home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újjáéledt szerelem
(—)
2015.11.13.
LXX. évf. 45. szám
Újjáéledt szerelem

A kormánykoalícióban egyre nagyobb a feszültség. Az állami szférában hamarosan sor kerül a kirúgás első hullámára — összesen 9000 embert fognak elbocsátani. A leépítések az elkövetkező években is folytatódnak, mintegy 75 000 ember fog a végén utcára kerülni. A dolgok állása szerint semmi sem lesz a bér- és nyugdíjemelésből. Közben Tadić és Jovanović ismét egymásra talált.

Recseg a koalíció

A haladók mérlegelik a szocialistákkal való koalíció felbontását. Ennek oka az, hogy azok nem határolódnak el a párt befolyásos politikusától, Branko Ružićtól. Zorana Mihajlović, a haladók alelnöke ezt nyíltan meg is üzente, amikor úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi napokban, hónapokban sok hazugság hangzott el, s ezzel egyidejűleg megpróbálják magukat áldozatként bemutatni”. Branko Ružić szocialista politikus az utóbbi időben az internetes közösségi hálókon számos alkalommal kritizálta a haladókat. A Večernje novosti úgy tudja, hogy annak az esélye, hogy Ružićot a párton belül végül háttérbe szorítják, minimális, mivel igen erős a belső támogatottsága, mellyel Ivica Dačić pártelnök sem mehet szembe.     (Novosti)

Közelednek a kirúgások

Közeledik a közszférában dolgozók elbocsátásának ideje. A kormány 9000 embertől fog megválni az első körben. Az egészségügyben 2500, a tanügyben 1500, az igazságügyben 350, a munkaügynél 150, a belügynél pedig 70 embert fognak kirúgni. Ezenfelül mintegy 4500 embertől fognak megválni az önkormányzatokban. A Blic úgy tudja, hogy ez csak az első elbocsátási hullám lesz, mivel az elkövetkező három évben összesen 75 000 embernek fognak majd felmondani.     (Blic)

Egymásnak feszülés

Az elbocsátások miatt keményen összekülönbözött Kori Udovički államigazgatási és önkormányzati miniszter, kormányalelnök és Dušan Vujović pénzügyminiszter. Az a vita oka, hogy Vujović még az elbocsátási hullám előtt olyan álláspontra helyezkedett, hogy a hozzá tartozó intézményekben munkaerő-felvételre, nem pedig elbocsátásokra van szükség. Udovički azt is megerősítette, hogy az elkövetkező három évben a közszférában dolgozók 15 százalékától fognak megválni.     (Blic)

Nem kell elfogadniuk

Egyre valószínűbb, hogy a tanügyben dolgozók fizetését nem fogják megemelni, ehelyett egy 6000 dináros egyszeri segélyre számíthatnak majd. Aleksandar Vučić miniszterelnök ezzel kapcsolatban lakonikusan, sőt cinikusan úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben ez a lehető legtöbb, amit a kormány fel tud ajánlani. Ha nem tetszik, akkor nem kell elfogadniuk.     (Tanjug)

Semmi sem lesz a béremelésből?

Nemcsak a tanügyben dolgozóknak kell majd azzal szembesülniük, hogy a megígért béremelés elmarad, hanem valójában mindenkinek. Kori Udovički kormányalelnök ugyanis azt mondta, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint nem lesz sem nyugdíj-, sem béremelés, ehelyett a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók egyszeri anyagi juttatásra számíthatnak az állami költségvetés terhére.     (Tanjug)

Szerb menedékkérők

Az idén eddig 24 500 szerb állampolgár kért menedékjogot Németországban. A német hatóságok mindössze három esetben érezték indokoltnak a kérést.      (Tanjug)

Konfliktus a Tanjug miatt

Aleksandar Vučić miniszterelnök a legutóbbi kormányülésen élesen bírálta Ivan Tasovac kultuszminisztert a Tanjug hírügynökség megszűnése miatt. A kormányfő szerint az állami hírügynökség bezárásával a kultuszminisztere valójában hátba támadta őt.     (Tanjug)

Összenő, ami összetartozik

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Čedomir Jovanović, a liberálisok vezetője a múlt héten aláírta a választások előtti koalíciós szövetséget. Ennek értelmében a két párt együtt fog indulni a következő politikai megmérettetésen. A két pártelnök Nenad Čanakra és Bojan Pajtićra is számít, viszont az ő részvételük még kérdéses.     (RTS)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..