home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újoncként a dobogó harmadik fokán
Tóth Tibor
2018.06.14.
LXXIII. évf. 23. szám
Újoncként a dobogó harmadik fokán

A Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub felnőttcsapata újoncként a harmadik helyen végzett az I. Ligában. Vajda Fángyó együttese öt győzelmet, két döntetlent és öt vereséget jegyzett, illetve 17 pontot gyűjtve szerezte meg a harmadik helyet a kragujevaci Šumadija és a niši Radnički mögött.

A rajt kiválóan sikerült a kék-fehéreknek, miután legyőzték a leskovaci Lavice Dubočica csapatát a magyarkanizsai stadionban, ám a következő fordulóban nagyarányú vereséget szenvedtek a későbbi bajnok, a Šumadija otthonában. A csapat nem roppant össze, mivel a harmadik fordulóban négygólos győzelmet aratott a niši Radnički felett, idegenből azonban üres tarsollyal tért haza, a šabaci Mačva ugyanis jobbnak bizonyult a Tisza menti együttesnél. Az utolsó két őszi fordulóban egy pont volt az együttes mérlege. A sziváci Polet ellen 2:2-es döntetlennel ért véget az összecsapás, a topolai Karađorđe otthonában pedig a lányok minimális vereséget szenvedtek, így a bajnokság első részét az ötödik helyen zárták.

A tavaszi idény előtt néhány magasabb rangfokozatot megjárt játékost szerződtettek, egyre inkább felvették az I. Liga ritmusát, így a bajnokság végén a harmadik helyre léptek elő. Idegenben egyszer sem kaptak ki, hiszen Nišben és Szivácon nyerni tudtak, Leskovacon pedig döntetlent értek el. Hazai pályán a Šumadija és a Mačva megtréfálta a Magyarkanizsa csapatát, csak a Karađorđe együttesét sikerült két vállra fektetni.

— A bajnokság kezdete előtt mindannyian aláírtuk volna a harmadik helyet, úgyhogy a látottak alapján elégedett vagyok a bronzéremmel. Az őszi idénnyel kapcsolatban van bennem egy kis hiányérzet. Ha még egy-két mérkőzésen pontot szerzünk, akkor előrébb is végezhettünk volna. A tavaszi idényben jobban teljesítettünk, nyertünk Nišben, Leskovacról elhoztunk egy pontot, és talán a tavasz legfontosabb mérkőzésén győzni tudtunk Szivácon, a Polet otthonában. Ezzel a három ponttal bebiztosítottuk a harmadik helyet a táblázaton — értékelt Kazi Zsolt, a Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub elnöke.


Újoncként a harmadik helyen végzett a Magyarkanizsa

Vajda Fángyó, az együttes vezetőedzője is elégedett a dobogós helyezéssel, és kiemelte, hogy a lányok számára újdonságként hatott a magasabb rangfokozat, hiszen a többi közt az utazások is jóval hosszabbak lettek, mint a II. Ligában.

— A tavaszi idényre sikerült megteremtenünk az anyagi hátteret, így a távolabbi idegenbeli mérkőzésekre egy nappal korábban elutazhattunk. A lányok a meccs előtt pihenhettek, többet lehettek együtt, ami jót tett a csapatnak, hiszen ezekről a vendégszereplésekről vereség nélkül tértünk haza. Viszont a hazai mérkőzéseink közül néhány nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A Mačvától fájdalmas vereséget szenvedtünk, noha le kellett volna győznünk, a Šumadija elleni meccsen pedig egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Összességében, újoncként szép ez a harmadik hely — értékelt Vajda.

