home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepelt Lukácsfalva
Kónya-Kovács Otília
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Ünnepelt Lukácsfalva

Az idén éppen vasárnapra esett Kisboldogasszonynak, Lukácsfalva védőszentjének és egyben templombúcsújának az ünnepe. A falu ilyenkor benépesül, a környező településekről is érkeznek vendégek a rendezvényre. A Paradicsomnapot is — immár hagyományosan — ekkor tartják meg.

Szombaton a helybeli Fehér tó — Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesülethez Lukácsfalva egyik testvértelepüléséről, Zalakomárról érkeztek látogatók. Délelőtt kirándulásra invitálták őket a vendéglátók, egészen a Tisza és a Duna torkolatáig csónakáztak velük, majd délután a Somogyi borpincében jobbnál jobb borokat kóstolgathattak.
A vasárnapi központi ünnepségen búcsúi szentmisét tartottak, s negyedszer nyílt meg a Fehér tó festőtábor. Juhász István főszervezőtől, helybeli alkotótól megtudtuk, hogy az első tábort egy magánszemély támogatta, azután pedig az egyesület vette a szárnyai alá. Tizenegy amatőr képzőművész és két gyermek látott munkához a templomkertben, hogy megörökítse a lukácsfalvi környezet szépségét.
A Paradicsomnapon ezúttal is versenyezhettek a termelők, hiszen a zsűri minden évben kiválasztja a legízletesebb paradicsomtermést, a legfinomabb paradicsomlét, és az óriásparadicsomok mezőnyében is kikiáltja a győzteseket. A rendezvényt Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója nyitotta meg.
A legízletesebb paradicsomot Sziveri Mihály termelte Muzslyán, második helyezett Huszta József, aki ugyan lukácsfalvi születésű, de már huzamosabb ideje Muzslyán él. Harmadik a helybeli Tűri János, akit már nem először díjaztak.
A paradicsomlé-készítők közül Huszta József lett az első, Varga Miklós, Zalakomár polgármestere a második, a helybeli Balanyi Erzsébet a harmadik.
A legnagyobb paradicsom az idén Lukácsfalván termett Gera Andrásnál, 1,07 kilogrammot nyomott. A nyertes szerint a természetnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy mekkorára nő meg egy-egy paradicsom. A második és a harmadik díj Erzsébetlakra került, Bancsov Albert termése 770 grammos, Bancsov Erikáé 765 grammos volt.
Az idei Paradicsomnap egyik sikeres versenyzője, Huszta József néhány különlegességgel érkezett, paradicsomlekvárját például sokan megízlelték, megdicsérték. Józsi bácsi egyébként több mint hatvan éve foglalkozik paradicsomtermesztéssel.
A rendezvény „védjegy”-évé vált a kancsikával való paradicsomszedés: a kancsika sugarával ügyesen le kell ütni az állványra sorakoztatott paradicsomokat. A Fehér tó — HÁKE kancsikásai számára ez már rutinfeladat.
Az idei Paradicsomnap záróakkordjaként tartott tanácskozáson a biotermelők beszámoltak tapasztalataikról.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..