home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újra a pályán
Tóth Tibor
2019.09.03.
LXXIV. évf. 36. szám
Újra a pályán

Több alkalommal írtunk már arról, hogy egyes labdarúgóklubok a nehéz anyagi helyzet következtében kénytelenek voltak végleg vagy egy időre bezárni kapuikat.

Ezúttal azonban örömteli hírről számolhatunk be, hiszen a zentagunarasi Slavija felnőttegyüttese hat év kényszerszünet után benevezett a Topolya—Kishegyes—Verbász—Szenttamás—Óbecse Községközi Ligába. Az újraalakulás körülményeiről, az esélyekről és a további tervekről Hatala Krisztiánnal, a klub elnökével beszélgettem, aki maga is futballcipőt húz a szeptember 7-én rajtoló idényben.

A Slavija Labdarúgóklub először az 1980-as évek elején alakult meg. A csapat leginkább a Topolyai Körzeti Liga első három helyének egyikén foglalt helyet, illetve néhány idényben a Szabadkai Körzeti Ligában is játszottak a zentagunarasiak, ahol egy szezonban az élbolyban zárták a pontvadászatot. Arra, hogy kisebb településről indulva is eredményes karrier futható be, jó példa a Slavija, hiszen Tari Zsolt Zentagunarasról indult, majd játszott a topolyai AIK-ban, és a Crvena zvezda csapatában is bemutatkozhatott volna, sérülés miatt azonban abba kellett hagynia a focit, a huszonkét éves Fehér Bence pedig a Budapest Honvéd U17-es együttesében töltött három évet, onnan tért vissza szülőfalujába.


A Slavija labdarúgóit a bajnokság első fordulójában Kishegyesre szólítja a sorsolás

— Nyáron rendszeresen focizunk a villanyfényes betonpályánkon, és egyszer felmerült az ötlet, mi lenne, ha újraalakítanánk a felnőttcsapatunkat. A helyi közösség a támogatásáról biztosított bennünket, csak annyit kért, hogy a felnőttek mellett őrizzük meg az utánpótláscsapatunkat. Ez nem okoz gondot, hiszen utánpótlásszinten mindig volt csapatunk. A helyi polgárok nagyon örülnek, hogy újra lesz felnőttcsapatunk, hiszen szeptembertől minden második héten kijöhetnek a pályához, és szurkolhatnak nekünk. Huszonkét fős a játékoskeretünk, és a 22-23 év átlagéletkorú csapatunkból mindenki zentagunarasi, ami manapság ritkaság — mondta Hatala Krisztián, a Slavija Labdarúgóklub elnöke, aki hatéves korában a Slavijában kezdte rúgni a bőrt. Pályafutása során megfordult Tornyoson, Csantavéren, a tóthfalui Nyers István Akadémián, Adorjánon, majd újra Tóthfaluba (ekkor megnyerték a Tisza Menti Ligát) vezetett az útja, ahonnan ismét Tornyosra került, majd onnan a magyarországi Röszkéhez igazolt, ott két és fél évet töltött.

A felkészülést négy hete kezdte meg a csapat, a programban heti három edzés szerepel. Eddig két barátságos mérkőzést játszottak a zentagunarasiak: az oromi Šampiont 4:1-re legyőzték, a magyarkanizsai Potisje csapatától pedig 2:0-s vereséget szenvedtek.


Hatala Krisztián

A vezetőedzői funkciót Dudás Zsolt vállalta el, segédedző nincs, viszont egy csapaton belüli szűkebb társaság edzések előtt megbeszéli, hogy az erőnlétre helyezzék-e a hangsúlyt, vagy inkább a játékot fejlesszék a foglalkozáson.

— Célunk az első idényben a megmaradás. Úgy hiszem, látva a fiúk lelkesedését, hogy meglepetést fogunk szerezni a kilenc tagot számláló ligában. Az Egységet tartom a legesélyesebbnek az első helyre, hiszen kiváló csapata van, kitűnő feltételek között dolgozhat. Leginkább a vele vívott mérkőzést várjuk. A felnőttek mellett 12 éven aluli utánpótláscsapatunk is lesz, de az idén még nem indítjuk a bajnokságban, jövőre azonban már mindenképp szeretnénk. Nagy örömmel tölt el, hogy népes az utánpótlásunk, hiszen volt olyan edzés, amikor huszonöt 10 és 13 év közötti fiatal ügyeskedett a pályán. Nagyon sok sportolni vágyó fiatal él a faluban, akikkel törődni kell, mert másképp elvesznek. Az infrastruktúrát illetően fontos kiemelni, hogy a zuhanyzókat, a mosdókat és az öltözőket a helyi közösség a tavasszal felújította. Szeretnénk a pálya két sarkába reflektorokat állítani, mert a csapatból mindenki dolgozik, és az edzéseket este 7 óra előtt nem tudjuk megtartani. Az első idényhez szükséges anyagi eszközök rendelkezésünkre állnak, de további támogatókat keresünk. Pozitív visszajelzések érkeztek, de konkrét megbeszélés még nem volt. Az idén szeretnénk megtartani a csapatot, a következő években pedig egyre stabilabb alapokra helyeznénk a klubot — mondta Hatala.

Zentagunarason nagy hagyománya van a kispályás labdarúgótornáknak. Évente hármat szerveznek: az elsőt május 2-án, majd nyáron az éjjeli tornát, mely rendkívül nagy sikert aratott, végül pedig a falunapi tornát. A helyi focikedvelők ezentúl nemcsak a kispályás labdarúgást, hanem a foci nagypályás mestereinek „produkcióját” is élvezhetik minden második vasárnap a zentagunarasi focipályán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..