Ünnep bárhol

Ünnep bárhol

Nap mint nap, sokszor családostul költöznek külföldre a fiatalok — és nem csak a fiatalok — a jobb megélhetés reményében. Kevesen térnek vissza. Akik kint maradnak, általában elégedettek, de ilyenkor, karácsonykor mindenkinek eszébe jut az otthon melege, a szülőföld. Hazajönnek-e az ünnepekre? Hogyan karácsonyoznak új otthonukban? Erről kérdeztük a külföldön élő vajdasági magyarokat.

Mandić Aranka (London—Csantavér): — Az idei az ötödik karácsony távol a hazámtól. Ennek ellenére semmi akadálya, hogy családi hangulatban töltsem ezt a szép ünnepet, a férjemmel, szülőkkel, testvérekkel. Izgatottan készülődünk már, apró ajándékokat készítünk egymásnak, kitaláljuk, mi is kerüljön majd az asztalra. Az idén is szeretnénk eljutni a magyar szentmisére itt, Londonban. Ehhez több mint egy órát kell utaznunk busszal. Karácsony másnapján a születésnapunkat is ünnepeljük az öcsémmel. London már gyönyörűen pompázik, és Wembley is, ahol élek, de törekszem rá, hogy a káprázatos, nagyvárosi fények ne tereljék el a figyelmet az ünnep lényegéről, a kis Jézus születéséről. Imáimban gondolok azokra a szeretteimre, akik nem lehetnek velem a szentestén.

Rajsli Melinda (Kecskemét—Szabadka): — Beültetem a kicsi családot a kocsiba, és irány Szabadka! Mire megérkezünk, anyukám már feldíszíti a házat, az udvart, a fiúk a karácsonyfát... Tízféle süti és kiadós vacsora, szóval mindenképp otthon karácsonyozunk! „Itthon”, Kecskeméten legfeljebb leporoljuk a tavaly feldíszítve elrakott műfenyőt.

Fekete Csilla (Budapest—Topolya): — Mivel gyesen vagyok, elég könnyű megoldani, hogy hazautazhassunk. Még nem tudjuk pontosan, mikor megyünk, de mindenképp szeretnénk elkerülni a tömeget a határon. Apukám 21-én megy haza, ő is külföldön van, és majd úgy szervezzük meg, hogy együtt legyünk otthon. December 24-én a párom szülei szoktak karácsonyi ebédet készíteni, úgyhogy aznap még biztosan Budapesten leszünk. De otthon a szüleimmel és a testvéremmel ünneplünk. Az idén mindenki saját kézzel készített ajándékkal kedveskedik a másiknak.

Virág Dávid (Bruchsal—Bajmok): — Németországban kellemesen próbáljuk eltölteni a karácsonyt, sok programmal és az új barátokkal. Most sajnos nem tudunk hazamenni, vagyis az idén a családunk nélkül ünneplünk, de az év folyamán igyekszünk minél többször hazautazni hozzájuk.

Csóti Beáta (Bécs—Szabadka): — Bécsben már november végén minden fényárban úszik. Én tehát már egy hónappal karácsony előtt ünnepi hangulatban vagyok, ezért csak még jobban várom, hogy hazamehessek, és a családommal töltsem az ünnepeket. A karácsony számomra a legmeghittebb ünnep, nagyon szeretem a vele járó előkészületeket is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nézőpont rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ünnep bárhol
Nézőpont
  • Dr. Mészáros Zoltán
  • 2020.06.04.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Ünnep bárhol
Nézőpont
  • Tóth Péter
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink