home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ünnepek hangulatai között hányódó Barátaim!
Maradok Stefánia Irma, azaz Teci
2009.12.30.
LXIV. évf. 52. szám
Ünnepek hangulatai között hányódó Barátaim!

Nem könnyű velem, de nekem sem magammal, mert mindig mást akarok, mint ami van. Ha pingvineket mutat apa a filmen, akkor nekem halak kellenének, ha táncol velem, akkor rajzolnék, ha Édesanya azt szeretné, hogy öltözzek, akkor én minden ruhadarab felvétele után futnék egy kört a lakásban. Ne...

Nem könnyű velem, de nekem sem magammal, mert mindig mást akarok, mint ami van. Ha pingvineket mutat apa a filmen, akkor nekem halak kellenének, ha táncol velem, akkor rajzolnék, ha Édesanya azt szeretné, hogy öltözzek, akkor én minden ruhadarab felvétele után futnék egy kört a lakásban. Nem tagadom, ez egy kissé elhúzza az öltözködést, ha éppen indulnánk reggel a Csillagszeműekhez. Így mostanában nagy kísérlet, hogy apa visz, ő öltöztet, ő diktálja a tempót, s arra sincs idő, hogy azt mondjam: ne menjünk óvodába. Rendszeresen már csak akkor jut eszembe a dolog, amikor megérkeztünk. Akkor meg már úgy örülnek nekem, hogy kénytelen vagyok én is nekik. Apa szerint nagyon tudok viselkedni, és idegen helyen soha nem vagyok olyan hisztis, mint itthon. Édesapa emlékei szerint ő pont fordítva tette, ő idegen helyen (ami többnyire iskola volt) csinált olyanokat, hogy szegény szüleinek, sőt mindenkinek égnek állt a haja, és otthon volt csendes és visszafogott. Itthon most is csendes szeretne lenni, de nem hagyom, hogy a billentyűit ütögesse, inkább húzogatom a karját, így nem találja el őket, és mesét követelek. Mert jó, ha olvas nekem, de még jobb, ha filmet talál. A Magyar Népmesék és a lengyel Reksio (gyengébbek kedvéért Rex) kutyus mellett most Pampalini, a nagy vadász vonz -- ő is lengyel, bár apa szerint a szinkron Gálvölgyi János legjelentősebb művészi teljesítménye. Félek, hogy apa ezt kicsit másképp gondolja, mint ahogy mondja. Apa szokott hülyéskedni is, hiába szólok rá, hogy ne hülyéskedjen. Nem bír magával, ahogy néha én sem bírok. Igaz, ő nem szokta magát elvetni a szőnyegen, ha baja van, pedig az olyan jó, alulról látni az egész világot, szőnyegszőr magasságból...
Édesapa ismét éppen csak hazazuhant Mikulás bácsi érkezésére, mert Csutkai Pötyike kiállítása miatt volt Nyíregyházán, de ebből én csak annyit értettem, hogy sok olyan ember van, akit még nem ismerek személyesen, de Édesapáék szeretik őket. Mondta is Édesanyának apa, hogy emlékszel, Csutiék fotóztak minket, amikor az esküvőnk volt! És összedugták a fejüket, és akkor én kiabálok, hogy: Én is, én is!, és akkor hárman összedugjuk az orrunkat, és öleljük egymást. Szerintem ez a legjobb játék a világon! Én ilyenkor mindig nevetek.
A Mikulásra már a Csillagszeműeknél készültünk, volt nagy csizmakivágás piros kartonból (tudjátok, a piros, az olyan szín, mint a Mikulás ruhája, meg a Mikulás-csomag), vattával szegtük ezeket, meg a kesztyűket is, de ami ennél is érdekesebb volt, hogy mindannyian kitisztítottuk a cipőnket, a csizmánkat. A Csillagszeműeknél ez nem is olyan egyszerű, mert ott nagyon sokfélék vagyunk: nemcsak fiúk és lányok, de kisebbek és nagyobbak is, és én itt inkább a nagyok közé tartozom a három évemmel. Mivel mindent én akarok csinálni itthon, az ajtónyitástól a mikrohullámú sütő bekapcsolásáig, ott ezzel nem is volt gond. Pucoltam úgy, ahogy itthon soha! Ám ezután jött még valami nagyszerű egy olyan napon, amikor a szüleim itthon szoktak maradni, és Csillagszeműek sincs. Ezen a napon Édesapa megérkezett autóval, és mentünk is tovább a rádióba. Oda nagyon szeretek menni, mert sok különböző terembe szoktunk bemenni, és mindenki ismer a leveleim alapján, a folyosón is körülállnak, és ha apának sürgős dolga van, akkor Balás Bea néni és Szupper Edit néni a szárnyai alá vesz. Beussal liftezünk, büfézünk, rajzolunk, Edit pedig komolyan elbeszélget velem. åk Édesapa munkatársai, nélkülük azt sem tudná apa, hogy merre induljon. Ezt szokta mondani. De tudjátok meg, hogy ha apa úgy beszélget egy bácsival vagy nénivel, hogy fülhallgató van a fején, és a drót végén egy olyan érdekes szivacsos végű kicsi botocskát tart hol a saját szája elé, hol a másik ember szája elé, én ekkor végig hallgatok. Tudom, hogy nem szabad beszélni. Erre azt mondják: riport, és utána megdicsérnek.
A lényeg, hogy most is a rádióba mentünk, de a Márványterembe, ahol koncertek szoktak lenni. Én még ott soha nem voltam. Odajött a Kaláka együttes, és nemcsak énekeltek, de meg is énekeltettek minket, gyerekeket meg a szüleinket is. A Bőrönd Ödön azóta is a kedvencem, és Gryllusz Dani bácsival külön is elbeszélgettem a koncert után. Ahogyan a Mikulás bácsi által kiosztott csomagok (amiből nekem is jutott) megszemlélését követően külön oda akartam menni a Mikulás bácsihoz, hogy énekeljek neki. A Mikulás, Mikulás, Öreg Mikulás... kezdetűt fújtam, mégpedig bátran. å pedig köszönte szépen a dalt, biztatott is, hogy jövőre már a többi versszakot is tanuljam meg. Nem tudom még, mi az a versszak, de megígértem.
Hát ígérjetek ti is minden szépet és jót, mert Édesanya szerint már a Jézuskát
kell várni, aki hoz nekünk fenyőfát és ajándékot. Nálunk biztos, hogy ő hozza, mert vásárolni nem volt senkinek ideje, mert anya is, én is betegek lettünk az ünnepek első felvonása után, apa pedig ápolt és dolgozni járt.
És ami fontos: az egyik képen Gecse Zille Borbálával barátkoztunk a Mikulás-ünnepségen.
Én pedig egy kicsit nyávogósan kívánok minden szépet:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..