home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ünnepeltek az amatőr színjátszók
Tóth Lívia
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám
Ünnepeltek az amatőr színjátszók

A Karinthy-darab szereplőgárdája Szabó Attila fotójaMint azt már hírül adtuk, Nagykikindán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozóján, amelyen tizennégy társulat mutatkozott be, a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadásért járó Pataki László-díjat a helybeli Egység Műve...

A Karinthy-darab szereplőgárdája Szabó Attila fotója

Mint azt már hírül adtuk, Nagykikindán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozóján, amelyen tizennégy társulat mutatkozott be, a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadásért járó Pataki László-díjat a helybeli Egység Művelődési Egyesület színjátszó csoportja érdemelte ki, akik Barácius Zoltán rendezésében Max Frisch: Biedermann és a gyújtogatók című szatirikus vígjátékát vitték színre. Ők kapták meg a közönségdíjat is, sőt a Biedermannt alakító Tóth János lett a szemle legjobb férfi főszereplője. (Csak a hitelesség kedvéért álljon itt, hogy a legjobb férfi főszerepért két egyenrangú Szilágyi László-díjat osztottak ki, a másikat a bácskertesi Molnár Oszkárnak.)
Ágoston Pribilla Valéria, aki részt vett a látottak elbírálásában, a nagykikindai előadásról a következőket mondta:
- Max Frisch szövege örökös időszerűséggel rendelkezik, nagyon jó választás volt. A jóhiszemű nyárspolgár történetén mindig tud derülni a közönség, de szerencséjük a nagykikindaiaknak, hogy van egy Tóth Jánosuk, akire szinte ,,ráírták' a címszerepet. Ő, a maga eszköztelen, természetes színészi játékával egyszerűen elbűvölt mindenkit.
Epizodistából főszereplő
Tóth János a ,,magánéletben' a helybeli Toza Markoviæ építőtanyaggyár munkása, immár huszonöt éve. 1980-ban kezdett tevékenykedni az Egység Művelődési Egyesületben. Először csak segédkezett a különböző rendezvényeknél, majd bekapcsolódott a drámai csoportba, amelynek azóta is kitartó tagja. A vajdasági magyar amatőr színjátszók valamennyi találkozóján jelen volt. A zsűri döntésén nagyon meglepődött, nem számított a díjra. Mint mondta, végignézte majdnem az összes előadást és úgy érezte, voltak nála jobb szereplők is.
- Az igazság az, hogy én örökös epizódista voltam. Pontosabban valamikor régen, 1986-87-ben kaptam főszerepet A gyászoló család című darabban, de az volt az egyetlen. Az ősszel Barácius Zoltán, a rendezőnk, elküldött négy-öt szöveget. Nézegettük, és a kezembe akadt a Biedermann. A középiskolai tanulmányaimból emlékeztem rá, hogy valami kitolásról van szó, ezért mondtam a gárdának, hogy ezt ajánlanám. A többieknek is tetszett. Akkor még nem is álmodtam róla, hogy a nyakamba akasszák a főszerepet. Az első olvasópróbán a rendező kijelentette, hogy ezt nekem írták. Szabadkoztam, de meggyőzött, hogy nem kell félnem. Nem hittem neki, de aztán mégis megpróbáltam. Nagyon nehezemre esett kiépíteni azt a sokszínűséget, amelynek folyamán egy magabiztos, dölyfös kereskedő anyagilag és szellemileg is teljesen leépül, szinte rovarrá válik. Ezzel az átváltozással sokat küszködtem, a csoportnak és a rendezőnek is köszönhetem, hogy sikerült.
Már megbeszéltük, hogy egy hetet pihenünk, de utána újra próbálunk, és még ebben a hónapban ismét előadjuk a darabot. Jó lenne esetleg máshova is eljutni vele. Aztán lassan gondolkoznunk kell azon, hogy a következő évadra mit készítünk. Főleg most, hogy a miénk lett a legjobb előadás. Ezt a mi utcánkban úgy mondják, hogy fel kell kötni a lenge magyart. Állunk elébe! -- nyilatkozta Tóth János.
A humoros darabokat kedveli
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók X. Találkozójáról a legjobb női főszerepért járó Ferenczi Ibolya-díjat a nagybecskereki Kamarás Annamária vihette haza. A Madách Amatőr Színház tagjaként Karinthy Frigyes Nyissa ki a száját! című művében, Barácius Zoltán rendezésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt.
- Nagy meglepetés számomra ez a díj, aminek természetesen végtelenül örülök. Nem láttam a többi előadást, nem tudom, mások hogyan oldották meg a szerepüket, de sokan mondták, hogy nekem jól sikerült. Nyolcadikban kezdtem amatőr színjátszással foglalkozni, először Takarics Róbert rendezőnél. Két éve játszom a Madáchban, ez a második darabunk.
A nagybecskereki gimnázium harmadikos tanulója vagyok. Azt terveztem, hogy a folytatásban menedzserképzésre iratkozom Újvidéken, de ez után a siker után majd még meggondolom. Már gyermekkoromban is szerettem volna Hollywood legjobb színésznője lenni, de az csak álom volt. Ez a Karinthy-szöveg nagyon tetszett, mindegyik alakba bele tudtam élni magam, de a konferanszié volt a kedvencem. Én inkább a humoros dolgokat kedvelem, de azt hiszem, a komoly szerepekben is megállom a helyem. Szeptembertől egy új mű próbáit kezdjük a Madáchban, abban is részt veszek -- mondta boldogan Kamarás Annamária.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..