home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újjávarázsolva
Tóth Lívia
2005.11.29.
LX. évf. 48. szám
Újjávarázsolva

Barát István fotójaAlig múlt el egy éve annak, hogy a feketetói Feketetó Művelődési Egyesületnek az Illyés Közalapítvány támogatásával sikerült megvásárolnia egy épületet a faluban. A viszonylag rossz és elhanyagolt állapotban lévő objektum alapos tatarozásra szorult. Nemrégiben, amikor arr...

Barát István fotója

Alig múlt el egy éve annak, hogy a feketetói Feketetó Művelődési Egyesületnek az Illyés Közalapítvány támogatásával sikerült megvásárolnia egy épületet a faluban. A viszonylag rossz és elhanyagolt állapotban lévő objektum alapos tatarozásra szorult. Nemrégiben, amikor arra jártunk, azt tapasztaltuk, hogy a hideg idő ellenére is szorgalmas munka folyik a ház körül. Zúgott a betonkeverő, markos fiatalemberek tolták a talicskát, az egyik utcai helyiségben már majdnem elkészült a betonpadló. Amikor Pozsár Eleonóra, az egyesület elnöke körbevezetett minket, volt min csodálkoznunk! Az elmúlt időszakban szinte újjávarázsolták az épület belsejét. Mivel a helyi közösséggel együtt használják, a munkálatokból is mindannyian kiveszik a részüket. Most újabb segítséget kaptak az Illyés Közalapítványtól renoválásra, és a pénzt már az utolsó garasig be is fektették. Azt mondják, a titok abban rejlik, hogy csak az anyagot, a meszet, cementet, homokot, sódert, festéket stb. kellett megvásárolniuk, a többit önkéntesen végzik el, mindenki azt csinálja, amihez ért. A kivételt talán csak az aláfalazás és az esőcsatorna felrakása képezte, amihez kénytelenek voltak mestereket hívni. Az asszonyok például meszeltek, gyakran egész éjjel, mert az otthoni feladatoktól és a földektől csak akkor tudtak elszabadulni. De lássuk sorjában!
A nyár folyamán rendbe hozták, kitakarították az udvart, és megkezdték a benti felújítást is. A nagytermet és a volt kocsmahelyiséget bemeszelték, a mosdókat működőképessé tették, az ajtókat, ablakokat átfestették, bojlert vásároltak, az épület első részére új esőcsatorna került, de a régit sem dobták el, annak is akadt helye a hátsó részen, a tetőt kijavították. Az aláfalazást és a betonozást már említettem, de a fagyok beállta előtt szeretnék elvégezni a külső meszelést is.
A nyáron a művelődési egyesület hagyományőrző aratócsoportja és főzőmesterei nagy sikerrel szerepeltek a vajdasági rendezvényeken, de Magyarországon is bemutatkoztak. Pár héttel ezelőtt, a falubúcsúra, a fiatalok diszkóestet rendeztek, az idősebbek viszont rendkívül jó hangulatú bálban szórakoztak. A hírek szerint reggelig.
Az épületben egyelőre nincs fűtés, és a felszerelése is eléggé hiányos még. A jelenlegi asztalokat és padokat kölcsönkapták, de remélik, hogy a helyi közösség segítségével ez a kérdés is hamarosan megoldódik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..