home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Nőtt a Harkiv elleni orosz támadás áldozatainak száma
2022.05.27.
LXXVII. évf. 21. szám
Ukrajnai háború — Nőtt a Harkiv elleni orosz támadás áldozatainak száma

Az eddigi információk szerint 7-en haltak meg és 17-en sebesültek meg, köztük egy kilencéves gyerek a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni csütörtöki orosz támadásban — közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó.

A tisztségviselő arra kérte Ukrajna második legnagyobb városának lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon, a légvédelmi szirénák hangjára pedig húzódjanak be az óvóhelyekre. Az Ukrajinszka Pravda saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy az orosz erők az előzetes információk alapján az oroszországi belgorodi területről lőtték Harkivot.


Fotó: Tanjug/ AP/ Efrem Lukatsky

A dél-ukrajnai Mikolajiv megye tanácsa arról számolt be, hogy a régióban az orosz csapatok tüzérségi támadásaitól egy nő vesztette életét, és 14 további ember sebesült meg.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye fölött viszont a légvédelem lelőtt egy orosz rakétát — tudatta Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Oroszországnak sikerült megoldania az importhelyettesítés fő feladatait az ország szuverenitását biztosító kulcsterületeken — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az első, Biskekben megtartott Eurázsiai Gazdasági Fórumon videókapcsolaton keresztül felszólalva. „Igen, természetesen az importhelyettesítés terén nem történt meg minden a korábbi években. Lehetetlen mindent megtenni. Az élet gyorsabb, mint az adminisztratív döntések meghozatala. De nincs miért aggódni: a legszükségesebb dolgokat megtettük a szuverenitásunkat biztosító kulcsfontosságú területeken” — mondta az államfő. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fog haladni ebbe az irányba, de nem kizárólag importhelyettesítéssel akar foglalkozni, amely „nem csodaszer, hanem egyszerűen fejlődni fog”.


Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével — közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen az Európa előtt álló veszélyekről volt szó, így az ukrajnai háborúról és gazdasági következményeiről, az árak példátlan emelkedéséről, Brüsszel elhibázott és veszélyes szankciós politikájáról, valamint a migrációs válság fokozódásáról.

Orbán Viktor és Marine Le Pen egyetértettek abban, hogy a hagyományos értékeket képviselő európai pártoknak össze kell fogniuk azért, hogy a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háború korában is megvédjék. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a brüsszeli bürokratákra és a baloldali pártokra az európai emberek és családok megvédésében nem lehet számítani — mondták.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5341 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül 4232-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 259 ember, köztük 102 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..