Ülésezett a szabadkai VKT

Ülésezett a szabadkai VKT

Megtartotta 22-ik ülését a szabadkai Városi Képviselő-testület, amelyen többek között elfogadták a város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának 2018-as beszámolóját, módosították a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat 2019-es működési tervét és elfogadták a taxi szolgáltatásról szóló, valamint módosították a helyi közösségekről szóló renket. Továbbá új igazgatót neveztek ki a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat élére, továbbá kinevezték a város vagyonjogi ügyészének helyettesét is.

A város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának 2018-as beszámolója kapcsán már az ülés elején vitára került sor a hatalmi és az ellenzéki tanácsnokok között, ugyanis a szóban forgó beszámoló rövid és hiányos volt. A kiosztott anyag indoklásában fel is tüntették, hogy erre objektív okokból került sor. A költségvetési szervek ellenőrzésére jogosult személy hosszabb ideig tartó súlyos betegsége miatt nem lettek befejezve a tavalyi évben tervezett ellenőrzések. Azok befejezése a 2019. évre lett halasztva, ahogy azt a szolgálat 2019. évre szóló munkaterve szabályozza.

Módosították a helyi közösségekről szóló határozatot is, amely most sokkal részletesebben szabályozza a helyi közösség alapító okiratának tartalmát, szerveit, megválasztásának eljárását, megszervezését és működését, a döntéshozatal módját és a helyi közösség működésében jelentőséggel bíró egyéb kérdéseket. A határozat módosításával a helyi közösségek alapvető képviseleti szervét a Tanács látja majd el, korábban ezt a szerepet a közgyűlés töltötte be.            

Elfogadták a taxi szolgáltatásról szóló rent is, amely értelmében a taxisok a jövőben nem használhatnak olyan kisebb gépkocsikat, amelyek tengelytávja nem haladja meg a 2550 millimétert és amely nem rendelkezik légkondicionálóval. A rendelettel továbbá szabályozták azt is, hogy milyen végzettséggel, illetve szakmai képesítéssel kell rendelkeznie egy taxisofőrnek. 

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalat 2019-es működési tervének módosításával jóváhagyták a vállalatnak, hogy megváltoztassa a dolgozókra vonatkozó költségeit, módot találtak arra, hogy az alacsony jövedelemmel bíró járművezetők béreit megemeljék. Ezzel kapcsolatban Bogdan Laban kiemelte, hogy sikerült a Pénzügyminisztériummal megoldást találniuk a járművezetők problémájára, akik külföldön sokkal többet keresnének. Ez nem csak a Szabadka problémája, hanem más városoké és nemcsak Szerbiában, hanem a régió más országaiban is, még az Európai Unióban is – tette hozzá a polgármester.

A Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatójának kinevezéséről is határozat született, melynek értelmében Predrag Bobić, okleveles közgazdászt lett a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója. Mandátuma négy évre szól.

Az ülést a Távfűtőművek igazgatóválasztása miatt a Demokrata Párt tanácsnokai bojkottálták, ehhez koalíciós partnereik, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének tagjai nem csatlakoztak. Danijel Kovačić, a DP képviselője az ülés előtt tett bejelentése szerint a párt négy tanácsnoka mindaddig távol marad a 67 tanácsnokból álló Városi Képviselő-testület üléseiről, amíg nem teremtődnek meg az országban a tisztességes választások alapfeltételei. Hozzátette, hogy nem hajlandók részt venni a Távfűtőművek igazgatóválasztásával kapcsolatos közjátékban, amely kizárólag a hatalmon lévő politikai pártok dominanciáján alapul.

Az ülésen továbbá Spartak Dulić, festőművész-grafikust nevezték ki a Dr Vinko Perčić Galéria igazgatójának, Lovas Ildikót a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóbizottsági tagjának, Fekeč Tünde és Bernadeta Paceka pedig a csantavéri Hunyadi János általános iskola iskolaszéki tagjainak lettek megválasztva. Az ülésen 11 pont szerepelt napirenden, melyek közül mindegyiket elfogadták.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ülésezett a szabadkai VKT
Szabadkai Napló
  • 2019.08.22.
  • LXXIV. évfolyam 34. szám
Facebook

Támogatóink