A csapatkapitányi karszalagot a tavaszi idényben Sóti Réka jobbhátvéd viselte. A labdarúgást már kislánykorában megszerette, hiszen fiús környéken nőtt fel, így ő is kénytelen volt a többiekkel focizni. 2010-ben beiratkozott a magyarkanizsai focisuliba, ahol több lány is elsajátította a sportág alapjait. Olyannyira megtetszett nekik a labdarúgás, hogy a focisuli akkori, a klub mostani edzőjét, Vajda Fángyót arra kérték, alapítson egy női együttest. Az ötletet tett követte, és több mint húsz magyarkanizsai lánnyal csapatot alapítottak, melyet be is neveztek a megfelelő bajnokságba. Abból az együttesből mára négyen maradtak, akik továbbra is viselik a klub mezét. Réka csatárként kezdte a pályafutását, jobbszélsőként folytatta, a jobbhátvéd pozícióját négy éve tölti be. És nem is akárhogy, hiszen a fiatal hölgy mellett nem nagyon élnek meg a szélsők. Ha kell, lefutja az ellenfelet, becsúszik, szerel, azaz mindig igyekszik megállítani a kapura törő játékost.

— Véleményem szerint valamennyivel jobb eredményeket is elérhettünk volna. Az őszi szezonban idegenben gyengébben szerepeltünk, a tavasz azonban jobban sikerült. A téli átigazolási időszakban érkezett játékosokra nagy szükségünk volt, és miután összeszoktunk, az eredmények is érkeztek. Nagyon jót tett, hogy a távolabbi helyszínekre korábban elutaztunk, a csapat még jobban összerázódott. Leskovacon szereztük meg az első idegenbeli pontunkat, melyet a niši három követett. Az utóbbi mérkőzésre utazva egy fácán betörte autóbuszunk szélvédőjét, épphogy megérkeztünk a meccs kezdetére, majd az egyik játékosunk agyrázkódást szenvedett, és kórházba került. Nyertünk, ám mégis szomorúan vonultunk le a pályáról, hiszen aggódtunk a csapattársunkért. Szerencsére végül minden jól végződött. Nem számítottam rá, hogy megkapom a csapatkapitányi karszalagot. Meglepetésként ért, viszont boldogan fogadtam. A karszalag kötelezettségekkel is jár: nekem kell kommunikálnom a pályán a játékvezetők felé, illetve biztatnom és irányítanom a társaimat, bizonyos mértékben én képviselem a csapatomat. Szeretnék folyamatosan olyan teljesítményt nyújtani, amely egy csapatkapitányhoz méltó — mondta Réka.


A második csapat a középmezőnyben foglal helyet

A Magyarkanizsa második együttese a Vajdasági Fejlesztési Ligában szerepel. A 2002 és 2005 között született lányokból álló csapat egy fordulóval a bajnokság vége előtt 50%-os teljesítménnyel a táblázat közepén helyezkedik el. A klubelnök és a vezetőedző is kiemelte, hogy elégedett az eredménnyel, hiszen a lányok nagy része az első mérkőzés előtt találkozott először. A magyarkanizsai együttes rendkívül fiatal, hiszen mindössze két lány született 2002-ben, a többiek később, így ők még néhány évig ebben a korosztályban szerepelhetnek. Mindketten bíznak benne, hogy a következő idény még eredményesebb lesz.

A felnőttcsapat jelenleg pihenőn van, a lányok viszont ettől még heti egy-két alkalommal összejönnek focizni. A következő idényre való felkészülést július 10-e körül kezdik meg, ám addig néhány magyarországi tornán és a csantavéri falunapon is láthatja őket a közönség. A felkészülés része a tíz-tizenkét napos szlovéniai edzőtábor, melyet egy ausztriai torna követ. Elképzelhető, hogy az együttes a következő idényben a Szuperligában folytatja szereplését. Több csapat súlyos anyagi és egyéb gondokkal küzd, így Belgrádból, a labdarúgó-szövetségből megkeresték a magyarkanizsaiakat, hogy szükség szerint vállalnák-e a legmagasabb rangfokozatot. Ha megfelelő körülményeket és feltételeket sikerül teremteni, akkor a csapat nem zárkózik el a legerősebbek társaságában való indulástól. Erősítések lesznek, három lánnyal már megkezdték a tárgyalásokat.

Ha valaki szeretne bekapcsolódni az egyesület munkájába, délelőttönként jelentkezhet a Potisje labdarúgópályáján, ahol Vajda Fángyó szeretettel várja már a hat-hét éves érdeklődőket is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..