe veszik az újságot.
A legnehezebb újságírói feladat úgy írni, úgy szerkeszteni, úgy közölni teremtő gondolatokat, hogy mindenki számára érthető, elfogatható legyen, de ne legyen elfogulatlan. Hiszen azok az emberek, akik ezt az újságot itt, a Vajdaságban olvassák, arra számítanak, hogy az ő gondjaikat, bajaikat, híreiket, vágyaikat lássák viszont megfogalmazva. Ennél nehezebb újságírói feladat nincs. Azt kell mondanom, hogy a Hét Nap ezt a fajta nehéz újságírói munkát igen magas fokon műveli. Adja Isten, hogy ez az újság továbbra is lássa maga előtt ezeket az értékeket.
Komlós Attila a HTMH elismerő oklevelét adta át a 60 esztendős Hét Napnak és Dudás Károly főszerkesztőnek ,,a vajdasági magyarság szolgálatában a nemzeti önazonosság megőrzése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységükért'.
Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke is köszöntötte lapunkat.
- Megérte e hetilap a kemény 60 esztendőt, akarással, tudással és emberhez méltó alázattal állt az itteni magyarság szolgálatába éppen úgy, mint régen a falusi, szállási tanítók, akiket a nemzet napszámosaiként tiszteltek, akik sanyarú életkörülmények közepette sem adták föl a harcot, tanítottak, oktattak rendületlenül. Ekképp tették 60 éven keresztül e hetilap dolgozói, akiket manapság is immár nevezhetnénk a nemzeti közösségünk napszámosainak, akik minden szerdán a családok asztalára teszik a tananyagot... A lap javára szolgál, hogy gondol a szórványra, a jövőben talán e téren is tudatosabban kellene munkálkodni, habár tudom, hogy nem könnyű... Arra vagyok büszke, hogy ezt a küzdelmet mind a mai napig nem adta föl a 60. életévét ünneplő Hét Nap. Váljék dicsőségére e nagy akarás, kitartás, ami talán egyrészt jövőnk záloga is. Köszönöm, hogy minden szerdán az asztalomon az újság, melyet feleségem és két gyermekem is szívesen olvas, illetve lapozgat. Kívánok még további szép 60 esztendőt a lap dolgozóinak, szerkesztőinek.
Az ünnepi köszöntők után elismeréseket és kitüntetéseket adtak át szerkesztőségünk néhány munkatársának, majd az ünnepi műsor következett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..