home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újra nyeregben
Tóth Tibor
2020.06.22.
LXXV. évf. 24. szám
Újra nyeregben

A koronavírus-járvány idején bevezetett rendkívüli állapot alatt a klubok bezárták kapuikat, és a versenyzők otthon, meglehetősen változatos körülmények között folytatták a felkészülést. A bezártság érzékenyen érintette a különféle sportágak képviselőit, de legjobban talán a kerékpározókra hatott ki, hiszen ők megszokták a szabadságot, hogy az országúton zavartalanul tekerhetnek.

A Spartacus Kerékpárklub az elmúlt évben összesen huszonhét érmet (tizenegy aranyat, nyolc ezüstöt, nyolc bronzot) nyert a hazai és a nemzetközi futamokon. A legtöbb versenyt, tizennyolcat, Mihajlo Bolić hajtotta, Nikolina Perčić tizenhat, Mark Perčić pedig tizenöt versenyen ült nyeregbe (sérülés miatt csak július 1-jétől edzett), míg a többiek ennél kevesebbszer rajtoltak. A szerb kupa összesített pontversenyében Nikolina Perčić (13 éven aluliak) az 1., Marko Tikvicki (11 éven aluliak) és Bolić (19 éven aluliak) pedig a 3. helyet szerezte meg, Nikolina a Szerb Kerékpáros Szövetségtől az első helyéért egy vadonatúj kerékpárt is kapott.


Rajtra készen a késve indult idényben

— Idény elején ért bennünket a koronavírus. A szezonból mindössze egy hónapot veszítettünk, ami három hónappal ér fel, mivel az előkészületek és a versenyek is ennyi idővel tolódtak. Kerékpározóink ugyanúgy edzettek, ahogy a téli időszakban, azzal a különbséggel, hogy a rendkívüli állapot alatt nem tekertek az országúton. Minden versenyző görgőt kapott, a Viberen pedig a napi edzésprogramot küldtem számukra. Természetesen ez idő alatt tagsági díjat senkinek sem kellett fizetnie. Május 10-e óta helyreállt a rend, és újra készülhetünk a szabadban. Versenyzőink nehezen viselték az elmúlt időszakot. Állandóan kérdezgették, mikor mehetnek ki az utcára, sokat harcoltam velük. A felmérések alapján úgy látom, hogy az edzésprogramot betartották, tehát otthon keményen dolgoztak — mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.


Nikolina Perčić és Mark Perčić

A szakember nagy hangsúlyt helyez a toborzásra, igyekszik megszerettetni a fiatalokkal ezt a csodálatos sportágat. Az év elején több szabadkai általános iskolában beszélt a kerékpározásról, és hét gyermek (négy kislány, három kisfiú) jelezte, hogy szívesen kerékpározna. A koronavírus-járvány miatt azonban a foglalkozások márciusban nem kezdődhettek el. A csapatot jelenleg kilencen (Nikolina Perčić, Fejős Viola, Marko Tikvicki, Stefan Jasić, Miskolci Bálint, Andrej Višković, Mark Perčić, Mihajlo Bolić, Bogdan Mandić) alkotják, akik több korosztályból tevődnek össze. A nagyobbak heti hat, a kisebbek négy alkalommal edzenek. Utóbbiak az egykori KTC parkolójában tekernek, míg a nagyobbak főleg a környék országútjain (Palics, Hajdújárás, Királyhalom, Horgos, Magyarkanizsa, Orom, Oromhegyes, Tavankút) róják a kilométereket. A versenynaptárt a járványhelyzet alaposan átrendezte, hiszen a nyári olimpiát, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált és a világbajnokságot egy évvel elhalasztották, az Európa-bajnokságot valószínűleg az év végén, a francia, a magyar és az olasz körversenyt pedig az ősszel tartják meg.


Rajt a szlovéniai versenyen

— A csonka idényben megpróbálunk minél több külföldi futamon nyeregbe szállni, egyúttal a hazai megméretések, az országos és a tartományi bajnokságok, valamint a szerb kupa állomásai is fontosak számunkra. Június 20-án és 21-én egy bulgáriai, kétnapos versenyen állunk rajthoz, szeptemberben a csehországi Béke Futam következik, a Balkán-bajnokságot októberben Montenegróban rendezik meg, Kranjban pedig háztömb körüli versenyt tartanak, de mi erre nem hiszem, hogy elutazunk, mivel egybeesik az itthoni megmérettetésekkel. A szerb szövetség még nem adta ki a hivatalos versenynaptárt, viszont a nem hivatalos javaslatot már kezünkbe vehettük. Saját futamunkat, a Jovan Mikić — Spartakról elnevezett nagydíjat július 18-án Tavankúton bonyolítjuk le, majd a belgrádi, a zombori és a šidi országos időfutam-bajnokság, a kraljevói országúti bajnokság, a čačaki kupaverseny, a szerb körverseny, a Belgrád és Banja Luka közötti futam, a vajdasági körverseny, az országos hegyi és kritériumbajnokság következik, az idényt pedig október 17-én Belgrádban zárjuk. Az idei szezon talán Mark számára lesz a legfontosabb, hiszen ő másodéves serdülő, és érdeklődéssel várjuk, hogy a tavalyi kiváló eredmények megismételhetőek, esetleg túlszárnyalhatók-e — mondta Perčić.


Nikolina Perčić a szövetségtől kapott új kerékpárral

A Vajdasági Kerékpáros-szövetség az utóbbi időben takaréklángon működött, versenyeket sem szervezett, ezért a vajdasági klubok egy párhuzamos egyesületet alapítottak, mely minden bizonnyal a versenyzők érdekeit helyezi előtérbe. A Spartacus az egyik alapítója a Vajdasági Kerékpáros-egyesületek Asszociációjának, melynek égisze alatt Vajdaság-bajnokság és -kupa is lesz. A szervezethez — ahol Perčić az igazgatóbizottság és az edzői bizottság tagja is — mind a tizenkét vajdasági klub csatlakozott. A versenyszerű kerékpározást előtérbe helyező egyesületek tagjai mellett a szabadidős kerékpározással foglalkozó klubokat is várják. Bíznak benne, hogy az új szervezettel sikerül még jobban fellendíteni a vajdasági kerékpársportot, ami leginkább a versenyzők számában és az elért eredményekben mutatkozna meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..