home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnep a körömnek
BASITY Gréta
2017.02.18.
LXXII. évf. 7. szám
Ünnep a körömnek

Tavaszodik, bimbózik a szerelem, ezzel egyidejűleg pedig ugrásszerűen megnő az eljegyzések száma.

Évente több millió lánykérést időzítenek Szent Bálint, azaz Valentin napjára. Az ekkor kimondott igenek száma ugyan még mindig alulmúlja a karácsonyfa alatt elhangzottakét, de ezekben a napokban is egyre több ujjra kerülhet fel a hőn áhított jegygyűrű. Ha pedig a párunk aláveti magát az ékszerésznél tett hosszú megpróbáltatások, a kreatívabbnál kreatívabb bókok és ígéretek megfogalmazásának, illetve a szervezéssel járó macerának, akkor mi is készüljünk fel a nagy napra: öltöztessük díszbe a körmünket, hogy a sebtében posztolt fotókon is jól mutasson a friss menyasszony ékszere.

Sokan számítanak arra, hogy a vacsora, a színházi előadás vagy a meghitt otthoni együttlét közben egyszer csak előkerül az ékszeres doboz, benne a csillogó szerelmi záloggal — mondja Jovanović Szilvia manikűrös. Ilyenkor egészen extrém körömötletek is felmerülnek, de a szakember segít abban, hogy a festés igazán ízléses és alkalomhoz illő legyen. Az sem mindegy, hogy a viselőnek van-e már tapasztalata a hosszabb műkörmökkel. Nevetségesen hat ugyanis, ha például az étkezésnél nem boldogulunk az aránytalanul hosszú körmökkel. Ezért a saját körmünknél legfeljebb csak fél centivel hosszabb műkörmöt készíttessünk, legalábbis kezdetben. Idővel pedig, ha már hozzászoktunk a műkörömhöz, fokozatosan hosszabbra szabhatjuk a viseletet. A lényeg, hogy ne akkor kísérletezzünk, amikor tétje van.

Bálint-napi kód

Minden ünnepnek megvan a saját színe, a Valentin-napé természetesen a piros. Ilyenkor kerülnek elő a szíves és virágmintás motívumok, és azt is tudjuk, hogy minél több a gyöngy, annál elégedettebb a viselője, de azért mégis törekedjünk rá, hogy a jó ízlés határain belül maradjunk — figyelmeztet a manikűrös.

Nem árt, ha szakemberhez fordulunk, hiszen sokan foglalkoznak körömépítéssel, viszont a hozzá nem értők kárt is tehetnek a körömben. Akár egy egyszínű piros köröm is kiválóan megfelel az alkalomra, nagyon elegáns az úgynevezett Ferrari-piros, a bíborvörös vagy a burgundi szín. Az alapszínt felélénkíthetjük egy-két gyönggyel vagy strasszal, de a piros árnyalatai önmagukban is szemkápráztatóak. Ha az alapszín világos vagy fehér, különféle technikákat alkalmazhatunk, így például díszítésként szóba jöhet a one move technika, például virágok, macik vagy szívecskék felfestésekor, illetve a 3D-technika vagy a speciális ékszerhatást keltő motívumok.

Vannak, akik személyes üzeneteket is elrejtenek a mintában, például évszámot, kezdőbetűt vagy más Bálint-napi kódot. Sok minden ráfér egy körömre, még az is előfordult, hogy a lányok apró betűkkel iskolai puskát rajzoltattak, illetve akár bevásárlólistát is kérhetünk rá. Határt csak a fantáziánk szabhat — mondja Szilvia.

Szörny, töklámpás, halálfej

A legextrémebb kívánságok halloweenkor kerülnek a manikűrösök elé, ilyenkor számtalan szörnyet, töklámpást, halálfejet és boszorkányt rajzolnak. Karácsonykor is sok a figuratív minta, például hóember, fenyőfa, ajándékdoboz vagy télapó. A tinédzserek körében egész évben népszerűek a rajzfilmfigurák és a különféle színes minták, formák.

Felmerül a kérdés, hogy van-e életkori megkötés a műköröm esetében. Szilvia szerint nincs, sőt, mivel az ápolt köröm kortól és nemtől is független követelmény, ma már arra is van példa, hogy férfiak is manikűröztetnek. A körömápolás egészségügyi szempontból is nagyon fontos, viszont gyerekek számára egyáltalán nem ajánlatos a műköröm és a körömfestés.

Ami a műköröm alakját illeti, Szilvia a mindennapokra hagyományos kerek vagy kockaformát, illetve a mandulát ajánlja, alkalmi viseletként pedig az úgynevezett pipe, edge és a siletto kialakítást. Ám, mint figyelmeztet, ezek egy cseppet sem hétköznapi formák, kizárólag hosszú körmön mutatnak jól, és viselni sem egyszerű őket, ezért a megrendelőik kétszer is gondolják meg, ha ilyet kérnek.

A zöld az év színe

A trendeket illetően 2017-ben is divatban maradnak a krómos hatású körmök, viszont egyre inkább kerülnek előtérbe a színesebb és mintásabb manikűrök, színben pedig leginkább a zöld és annak árnyalatai. Szóval nyugodtan lehetünk bátrak, kreatívak, kísérletezhetünk geometriai mintákkal, hagyományos virágokkal, csipkével és persze az örök slágerrel: gyöngyökkel és strasszokkal is. Alkalmi díszítésként az idén is maradnak a különböző színű csillám- és sellőporok.

A műköröm esetében a trendek az évszakokhoz is kötődnek, vannak külön az év egy-egy szakaszához kapcsolódó divathóbortok. Tavasszal például nemcsak a természet, de a manikűr is virágba öltözik, vagyis a körmökön is megjelennek a virágos minták. Nyáron az élénkebb színek dominálnak, a hölgyek gyakran rendelnek tengeri motívumokat, például pálmát vagy tengeri csillagot, ősszel és télen pedig a hosszú, sötét és elegáns köröm a divat, a két évszak hangulatához illeszkedve.

Mindezektől függetlenül egyvalamit nagyon fontos hangsúlyozni: bármilyen is a műköröm vagy a köröm színe, formája, az a legfontosabb, hogy ápolt és ízléses legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..